Dodental aanslag Bagdad stijgt tot boven 200

(Novum/AP) - Het aantal slachtoffers van een gecoördineerde aanslag met vijf autobommen en twee mortierinslagen die donderdag werd gepleegd in de sjiitische wijk Sadr City van Bagdad is door de politie verhoogd tot 202 doden en 252 gewonden. Eerder waren 160 doden gemeld.

Vrijdag begon een begrafenisprocessie voor de doden, terwijl de rest van Bagdad was uitgestorven tengevolge van een uitgaansverbod dat de regering na de aanslag uitvaardigde. Ook het vliegverkeer op de internationale luchthaven werd stilgelegd.

Honderden mannen, vrouwen en kinderen sloegen zich op de borst, scandeerden religieuze spreuken en huilden terwijl zij in processie naast de voertuigen liepen waarop hun omgekomen dierbaren naar de heilige sjiitische stad Najaf zouden worden overgebracht om daar te worden begraven. Op last van premier Nouri alk-Maliki, zelf een sjiiet, kreeg de rouwprocessie politiebescherming. Bij de grens van Sadr City in het noordoosten van Bagdad bleven de meeste nabestaanden achter, terwijl de rouwwagens de reis naar het 160 kilometer zuidelijker gelegen Najaf aanvingen. Een tocht vol gevaren, want onderweg moet de autostoet door soennieten bemande controleposten in de zogenaamde 'driehoek des doods' passeren.

De Abu Hanifa moskee, het belangrijkste soennitische heiligdom in Bagdad, werd vrijdagmorgen wederom met mortieren beschoten, waardoor een bewaker gewond raakte. Overigens bleef het vrijdagmorgen rustig in de stad. Donderdag raakte de moskee zwaar beschadigd en viel er een dode toen sjiieten de moskee onder vuur namen uit wraak voor de grootschalige aanslag in Sadr City. Die begon om 15.10 uur met een zelfmoordaanslag met een autobom op een drukke groentemarkt. Met tussenpozen van vijftien minuten volgden nog twee zelfmoordaanslagen met autobommen, op een andere markt en een druk plein. Rond hetzelfde tijdstip sloegen mortiergranaten in op twee andere pleinen en ontploften bommen in twee geparkeerde auto's, één aan de rand van Sadr City en de ander achter het hoofdkantoor van de leider van het sjiitische Mahdi-leger, Muqtada al-Sadr.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden