Dodental aardbeving in Pakistan en India passeert 30.000

Dorpelingen ruimden zondag met hun blote handen het puin van ingestorte scholen en huizen, in de hoop overlenden te vinden van de aardbeving die in Pakistan volgens de officiële cijfers aan meer dan dertigduizend mensen het leven heeft gekost.

In India vielen zeker 465 doden. Onder de doden bevinden zich veel scholieren, die werden bedolven toen hun scholen instortten. De zwaarst getroffen stad is Muzaffarabad, de hoofdstad van het Pakistaanse deel van Kashmir, waar elfduizend doden vielen.

De aardbeving, die een momentmagnitude had van 7,5, deed zich zaterdag voor in het bergachtige Kashmir en verwoestte tientallen dorpen. Veel getroffen gebieden waren als gevolg van aardverschuivingen onbereikbaar voor hulpverleners. Legerwoordvoerder Shaukat Sultan sprak van de grootste ramp in de geschiedenis van Pakistan en president Pervez Musharraf vroeg het buitenland om geld. "We hebben genoeg mankracht", zei hij, " maar we hebben financiële hulp nodig." Uit de hele wereld werd hulp toegezegd.

De Pakistaanse minister van binnenlandse zaken, Aftab Khan Sherpao, zei dat in zijn land 42.397 mensen gewond zijn geraakt. In India werd melding gemaakt van meer dan negenhonderd gewonden. In Afghanistan vielen vier doden, onder wie een 11-jarig meisje. Reddingswerkers vonden zondag in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad twee overlevenden, een jongen en een vrouw, in het puin van een negen verdiepingen tellend flatgebouw, dat was ingestort. Tegen artsen zeiden de twee dat er nog meer overlevenden onder het puin lagen. Er werden 24 lichamen uit het puin geborgen. Voor het overige bleef de schade in Islamabad beperkt.

De aardbeving, die zich iets voor 9.00 uur 's morgens voordeed, en haar naschokken werden gevoeld in een gebied dat liep van het midden van Afghanistan tot het westen van Bangladesh en deed gebouwen in de hoofdsteden van Pakistan, India en Afghanistan ongeveer een minuut lang schudden. In een gebied dat zich uitstrekt over vierhonderd kilometer raakten gebouwen beschadigd, maar veruit de meeste schade werd aangericht in het Pakistaanse deel van Kashmir. Mensen renden in paniek hun huizen en kantoren uit en op veel plaatsen vielen de communicatielijnen uit. Er deden zich urenlang naschokken voor, wat ziekenhuizen er uit angst voor nieuwe verwoestingen toe bracht gewonden buiten neer te leggen. Veel mensen in de getroffen gebieden brachten de nacht zonder afdekking buiten door bij een temperatuur van iets boven het vriespunt. In het Indiase deel van Kashmir stookten dorpelingen vuurtjes met hout van hun eigen ingestorte huizen.

Zondag brachten Pakistaanse legerhelikopters troepen en voorraden naar bepaalde gebieden, maar in Balakot, een plaats in het noorden met dertigduizend inwoners, was van hulpverlening niets te bespeuren. Gewonden lagen op straat te wachten op medische hulp, bedekt met sjaals. Overlevenden droegen lijken op houten planken. De lichamen van vier kinderen, in de leeftijd van 4 tot 6, lagen onder een metalen golfplaat. Nabestaanden waren op zoek naar lakens om de lichamen in te kunnen rollen.

"We hebben niks om hen mee te begraven", zei een neef, Saqib Swati. Een stukje verderop stond Faizan Farooq, een 19-jarige scholier, voor zijn ingestorte school. Gevreesd werd dat zeker 250 leerlingen onder het puin lagen. Tientallen mensen, sommigen met mokers, maar een groot aantal zonder gereedschap, ruimden het puin en droegen lichamen weg.

Farooq zei direct na de aardbeving onder het puin bedolven kinderen te hebben horen huilen. "Nu is er geen teken van leven meer", zei hij. "Dit lukt ons niet zonder hulp van het leger. Niemand is ons komen helpen." Een 40-jarige man stond te huilen, Hij vertelde dat vier van zijn kinderen onder het puin lagen.

Elders in het honderd kilometer ten noorden van Islamabad gelegen Balakot vertelde winkelier Mohammad Iqbal dat twee basisscholen, een voor jongens en een voor meisjes, eveneens waren ingestort. Hij zei te vrezen dan meer dan vijfhonderd leerlingen waren omgekomen.

De Amerikaanse geologische dienst telde in de 24 uur na de aardbeving 22 naschokken, waaronder een met een momentmagnitude van 6,2. In India vielen de meeste doden in de grensplaatsen Uri, Tangdar en Punch en Srinagar, de zomerhoofdstad van de deelstaat Jammu en Kashmir. Zo'n tweehonderd bewoners van bergdorpen blokkeerden zondag uit protest tegen het uitblijven van hulp de belangrijkste weg tussen Baramulla en Uri. Ze eisten dat journalisten en soldaten die hulpgoederen bij zich hadden hun dorpen zouden aandoen. Een van de demonstranten, Syad Hassan, zei dat in zijn dorp, Namala, en drie naburige dorpen zeker 65 doden waren gevallen, maar dat niemand was komen helpen. "Alle overheidsmensen, de persmensen, ze rijden gewoon voorbij", zei hij. De minister van financiën van Kashmir, Muzaffar Hussain Baig, zei dat zijn regering haar best deed en dat de verloven van bijvoorbeeld artsen waren ingetrokken.

In Islamabad zou zondag een acht leden tellend team van de Verenigde Naties aankomen om te bekijken wat de VN kunnen doen. "We weten dat elk uur telt bij een aardbeving van deze omvang en de Verenigde Naties staan klaar om het getroffen land op elke denkbare wijze te helpen", zei noodhulpcoördinator Jan Egeland vanuit het VN-hoofdkantoor in New York.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden