Doden in Libië op Dag van Woede

amsterdam – De Dag van de Woede in Libië is gisteren bloedig verlopen. Bij onlusten in verschillende steden zijn volgens onbevestigde berichten minstens zes en mogelijk meer doden gevallen. Eerder deze week waren al zeker twee demonstranten om het leven gekomen.

Het protest – geïnspireerd door de opstanden in Egypte en Tunesië – richt zich tegen het autoritaire bewind van Moeammar al-Kadafi en concentreerde zich de afgelopen dagen in één gebied: ten oosten van hoofdstad Tripoli. In de steden Benghazi (tweede van het land, de plek waar de doden gevallen zouden zijn) en Al-Bayda botsten betogers met de politie en Kadafi-aanhangers.

De oostelijke regio van Libië staat bekend als een verzetshaard: het was de thuisbasis van de monarchie die Kadafi met zijn staatsgreep in 1969 omverwierp. De stammen in het gebied verloren veel macht en invloed, ten gunste van aan Kadafi gelieerde stammen, en zijn daar nog steeds ontevreden over. De regio is ook de thuishaven van islamisten in Libië.

De onlusten beperkten zich niet tot het oosten. Ook ten zuidwesten van Tripoli was het onrustig, bijvoorbeeld bij de grens met Algerije. Daar staken betogers naar verluidt overheidsgebouwen in brand. Betrouwbare informatie uit het land ontbreekt, omdat de oppositiewebsites die melding maken van incidenten doorgaans in het buitenland zijn gevestigd.

Zeker is dat het gisteren in Tripoli wel rustig bleef. Winkels waren open en alleen aanhangers van Kadafi gingen de straat op. Toch lijkt de leider er niet gerust op: eerder verdubbelde hij de ambtenarensalarissen en beloofde hij miljarden voor sociale woningbouw. Gisteren maakte een aan zijn zoon gelieerde krant bekend dat de regeringsploeg volgende week wordt aangepast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden