Thriller

Dodelijke ballonvaart

null Beeld
Beeld

Getuige van moord vindt hulp in een klooster vol gretige amateurspeurders.

Het gezelschap geniet in de vroege morgen volop in het natuurpark van Northumberland. Vanuit de luchtballon hebben ze een prachtig uitzicht op de glooiende heuvels en zilveren riviertjes beneden. Kijk, de vogelaar ziet een visarend. En kijk, daar rent een jong meisje. Dat is wel vreemd. Wat als een pleziertochtje begon, verandert in een paar seconden in een drama. Het arme meisje wordt achtervolgd door een gewapende man en de passagiers in de mand onder de luchtballon zien hoe hij haar met een steen de hersens inslaat. Dan kijkt hij omhoog en richt.

Het duurt even voordat de ballonvaarders doorhebben hoe gevaarlijk hun situatie is. De man schiet eerst de piloot van de luchtballon dood. Een uur later is de ballon neergestort en heeft de man de mensen die het overleefden vermoord. Op één na.

Rechercheur Jessica Lane en haar zus Bella, non uit een naburig klooster, zijn meegegaan om Bella’s verjaardag te vieren. De enige overlevende hangt in een boom. De vrouw voelt dat dat de man die haar te hulp schiet, niet deugt. Ze houdt zich dood en vlucht weg. Gewond, doorweekt en in de war komt ze een groepje wandelaars tegen. Ze neemt hun hulp aan maar vertelt niet wat er is gebeurd. Als ze in de pub een tv-uitzending ziet over het ongeluk met de ballon en het gezicht ziet van de onderzoeksleider, beseft ze dat ze ook de politie niet kan bellen. Een wanhopige vlucht door Engeland volgt.

Op het verkeerde been gezet

Bolton bouwt het verhaal op rond de twee zussen die heel verschillende carrières hebben gekozen. De een wijdt haar leven aan God, de ander aan het bestrijden van misdaad. Op een vrolijke manier komen die samen. Als de vrouw haar toevlucht zoekt in het klooster tussen de nonnen, blijken deze te snakken naar afleiding en storten ze zich vol overgave op het onderzoek naar de sinistere handel waar Jessica zich mee bezighield. Waar rende het meisje voor weg toen de ballon over de ruïne van een oud landgoed vloog? Wat is er loos in het politiekorps?

Maar pas op. Via terugblikken komt de lezer beetje bij beetje de voorgeschiedenis van de twee zussen te weten. Het plot lijkt op een puzzel die je pas als het beeld compleet is, begrijpt. De neiging om even terug te bladeren is dan groot. Heeft de schrijver zich vergist?

Nee, er is geen woord gelogen, maar de lezer is wel vakkundig op het verkeerde been gezet.

null Beeld
Beeld

Sharon Bolton
Op de vlucht
Vert. Anda Witsenburg. A.W.Bruna; 430 blz.; €20,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden