Doden bij rellen in Tonga, Australië stuurt leger

Van onze redactie buitenland

Bij rellen in Tonga zijn acht mensen gedood. Australië en Nieuw-Zeeland sturen troepen.

Brandweerlieden vonden gisteren zes verkoolde lichamen van vermoedelijke relschoppers in een afgebrand kantoorpand. Later op de dag vonden reddingswerkers nog twee lijken, waarschijnlijk van jongeren die een supermarkt plunderden. Volgens ooggetuigen is driekwart van het centrum van de hoofdstad Nuku’alofa vernield.

De rellen begonnen donderdag na een manifestatie die door duizenden mensen werd bezocht. De veelal jonge demonstranten eisten dat het parlement een voorstel tot democratische hervorming zou goedkeuren voordat het met reces ging.

Het voorstel om meer parlementsleden door de bevolking te laten kiezen, werd vorige maand ingediend. Tot woede van de oppositie wilde de regering het echter pas volgend jaar behandelen. Op dit moment zijn maar negen van de 32 parlementsleden gekozen door de bevolking. De koning benoemt de rest.

Na het geweld besloot de regering het voorstel toch direct goed te keuren. Besloten is dat bij de verkiezingen in 2008 21 parlementsleden democratisch wordt gekozen. De leider van de demonstranten, Akilisi Pohiva, zag de goedkeuring van het parlement als een overwinning en riep betogers op te stoppen met het geweld.

Volgens Michael Cullen, de vicepremier van Nieuw-Zeeland bestaat de kans echter dat het geweld terugkeert. Tonga heeft Australië en Nieuw-Zeeland om hulp gevraagd. Zij sturen samen 150 militairen en politieagenten die de hoofdstad en het vliegveld gaan bewaken.

Het koninkrijk bestaat uit 169 eilanden, waarvan er 36 worden bewoond door 108.000 mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden