Update

Doden op markt in Gaza na vervroegd beëindigde gevechtspauze

null Beeld afp
Beeld afp

De 'humanitaire gevechtspauze' van vier uur die Israël vandaag afkondigde in de Gazastrook, is vervroegd beëindigd. Israël zou de strijd tegen Hamas vanmiddag tussen 14.00 en 18.00 uur stilleggen, maar rond 16.30 uur klonken er alweer ontploffingen in Gaza. Bij een Israëlische luchtaanval op een drukke markt in Gaza zouden vanmiddag vijftien doden zijn gevallen.

Redactie

Verder raakten meer dan 150 mensen gewond, zei een medewerker van het ministerie van volksgezondheid in Gaza tegen het Amerikaanse persbureau AP.

Volgens het ministerie was het druk op de markt, omdat de inwoners dachten dat de gevechtspauze nog van kracht was. Het Israëlische leger heeft nog niet op het incident gereageerd.

Gevechtspauze
Een verslaggever ter plaatse van de Amerikaanse nieuwszender CNN merkte tijdens een live-uitzending hoogstpersoonlijk dat er een einde was gekomen aan de gevechtspauze. De journalist keek verschrikt achter zich gedurende een vraaggesprek met een journaliste in de studio, nadat ontploffingen achter hem plaatsvonden. Deze ontploffingen waren ook voor tv-kijkers duidelijk hoorbaar en later ook zichtbaar, toen de camera inzoomde op de rook die opsteeg boven gebouwen in Gaza.

In lichte paniek vervolgde de journalist het gesprek. Ondertussen trok hij zijn kogelvrije vest aan.

Gevechtspauze
Beide partijen legden zaterdag al twaalf uur lang de wapens neer. Ze werden het daarna niet eens over een verlenging van dat korte bestand.

Jeruzalem verlengde de wapenstilstand toen met vier uur na een oproep van de internationale gemeenschap. De Palestijnen respecteerden dit niet en vuurden raketten af, waarop Israël een einde aan het bestand maakte.

Toen Hamas zondag rond het middaguur terugkrabbelde en toch weer een pauze wilde, vond de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat te laat.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Orthodoxe joden bij tanks van het Israëlische leger op de grens met Gaza. Beeld reuters
Orthodoxe joden bij tanks van het Israëlische leger op de grens met Gaza.Beeld reuters

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden