Doden door moesson in Nepal en India

(Novum/AP) - De moesson heeft dit jaar hard toegeslagen in het zuiden en zuidwesten van Nepal en het noordoosten van India. In Nepal zijn de afgelopen twee weken minstens 71 mensen omgekomen bij overstromingen en grondverschuivingen en zijn ongeveer 86.000 mensen hun huizen ontvlucht.

In de Noordoost-Indiase deelstaat Assam zijn elf mensen omgekomen en ruim vier miljoen mensen voor het water op de vlucht geslagen. De Indiase en de Nepalese autoriteiten hebben dit maandag bekendgemaakt.

De Nepalese regering zei zeer bezorgd te zijn voor het uitbreken van diarree, dysenterie en andere ziekten die kunnen ontstaan door vervuild water. Om een ramp te voorkomen zijn mobiele artsenteams gevormd die snel inzetbaar zijn.

De zwaarst getroffen gebieden in Nepal zijn de districten Banke en Bardia, ongeveer vijfhonderd kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kathmandu, waar duizenden mensen naar hoger gelegen grond zijn uitgeweken. In het arme district Rahutahat, in Zuid-Nepal, zijn honderden woningen weggeslagen en worden mensen opgevangen in een noodkamp van met plastic en hout opgetrokken hutten.

Veel wegen in de getroffen gebieden zijn ondergelopen, waardoor het moeilijk is voedsel, medicijnen en andere hulpvoorraden te distribueren. Hulpteams droppen vanuit helikopters waterzuiveringstabletten en voedselpakketten.

De situatie in Noordoost-India is zo mogelijk nog erger. Het dodencijfer is er weliswaar lager dan in Nepal, maar het aantal vluchtelingen is een veelvoud van dat in het buurland. De regering van de deelstaat Assam meldde vier miljoen vluchtelingen en heeft de hulp van het leger ingeroepen. De afgelopen dagen zijn dertien van de 27 districten in Assam getroffen door overstromingen.

De overstromingen treffen het noordelijke district Dhemaji het zwaarst. Er zijn daar bruggen en een stuk van een cruciale verbindinsgweg weggeslagen, waardoor het district van de rest van het land is afgesneden. Er moest opvang worden geregeld voor ruim tweehonderdduizend mensen uit bijna vierhonderd dorpen.

De Brahmaputra, die vanuit Tibet door Assam stroomt, is op veel plaatsen, waaronder de Assamese hoofdstad Gauhati, boven het gevarenpeil gestegen.

Het stijgende water bedreigt bovendien zeldzame rinocerossen in het Nationale Park Kaziranga. Veertig van de beschermde dieren zijn op de vlucht voor het water een gevaarlijke autoweg overgestoken, aldus de directie van het park. De autoriteiten zijn bang dat de dieren ten prooi zullen vallen aan stropers. Dit jaar zijn al tien rinocerossen het slachtoffer van stropers geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden