Update

Dodelijke aanslag in Nairobi: 21 doden, vijf terroristen van Al Shabaab doodgeschoten

null Beeld AP
Beeld AP

De Somalische radicaal-islamitische beweging Al Shabaab voerde dinsdag in Kenia een dodelijke aanslag uit. De veiligheidsoperatie tegen de terroristen in een hotel in de hoofdstad Nairobi is woensdag afgerond. Hierbij zijn alle vijf de terroristen zijn gedood.

Ilona Eveleens

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta sprak over veertien onschuldige burgers die waren gedood door de aanhangers van de terroristische Somalische beweging al-Shabaab. Volgens Kenyatta brachten veiligheidstroepen tijdens de operatie meer dan zevenhonderd burgers in veiligheid.

Een groepje van zeker vijf bewapende mannen wist dinsdagmiddag het terrein van het luxe DusitD2 Hotel in de hoofdstad Nairobi binnen te dringen. Het hotel wordt doorgaans zwaar bewaakt. Toch wisten de aanvallers zich toegang te verschaffen door granaten te gooien in geparkeerde auto’s bij de ingang van het terrein.

Daardoor raakten de bewakers afgeleid en zagen de daders kans om schietend naar het hotel te rennen. Op het terrein staan ook enkele kantoorcomplexen waar honderden mensen aan het werk waren toen rond 15.00 uur lokale tijd de aanslag begon.

Speciale eenheden gingen twee uur later het hotel binnen om, zoals een politiecommissaris zei ‘de aanvallers, die zich schuilhouden in het gebouw, te vinden en eruit te halen’. Een van de terroristen werd al kort na het begin van de aanslag gearresteerd. Ook arriveerden auto’s van de Amerikaanse ambassade bij het hotel en waren enkele buitenlandse militairen te zien, mogelijk mariniers verbonden aan de ambassade.

Het hotel heeft een ingewikkelde indeling waardoor bezoekers makkelijk kunnen verdwalen. Het is een hoog gebouw met ruim honderd kamers, een restaurant, een spa en bars. Volgens ooggetuigen zouden de slachtoffers vooral zijn gevallen in het restaurant naast de ingang.

De wijde omgeving rondom het hotel in de wijk Westlands werd afgezet. Ook de wegen van DusitD2 naar nabijgelegen ziekenhuizen werden voor alle verkeer afgesloten om ambulances vrije doorgang te verlenen. Dat zorgde in de rest van de stad voor een enorme verkeerschaos .

Winkelcentra in Nairobi gingen dicht en ook veel restaurants en andere uitgaansgelegenheden sloten de deuren. In de buurt van het hotel overheerste paniek en angst, in de rest van de stad vooral verslagenheid.

Aanslag opgeëist

Al Shabaab eiste de aanslag al snel op via de eigen radiozender, Al Andalus. De aanval komt precies drie jaar nadat de terreurbeweging een Keniaanse legerbasis El Adde in Somalië onder de voet liep. Het Keniaanse leger heeft altijd geweigerd informatie te geven over het aantal doden. Maar de toenmalige Somalische president Hassan Sheikh Mohamud liet zich ontvallen dat het er meer dan tweehonderd waren.

Bij elke aanslag die Al Shabaab uitvoert in Kenia, stelt het de eis dat het Keniaanse leger zich moet terugtrekken uit Somalië. Sinds 2011 is het Keniaanse leger aanwezig in Somalië, waar het deel uitmaakt van Amison, de militaire missie van de Afrikaanse Unie die de regering in Mogadishu helpt in de strijd tegen Al Shabaab.

Sindsdien worden bijna jaarlijks aanslagen uitgevoerd door Al Shabaab. In 2013 was het Westgate winkelcentrum in Nairobi het doelwit, waarbij 67 doden vielen. Twee jaar later werden 150 mensen gedood, op een universiteit in de stad Garissa.

Lees ook

Hoe Al Shabaab Kenia verscheurt

Terreurorganisatie Al Shabaab viel een jaar geleden binnen een week drie plaatsen in het oosten van Kenia aan. Tot op de dag van vandaag klinkt de echo van die aanslagen door in de overwegend islamitische kustplaats Lamu en het christelijke Mpeketoni.

Samasource helpt vrouwen en jongeren in Kenia aan een vaste baan

Databedrijf Samasource begon in Kenia als sociale onderneming zonder winstoogmerk. Het bedrijf draait nu prima. Vooral jongeren en vrouwen vonden er een vaste baan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden