Dodental aanslag Bagdad loopt op tot boven 200
Het aantal doden als gevolg van de bomaanslag in een drukke winkelwijk in Bagdad is opgelopen tot minstens 213. Meer dan driehonderd mensen raakten gewond. Dat heeft het Iraakse ministerie van volksgezondheid maandag bekendgemaakt.
Een zelfmoordterrorist liet in de nacht van zaterdag op zondag een vrachtwagen met explosieven ontploffen in de overwegend sjiitische wijk Karrada. Daar waren veel gezinnen met kinderen op de been om inkopen te doen in verband met het einde van de vastenmaand ramadan.
De extremistische soennitische groep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De groep onderstreepte daarmee zijn vermogen om aanslagen te blijven plegen, ondanks het recente verlies van zijn bolwerk Falluja.
Uitgejouwd
De aanslag behoort tot de bloedigste in de Iraakse hoofdstad in meer dan tien jaar oorlog en opstand in Irak. Premier Haider al-Abadi probeerde zondag een bezoek te brengen aan de locatie van de bomaanslag, maar zijn konvooi werd belaagd door een woedende menigte die 'dief' naar hem schreeuwde en zijn auto bekogelde met stenen en schoenen.
Abadi kondigde drie dagen van nationale rouw af en beval nieuwe veiligheidsmaatregelen. Zo heeft hij het ministerie van binnenlandse zaken opgedragen om voertuigen strenger te controleren bij controleposten rond de grote steden. Ook komen er bomscanners voor auto's op de provinciale toegangswegen, en wordt er meer gesurveilleerd vanuit de lucht.
Verder heeft Abadi de politie verboden een bepaald Brits type bomdetector nog langer te gebruiken. Van het draagbare apparaat - de ADE651 'magische toverstaf' - is al jaren bekend dat het niet werkt. De directeur van het Britse bedrijf die het apparaat wereldwijd verkocht is al in 2010 gearresteerd en veroordeeld, maar een onderzoek in Irak liep op niets uit en de Iraakse politie is het toch blijven gebruiken.
Regeringstroepen
Islamitische Staat heeft in 2014 grote delen van Irak veroverd - tot ongeveer eenderde van het land, maar de afgelopen tijd hebben de Iraakse regeringstroepen met steun van de internationale coalitie een deel van dat gebied heroverd.
Vorige week kondigden de Iraakse autoriteiten nog aan dat de stad Falluja, sinds januari 2014 in handen van IS, volledig bevrijd is. De stad op zo'n 50 kilometer van de hoofdstad Bagdad, was het laatste IS-bolwerk in de Iraakse provincie al-Anbar.
Op dit moment heeft IS nog zo'n 14 procent van het land in handen, liet de Iraakse premier onlangs weten, waaronder de op een na grootste stad van Irak, Mosul.