Dodental aanslagen in Algiers stijgt naar zeker 31

(Novum/Ap) - Reddingswerkers hebben woensdag het zoeken naar slachtoffers van de bomaanslagen in de Algerijnse hoofdstad Algiers voortgezet. Het officiële dodental werd woensdag op 31 gesteld, een stijging van minstens vier in vergelijking met de 26 van dinsdagnacht. Onder de doden zijn zeker elf medewerkers van de Verenigde Naties en vijf buitenlanders.

Het officiële persbureau APS meldde dat er volgens de dienst burgerbescherming nog vijf tot zes mensen onder het puin lagen. Eerder werd melding gemaakt van 177 gewonden.

De Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida eiste dinsdag op een extremistische website de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen. De groepering, Al-Qaida in islamitisch Noord-Afrika, zei dat twee martelaren in vrachtwagens met elk achthonderd kilo explosieven een aanval hadden uitgevoerd op VN-kantoren ('het hol van de internationale ongelovigen') en het hoofdkwartier van de Constitutionele Raad.

De Algerijnse minister van binnenlandse zaken, Noureddine Yazid Zerhouni, zei dat de regering zeker weet dat Al-Qaida in islamitisch Noord-Afrika, voorheen de Salafistengroep voor Prediking en Strijd (GSPC), achter de aanslagen zit.

De VN vormen een nieuw doelwit in de vijftien jaar oude Algerijnse islamitische opstand, waarin eerder voornamelijk aanslagen werden gepleegd op leger en politie, en burgers. De opstand brak eind 1991 uit nadat het Front Islamique du Salut (FIS) een zekere verkiezingsoverwinning was ontzegd en duizenden aanhangers van het front waren opgepakt. De bloedige en bittere strijd, waarbij 150.000 tot 200.000 doden vielen, leek in 2002 grotendeels beslecht. De GSPC voelde echter niets voor de amnestieregeling van president Abdelaziz Bouteflika en zette de strijd voort.

Hoewel geschat wordt dat Al-Qaida in islamitisch Noord-Afrika, ook wel Groep Al-Qaida in de islamitische Maghreb genoemd, slechts een paar honderd strijders telt, heeft de groepering verscheidene zelfmoordaanslagen en andere aanvallen weten uit te voeren. De extremisten hebben hun doelstelling verlegd van het omverwerpen van de Algerijnse regering naar het voeren van een heilige oorlog tegen het Westen. Franse terrorismedeskundigen zeggen dat de groepering uit heel Noord-Afrika leden trekt.

De beweging pleegde eerder dit jaar, op 11 april, aanslagen op het kantoor van de Algerijnse premier en een politiebureau, waarbij 33 doden vielen. In september riep de tweede man van Al-Qaida, Ayman al-Zawahri, op tot een jihad tegen Franse en Spaanse belangen in Noord-Afrika.

Minister van buitenlandse zaken Medelci benadrukte dat in Algerije niet langer sprake is van een burgeroorlog. "De Algerijnen zijn volledig verenigd in de strijd tegen terreur", aldus Medelci. Hij voegde hier aan toe dat overal in Noord-Afrika aanslagen mogelijk zijn. "Iedereen is vroeg of laat het doelwit."

VN-medewerkers in Genève noemden de aanslagen de zwaarste operatie tegen de VN sinds augustus 2003, toen het hoofdkantoor van de organisatie in Bagdad werd getroffen en 22 mensen de dood vonden, onder wie VN-gezant Sergio Vieira de Mello.

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, riep na de aanslagen op tot onmiddellijke herziening van de veiligheidsmaatregelen in Algerije en elders. VN-woordvoerder Ron Redmond zei woensdag dat de VN hun werkzaamheden in vluchtelingenkampen in zuidelijk Algerije zouden voortzetten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden