Doden bij aanval op politiebureau in Kazachstan
Bij een aanval op een politiebureau in Alma-Ata, de grootste stad van Kazachstan, zijn zeker zes doden gevallen, stelt het regime van het Centraal-Aziatische land. De autoriteiten zeggen dat de aanval een terroristische en religieus extremistische achtergrond heeft.
Toen de aanvallers een politiebureau en een kantoor van de staatsveiligheidsdienst KNB in Alma-Ata binnenstormden ontstond een vuurgevecht, aldus het Kazachse ministerie van binnenlandse zaken. Daarbij zouden in totaal zes doden zijn gevallen, van wie drie politiemensen en een burger. Volgens de autoriteiten zijn er acht gewonden.
De aanval zou zijn uitgevoerd door twee mannen, van wie de een meteen is gearresteerd en de ander enkele uren later. Tijdens hun vlucht schoot een aanvaller een buurtbewoner dood en kaapte zijn auto. Een van de daders is volgens de Kazachse politie een 27-jarige ex-gevangene die werd gezocht voor de moord op een vrouw.
Dreigingsniveau
De schietpartij leidde tot grote ongerustheid in Alma-Ata. De autoriteiten zeiden dat de stad door terrorisme werd bedreigd en vroegen de bevolking binnen te blijven. Het terreurniveau werd een niveau verhoogd naar rood. De president van Kazachstan, Nursultan Nazarbayev, riep een buitengewone vergadering van de Kazachse veiligheidsraad bijeen.
De voormalige Sovjetrepubliek Kazachstan heeft relatief weinig last van jihadisten, maar het regime spreekt bij onrust of incidenten veelal van "religieus extremisme'', en noemt dat een groot gevaar. Volgens waarnemers duidt het bewind van Nazerbajev gewone criminelen of verdachten vaak aan als 'terroristen'.
In het land heerst al enige tijd onrust door een omstreden wet op landhervorming die de regering heeft doorgevoerd. Onder die wet mogen buitenlandse partijen voor het eerst grond huren in Kazachstan, voor een periode van 25 jaar. Veel Kazachen zijn hier boos over, want zij vrezen dat hun land wordt uitverkocht aan Chinezen. Eerder dit jaar waren er enkele straatprotesten, een zeldzame gebeurtenis in het autoritair geregeerde land.
De aanval in Alma-Ata komt een maand nadat twintig mensen werden gedood in de Kazachse stad Aktobe, toen groepen gewapende mannen een militaire basis en een wapenwinkel aanvielen. Daarbij kwamen zeven mensen om het leven. Zeker achttien van de aanvallers werden door de politie gedood. De autoriteiten beschreven het geweld als een terroristische aanslag en hielden toen ook radicale islamisten verantwoordelijk.
Kazachstan
Dit land in Centraal-Azië is bijna zeventig keer zo groot als Nederland. Het bestaat voor een groot deel uit steppegebied, heeft veel olie en andere delfstoffen en is met achttien miljoen inwoners dunbevolkt. Ongeveer 70 procent van de bevolking is islamitisch.
President Nazarbajev is er aan de macht sinds de Sovjet-Unie in 1989 uiteen viel. Zijn bewind wordt gezien als autoritair. Veel vrijheden zijn ingeperkt en de mensenrechtensituatie is er slecht. Kritiek op het regime wordt niet geduld.