Dodenlijst leidt eigen leven

Makelaar en tv-presentator Harry Mens. Beeld anp
Makelaar en tv-presentator Harry Mens.Beeld anp

Harry Mens staat op de dodenlijst van de onderwereld. Tenminste dat was zaterdag het nieuws van De Telegraaf. Een dag later, in zijn eigen programma Business Class op RTL7, nam de presentator en vastgoedondernemer gas terug. De berichten over zijn plek op de dodenlijst waren volgens Mens wat overdreven. Het woord 'killerlist' zou hij ook niet in de mond hebben genomen toen hij zich met het nieuws over zijn bedreigingen bij De Telegraaf meldde.

Han Koch

Gaat de dodenlijst in een tijd dat in Amsterdam en omgeving heel wat liquidaties plaatsvinden een eigen leven leiden en is een melding daarover nog serieus te nemen? En is die 'dodenlijst' niet een metafoor geworden voor alles wat niet wordt begrepen of niet wordt verteld?

Gerard Spong, de raadsman van Harry Mens, spreekt van een "serieuze doodsbedreiging en er werden details genoemd waarom hij op de lijst zou staan". In het scenario dat volgde werd Mens volgens Spong door de politie in veiligheid gebracht. Spong: "Ik kan me voorstellen dat de politie geen enkel risico wilde nemen. Er werd geadviseerd om onmiddelijk beschermende maatregelen te nemen." Toen Spong en Mens samen nog eens de details uit de dreigtekst doornamen, kwamen ze tot de conclusie dat hooguit bedreiging en afpersing overbleef: "Veel van de details bleken apert onjuist." Desondanks heeft Mens op advies van Spong extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

Gat
De tip over de bedreiging aan het adres van Mens was afkomstig van het meldpunt Meld Misdaad Anoniem. Hoe betrouwbaar is de formatie uit die hoek? Sven Brinkhoff, recent gepromoveerd aan de Radboud Universiteit op de waarde van anonieme informatie waarmee strafrechtelijke onderzoeken starten, zei daarover in deze krant: "Ik zie een gat in de controle bij Meld Misdaad Anoniem. Als je daar informatie meldt, wordt die een op een doorgezet naar de politie en daar zit dus nul betrouwbaarheidscheck op. Daar is de kans dus het grootst dat de informatie niet klopt." En daarmee vergelijkt hij Meld Misdaad Anoniem met bijvoorbeeld het Team Criminele Inlichtingen waar wel nadrukkelijk informatie op waarde wordt getoetst.

De dodenlijst waar steeds aan wordt gerefereerd bij elke liquidatie of bedreiging bestaat volgens het Openbaar Ministerie helemaal niet. Volgens het OM in Amsterdam is de golf aan liquidaties het gevolg van een vete tussen twee criminele kampen en leidt een actie van het ene kamp tot een reactie van het andere. Maar van het afwerken van een dodenlijst is helemaal geen sprake.

Geruchten
Wel worden potentiële doelwitten volgens het OM gewaarschuwd op basis van wat heet zachte informatie, vrij vertaald geruchten of informatie die niet direct tot ingrijpen nopen.

Tot ergernis van advocaten, zoals de Amsterdamse advocaat Mark Teurlings, worden echter alleen de 'doelwitten' op de hoogte gesteld en blijft een gesprek met de raadslieden uit. Teurlings heeft in het verleden meermalen cliënten gehad die werden gewaarschuwd door de politie, maar altijd zonder ook diens advocaat te informeren.

De advocaat van de Braziliaanse Luana Luz Xavier (34), het eerste vrouwelijke slachtoffer van de Amsterdamse bende-oorlog, beklaagt zich er tevens over dat hij niet op de hoogte wordt gesteld door de politie of zij al is begraven. "Ik kan me voorstellen dat zij in kleine kring is begraven in Brazilië. Ik probeer ook tevergeefs met haar twee zussen contact te krijgen. Die zijn in veiligheid gebracht. Maar ook hier geen informatie, heel irritant."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden