Dodental Burma schiet omhoog naar 78.000

rangoon, londen –Het officiële dodencijfer in Burma door de verwoestende cycloon Nargis is gisteren omhooggeschoten naar 77.738. Dat hebben de staatsmedia in de militaire dictatuur gisteren bekendgemaakt.

Eerder repten de staatsmedia nog van ruim 43.000 doden en 28.000 vermisten. Volgens de jongste officiële Burmese cijfers worden nu nog bijna 56.000 mensen vermist en zijn bijna 20.000 personen gewond geraakt. Internationale hulporganisaties en de Verenigde Naties houden er al langer rekening mee dat het dodental door Nargis oploopt tot boven de 100.000.

Een van de zwaarst getroffen gebieden is de zuidelijke Irrawaddy-delta. Een verslaggever van de BBC liet weten dat hij in het deltagebied nog niet veel tekenen van hulp door het juntabewind heeft gesignaleerd. Ook de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) stelt dat er nog veel te weinig hulp wordt verstrekt.

AzG verleent zelf wel directe medische en andere noodhulp aan tienduizenden mensen die door Nargis zijn getroffen. „Duizenden slachtoffers van de cycloon verkeren in kritieke toestand en hebben nu hulp nodig. Het bieden van hulp wordt gehinderd door de beperkingen van de overheid wat betreft internationale staf”, zei Arjan Hehenkamp, directeur Operaties van AzG.

Ook Eurocommissaris Louis Michel van ontwikkelingssamenwerking, die op bezoek is in Burma, vindt dat het land meer buitenlandse hulp moet aanvaarden, en meer visa moet verstrekken aan buitenlandse experts die hulp willen verlenen. Volgens Michel mogen vandaag honderd artsen uit buurlanden naar Burma reizen om hulp te gaan bieden.

Diplomaten zeiden gisteren dat de junta een groep buitenlandse diplomaten per helikopter mee zal nemen naar de delta. Het persbureau AP meldde gisteravond dat de junta een kordon rond de hoofdstad Rangoon heeft gelegd van controleposten. Alle buitenlanders die zich buiten Rangoon willen begeven worden hier teruggestuurd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden