Doden bij rellen op Jordaanoever

HEBRON (Reuter, AP, DPA) - Bij hevige gevechten tussen Israëlische troepen en Palestijnen in de stad Hebron op de westelijke Jordaanoever zijn gisteren zeker twee doden gevallen.

De rellen, waarbij het Israëlische leger met scherp schoot, braken uit nadat een joodse kolonist een 24-jarige Palestijn had doodgeschoten. Bij de daarop volgende geweldsuitbarsting - een dag na de vruchteloze besprekingen tussen de Amerikaanse president Clinton en de Israëlische premier Netanjahoe - vielen verder 103 gewonden, onder wie verscheidene Israëlische soldaten en negen Palestijnse agenten. De Israëlische opperbevelhebber van het leger, generaal Uzi Dayan, prees de Palestijnse politie in Hebron om haar samenwerking bij het bedwingen van het oproer.

De rellen waren de ernstigste op de westelijke Jordaanoever sinds het Israëlische besluit op 18 maart tot aanleg van een joodse nederzetting in Oost-Jeruzalem. Het Israëlische leger vaardigde een uitgaansverbod in voor het centrum van Hebron dat onder Israëlisch bestuur valt en waar vijfhonderd kolonisten temidden van 15 000 Palestijnen wonen.

Woordvoerder Kanafani van de Palestijnse president Arafat zei dat het incident in Hebron het resultaat is van de door Netanjahoe gevoerde politiek. “Ik hoop dat Netajahoe zich lekker voelt als hij tegenover de media in krachtige bewoordingen spreekt over de belangrijke zaken die hij voor het vredesproces heeft gedaan. Toch kleeft er Palestijns bloed aan zijn handen”, aldus Kanafani.

Sinds het begin van de bouw van de nieuwe joodse nederzetting op de heuvel Abu Ghneim, Har Homa voor de joden, zijn bij botsingen met het Israëlische leger inmiddels al vijf Palestijnen gedood.

De Egyptische minister van buitenlandse zaken Amr Moessa kondigde gisteren aan dat zijn land een bemiddelende rol wil spelen om het vredesproces in het Midden-Oosten uit het slop te halen. Hij stelde wel de voorwaarde dat Israël zijn plannen voor de bouw van verdere nederzettingen in de bezette gebieden van tafel veegt.

Moessa zei dit tijdens een vergadering in New Delhi van de beweging van niet-gebonden landen. Die riep haar leden op de diplomatieke betrekkingen met Israël te bevriezen en drong aan op een speciale zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over Israël.

De voormalige coördinator van de Verenigde Naties voor de Palestijnse gebieden, de Noor Terje Roed Larsen, maakte gisteren bekend dat diplomaten uit zijn land met zowel Israëliërs als Palestijnen besprekingen voeren. Noorwegen speelde eerder een belangrijke rol in de toenadering tussen Israëlische en Palestijnse leiders die in 1993 leidde tot de Oslo-akkoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden