Dodental explosie kolenmijn Siberië loopt op

(Novum/AP) - Het dodental van de methaangasexplosie die zich maandag voordeed in een kolenmijn in Siberië stond dinsdag op 97. Daarnaast werden dertien mijnwerkers bijna een etmaal na de explosie nog vermist. Van de ongeveer tweehonderd kompels die in de mijn waren toen de explosie zich, op 270 meter diepte, voordeed zijn er 93 gered.

Onder de doden bevinden zich een Brit en zijn tolk. De Brit was samen met vertegenwoordigers van het mijnbouwbedrijf Joezjkoezbassoegol en veiligheidsexperts in de mijn om apparatuur te inspecteren die gevaarlijke stoffen meet. De apparatuur is van Britse makelij.

De ontploffing deed zich voor in de Olejanovskaja-mijn, in Novokoeznetsk in de regio Kemerovo. De mijn is sinds 2002 in bedrijf en produceert ongeveer drie miljoen ton steenkool per jaar, aldus het persbureau RIA-Novosti. President Vladimir Poetin heeft minister van noodsituaties Sergej Sjojgoe naar Novokoeznetsk gestuurd.

De voorzitter van de Onafhankelijke Bond van Koolmijnwerkers, Aleksander Sergiev, pleitte voor een wettelijk verbod op het werken in kolenmijnen die geen ventilatiesysteem voor methaangas hebben. Hij weet het ongeluk ook aan het in mijnen gehanteerde quotasysteem, dat er volgens hem toe kan leiden dat mijnwerkers hun veiligheid niet voldoende in acht nemen.

De gouverneur van Kemerovo, Aman Toelejev, zei dat de gezinnen van de slachtoffers elk minstens 19 duizend euro zullen krijgen om het hoofd boven water te kunnen houden. In Russische mijnen doen zich vaker ongelukken voor. Vorig jaar vielen daarbij zeker dertig doden. De meeste slachtoffers, 25 vielen bij een brand in een Siberische kolenmijn. In 2004 kwamen bij een methaangasexplosie in een andere mijn bij Novokoeznetsk 47 mijnwerkers om het leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden