Dodelijke orkanen

De orkaan Mitch is waarschijnlijk de dodelijkste geweest die deze eeuw in het Caribische huis heeft gehouden. Meer dan 5000 doden door het natuurgeweld van orkanen is, gelukkig, zeldzaam.

Het zijn overigens niet per definitie de krachtigste orkanen die dood en verderf zaaien: Fifi, operationeel van 14 tot 23 september 1974, was 'slechts' categorie twee (maximale gemiddelde winden 176 km/uur, kerndruk 971 hPa) maar kostte in Honduras wel aan tenminste 3000 mensen het leven. Het exacte aantal kon nooit worden vastgesteld. Het zou ook in de buurt van de 10 000 kunnen hebben gelegen.

De vele doden vielen, net als nu, door zware stortregens waardoor er verwoestende modderstromen ontstonden en rivieren ver buiten hun oevers traden. In de bergen is toen naar schatting tussen de 500 en 750 mm gevallen. Mitch, die enkele dagen voor de kust van Honduras is blijven hangen, heeft in 8 dagen meer dan 1000 mm gedumpt. Fifi kwam destijds in Belize aan land en trok in betekenis afnemend over het zuiden van Mexico westwaarts. Boven de Pacific groeide Fifi opnieuw uit tot een orkaan maar kreeg, omdat het systeem in een andere regio actief werd, een andere naam: Orlene. Zoiets komt zelden voor. Mitch, die Honduras voor 70 % heeft verwoest, bevond zich gisteren boven de zuidelijke Golf van Mexico.

De dodelijkste orkaan die deze eeuw de Verenigde Staten teisterde, was de 'Galveston Hurricane' van september 1900. Toen vielen er zeker 6000, maar misschien wel 12 000 doden door vloedgolven van wel 6 meter hoogte en winden tot bijna 200 km/uur.

In Nederland veroorzaakt een activerende storing, op weg naar Zuid-Zweden, vanmiddag en vanavond buien. Bovendien gaat het flink waaien. Langs de kust en op het IJsselmeer komt in de loop van de middag en avond een harde, mogelijk stormachtige west- tot zuidwestenwind te staan. In het Waddengebied zou het vanavond zelfs kunnen gaan stormen. Na een koude nacht bereiken de thermometers pas in de late middag en avond hun hoogste stand: 6 tot 9'.

Morgen overdag worden de regenkansen kleiner en in het weekeinde lijkt het eindelijk droog te blijven dankzij hogedruk boven Midden Europa. Daarna opnieuw nat en onstuimig herfstweer.

koud gisternacht in de Noorse Finnmarken met -26,6 in Karasjok. In Kiruna werd het overdag slechts -20,0'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden