Doden ganzen wordt beperkt

Faunabescherming: Verjaag ze met een alarmpistool of laat ze anders zitten

De provincie Utrecht mag alleen nijlganzen vergassen die overlast en schade veroorzaken. De toestemming geldt niet voor brandganzen, Canadese en grauwe ganzen, omdat deze volgens de Europese Vogelrichtlijn van oorsprong in Nederland voorkomen en dus beschermd moeten worden. Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald in een zaak van de Faunabescherming tegen de provincie Utrecht.

De Faunabescherming is 'buitengewoon blij' met de uitspraak. "Het is jammer dat de nijlgans erbuiten valt, maar de uitspraak zal weinig consequenties hebben voor de soort. Het is niet de moeite om nijlganzen te vergassen, omdat ze niet in grote groepen leven", zegt Pauline de Jong van de organisatie.

Lijnrecht tegenover de Faunabescherming staat Arie den Hertog van Duke Faunabeheer. "Belachelijk dat het vergassen nu afgeketst is." Volgens hem heeft dat enkel te maken met onwetendheid. "Het is een van de beste manieren. Ik ben grote voorstander van diervriendelijk doden en wil het goed doen. Dat gaat niet als we tegengewerkt worden." Het bedrijf van Den Hertog vergast in de zomermaanden geregeld ganzen vanwege de veel te grote aantallen.

De dieren zijn makkelijk te vangen in de ruitijd, als ze rustig bij elkaar zitten. Met 250 tegelijk worden ze vergast in een ruimte. "Binnen tweeenhalve minuut zijn de ganzen gestikt. Ze één voor één de nek omdraaien zorgt voor meer stress. Een andere optie is een spuitje geven", legt Den Hertog uit. Maar dan moeten de ganzenlijken bij het klein chemisch afval. "Na vergassen worden ze nog gebruikt voor consumptie."

Volgens De Jong houdt de Faunabescherming de ontwikkelingen wat betreft het doden van ganzen scherp in de gaten. "Dat niet vergast mag worden, zou kunnen betekenen dat de provincies massaal gaan inzetten op schieten. De afgelopen tien jaar is meer geschoten, maar de schade die boeren melden, neemt alleen maar toe. Dat heeft dus totaal geen zin."

Hoewel schieten minder effectief is dan vergassen, vindt Den Hertog dat jagen moet kunnen. "Anders waren er nog veel meer ganzen geweest." Het argument van de Dieren- en Faunabescherming dat ganzen zich na het afschieten weer in hoger tempo voortplanten, vindt hij onzin. "Dan moeten we de jacht op de panda ook maar weer openen."

Een alternatieve oplossing is volgens de Faunabescherming het beperken van voedsel, zoals graan en gras. Mede door de toegenomen voedselhoeveelheid en goede plekken om te nestelen, is het aantal beesten de afgelopen jaren sterk gestegen. "Ook kun je ze in kostbare gewassen heel effectief verjagen met een alarmpistool. Op andere landbouwgrond moet je de ganzen rustig laten zitten."

Ganzenparadijs
Niet alle ganzen veroorzaken evenveel hinder. De overlast van bijvoorbeeld de rotgans valt mee, omdat hij alleen in de winter in Nederland verblijft en naar de noordelijke toendra's vertrekt voor het weideseizoen begint. De grauwe gans daarentegen blijft het hele jaar in ons land. De populatie is de laatste decennia flink toegenomen, omdat er meer plek en meer voedsel beschikbaar is. Daarom ook blijven meer soorten die normaal gesproken een deel van het jaar wegtrokken, op dezelfde plek.

Overlast
De laatste tijd zijn ganzen volop in de aandacht. Bij Schiphol veroorzaken ze overlast doordat ze in de motoren van vliegtuigen vliegen en zo een gevaar vormen voor het vliegverkeer. Dit jaar botsten ruim driehonderd vliegtuigen met vogels. In ongeveer tien procent van de gevallen ging het om een gans. Ook Texel heeft problemen met de dieren. Ze eten daar landbouwgewassen op, maar ook bijzondere orchideeën. Al in de zomer van 2008 zijn daar onder hevig protest duizenden ganzen vergast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden