Doden bij aanslag sjiitisch heiligdom in Irak

(Novum/AP) - Een zelfmoordaanslag bij een sjiitisch heiligdom in Kufa in Zuid-Irak heeft dinsdag 53 mensen het leven gekost. Er vielen 105 gewonden.

De dader reed met een busje naar een straathoek tegenover de moskee van Kufa, waar zich dagelijks sjiitische arbeiders verzamelen om werk te zoeken, zei de gouverneur van Najaf, Asaad Abu Kalal. De dader bood werk aan, liet de gegadigden instappen en bracht het busje vervolgens tot ontploffing.

Premier Nouri al-Maliki veroordeelde de aanslag en beloofde de planners te zullen opsporen en straffen.

Kufa is net als het nabijgelegen Najaf een sjiitische heilige stad en ligt 160 kilometer ten zuiden van Bagdad. Het is een bolwerk van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr. Zijn beweging runt de moskee van Kufa, die is gebouwd op de plaats waar Imam Ali, neef en schoonzoon van de profeet Mohammed, dodelijk gewond raakte.

Al-Sadrs militie, het Mahdi-leger, speelt een belangrijke rol in de sektarische strijd die momenteel in Irak aan de gang is. Een aanval op een markt in het 120 kilometer noordelijker gelegen Mahmoudiya, waarbij maandag zeker vijftig doden vielen, begon volgens ooggetuigen met een aanslag op een begrafenisstoet voor een van Al-Sadrs militieleden.

In de stad Hawija, 240 kilometer ten noorden van Bagdad, kwamen bij een bomaanslag zeven politiemensen om het leven en raakten er twee gewond.

In de zuidelijke stad Basra leverden Britse troepen dinsdag vier uur lang slag met eenheden van het Mahdi-leger. Vier militieleden werden gedood en tien verwond. Aan Britse kant vielen geen slachtoffers.

De Britten zijn bezig aan een campagne om Basra te onttrekken aan de greep van Al-Sadrs militie. Zondag sneuvelde een Britse soldaat tijdens een operatie waarbij de commandant van het Mahdi-leger in Basra, Sajid Badir, werd gearresteerd. Dinsdag omsingelden zij een veronderstelde mortierstelling van de groep. Er werden drie arrestaties verricht en meer dan twee ton wapens en explosieven geconfisqueerd, zei een Britse woordvoerder.

Premier al-Maliki, zelf een sjiiet, kondigde kort na zijn aantreden in mei de noodtoestand af in Basra en zei de macht van de sjiitische milities te zullen breken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden