Doden koraalduivel is goed voor lokale visstand
De koraalduivel is een van de sierlijkste vissoorten van de Caribische koraalriffen. Toch doet hij zijn naam eer aan, want hij heeft een duistere kant. Sinds een jaar of vijf komt de vis steeds vaker voor langs de kust van Curaçao. Mooi om te zien, maar deze koraalduivel helpt de lokale visstand achteruit, zo blijkt uit wetenschappelijke studies.
Vissoorten die lokaal veel worden gegeten nemen af. Op de Bahama's wordt zelfs geschat dat tachtig procent van de jonge aanwas van de lokale vissoorten is verdwenen met de komst van de koraalduivel.
De natuurlijke omgeving van de koraalduivel zijn de riffen van de Grote Oceaan aan de andere kant van Midden-Amerika. De vis is heel giftig, maar niet dodelijk voor mensen. Tot 2009 kwam hij niet bij de Nederlandse Caribische eilanden voor. Door zijn snelle voortplantingscyclus (30.000 eitjes per vier dagen), zijn unieke manier van jagen (hij drijft zijn prooi in een hoek), zijn onverzadigbare honger en het gebrek aan natuurlijke vijanden heeft de koraalduivel zich over de Caribische Zee kunnen verspreiden.
Op Curaçao en Bonaire zijn ze vroegtijdig begonnen met het bestrijden van de felgekleurde vis. Hoe? Door op ze te jagen met miniharpoenen. Dat lijkt omslachtig, maar het is wel effectief. Uit onderzoek van de Stichting Nationale Parken van Bonaire blijkt dat in de jachtgebieden het aantal 3 tot 4 keer lager is dan elders. Er valt dus tegen de snelle voortplanting op te boksen.
Om de bestrijding van de koraalduivel nog efficiënter te maken, heeft de Dutch Caribbean Nature Alliance een online kaart ontwikkeld waarop de jagers kunnen bijhouden waar en wanneer op koraalduivels is gejaagd. Én waar ze nog in groten getale rondzwemmen.
Binnenkort wordt de kaart ook gebruikt voor andere doelen. Iedereen op de Nederlandse Cariben kan dan waarnemingen uit de natuur aangeven, bijvoorbeeld waar op Curaçao zeeschildpadden leven. Ook moet de kaart een overzicht geven van de gebieden waarin gestroopt wordt en waar het extreem vervuild is.
undefined