Dodental aardbeving Irak-Iran stijgt boven de 500

Inwoners van de zwaar getroffen Iraanse plaats Sarpol-e Zahab zijn hun verwoeste woningen ontvlucht.  Beeld AFP
Inwoners van de zwaar getroffen Iraanse plaats Sarpol-e Zahab zijn hun verwoeste woningen ontvlucht.Beeld AFP

Het dodental van de zware aardbeving op de grens van Iran en Irak is gestegen naar 530. Afgelopen nacht meldde de Iraanse staatstelevisie dat de zoektocht naar overlevenden is gestaakt.

Judit Neurink

De beving is de dodelijkste in Iran in meer dan tien jaar tijd. Zo'n 30.000 huizen raakten beschadigd. Twee dorpen werden volledig vernietigd. Ten minste 8000 personen raakten gewond, meldt staatspersbureau IRNA, waarbij de hulpverlening dit weekend maar traag op gang kwam. Premier Haider al-Abadi oogstte kritiek: ‘Hij geeft niet om Koerden’. De Iraanse president Hassan Rohani bezocht vanochtend wel het rampgebied.

Van flatgebouwen zijn de buitenmuren grotendeels weg. Flessen die in een supermarkt van schappen vallen, zwaaiende lampen en plafondventilators, mensen die in paniek uit winkelcentra, cafés en huizen rennen. Hulpteams die naar overlevenden zoeken onder ingestorte woningen en hen op dekens naar de veiligheid dragen.

Het zijn beelden van de aardbeving van 7.3 op de schaal van Richter die zondagavond in het grensgebied van Irak en Iran grote schade heeft aangericht. Het epicentrum lag op 32 kilometer van de Iraakse stad Halabja, meldde de Amerikaanse seismologische dienst USGS. Minuten na de beving stonden er al foto’s en video’s op sociale media. In de zwaarst getroffen gebieden werken telefoons en internet echter niet meer en verwacht wordt dat het dodental nog stijgt.

In Irak was het de zwaarste beving die het land sinds lang trof, en velen dachten eerst dat het een bombardement was. Na geruchten dat om middernacht een tweede schok zou volgen besloten velen buiten te slapen, ook al wezen experts de voorspellingen van de hand.

Het ergst getroffen is de Iraans-Koerdische grensregio bij Kermanshah, waar veel dorpen zijn afgesloten van de buitenwereld. Met name in de stad Sarpol-e Zahab (30.000 inwoners) is de schade groot. Slecht gebouwde hoogbouw voor sociaal zwakkeren raakte zwaar beschadigd, veel gebouwen stortten in en hier vielen alleen al meer dan tweehonderd doden. Een Iraans parlementslid uit die plaats vertelde The New York Times dat hij vijftien familieleden had verloren.

Aardbeving grensgebied Irak-Iran Beeld Louman & Friso
Aardbeving grensgebied Irak-IranBeeld Louman & Friso

Rouw

Omdat toegangswegen tot rampgebieden waren afgesloten, kwam de hulp moeizaam op gang. De Iraanse geestelijk leider Khamenei riep hulpverleners op naar overlevenden te blijven zoeken. Iran heeft drie dagen van rouw afgekondigd.

Buurland Turkije reageerde onmiddellijk door hulpgoederen te sturen naar Iraaks Koerdistan, waar het epicentrum lag maar de schade minder was. Een militair toestel met een medisch team, tenten en dekens was de eerste internationale vlucht die in bijna twee maanden kon landen op het vliegveld van Sulaymaniya. Als onderdeel van strafmaatregelen na het referendum over onafhankelijkheid dat Iraakse Koerden eind september hielden, heeft Bagdad alle internationale vluchten naar hun vliegvelden stopgezet.

Hulporganisatie Turkse Rode Halve Maan schat dat zo’n 30.000 mensen in de regio hulp nodig zullen hebben. Ziekenhuizen in de getroffen gebieden melden dat ze dringend behoefte hebben aan verbandmiddelen.

Op sociale media in Iraaks-Koerdistan was er veel kritiek op het feit dat de Iraakse premier Abadi het rampgebied nog niet heeft bezocht. Terwijl hij dezer dagen wel in Karbala was om zich tijdens de schoonmaak te laten fotograferen na de jaarlijkse pelgrimstocht van miljoenen sjiieten. Abadi geeft niet om de Koerden, was het sentiment – mede beïnvloed door de verslechterde relatie tussen Bagdad en Erbil. Die met Ankara was ook bekoeld door het referendum, maar de Turken stonden wel klaar. Vanochtend bezocht wel de Iraanse president Hassan Rohani het getroffen gebied in de ochtend. Hij beloofde dat de regering "alles in het werk zal stellen om de problemen zo snel mogelijk op te lossen".

Duizenden mensen zitten in geïmproviseerde kampementen, terwijl vele anderen ervoor kozen om de tweede nacht in de open lucht door te brengen, ondanks de lage temperaturen. Ze vrezen voor meer bevingen na meer dan 190 naschokken, zei de staatstelevisie.

De Iraakse overheid stuurde wel deskundigen naar de stuwdam van Darbandikhan, dichtbij het epicentrum, die licht beschadigd zou zijn door de beving en rotsblokken die erop vielen. Bewoners stroomafwaarts is aangeraden zich voor te bereiden op een mogelijke evacuatie. De Mosuldam, honderden kilometers verderop nabij de Syrische grens, die bekendstaat als onstabiel, zou geen schade hebben ondervonden van de aardbeving, die tot in Libanon, Turkije en Koeweit werd gevoeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden