Dodelijk onbenul

Moordenaar verdraagt gebrek aan kennis niet

De man die zich Sven Cato noemt heeft een verschrikkelijke hekel aan domme mensen. En in het bijzonder aan de zogenaamde 'bekende mensen' die hun onnozelheid bijna tot iets nastrevenswaardigs verheffen. De deelnemers aan reality-shows bijvoorbeeld, die de meest basale algemene kennis ontberen, de jongeren die bloggen over futiliteiten, hij haat ze. Wat is daar vreemd aan, denkt de lezer wellicht, maar Sven Cato gaat ver in zijn afkeer. Hij ontvoert een jonge deelnemer aan een tv-show, legt hem een aantal vragen voor (in welke deelstaat ligt de stad Chicago? Wat is een priemgetal?) en vermoordt hem omdat hij te weinig antwoorden goed heeft. Hij zet de jongen neer op de plaats waar hij kennis op had moeten doen, een klaslokaal. Het schoolhoofd treft het slachtoffer daar aan met een 'sliepuitmuts' op zijn hoofd, een nogal wreed, ouderwets Zweeds onderwijsattribuut.

'De test' is de vijfde thriller rond psycholoog/profiler Sebastian Bergman, van het schrijversduo Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt (o.a. scenarioschrijver van 'The Bridge'). De lezer wordt snel bijgepraat over de verhoudingen binnen het onderzoeksteam waar Bergman aan wordt toegevoegd. Dat proces gaat overigens niet vanzelf, want Bergman gedraagt zich niet alleen soms erg irritant, hij is ook seksverslaafd en heeft de lastige gewoonte naar bed te gaan met vrouwen die iets met het onderzoek te maken hebben.

De man die zich Sven Cato noemt gaat ondertussen door met zijn strijd tegen de enorme aandacht die leeghoofden krijgen ten koste van mensen die echt aandacht verdienen zoals wetenschappers. "Het is jouw schuld dat we meer over Caitlyn Jenner en de familie Kardashian weten dan over onze eigen ministers", bijt hij de baas van een tv-station toe.

Na de ontvoering van twee zusjes die een populaire blog hebben over nagelversieringen en tweelingen, komt de dader voor een dilemma te staan. Een van de zusjes heeft veel antwoorden goed. Wat nu?

Je legt 'De test' niet makkelijk weg, maar de ontknoping ligt wat voor de hand. Bergman, die zichzelf ook een echte intellectueel vindt, daagt de dader uit. Zijn vragenlijsten hebben niets met intelligentie te maken. Het is gewoon kennis die iedereen in zijn hoofd kan stampen, houdt hij de man voor. Maar daarmee heeft Bergman nog niet van de dader gewonnen. De smakelijke verhalen over de leden van het team en hun onderlinge verhoudingen leveren samen met dit prikkelende thema een uitstekende thriller op.

Hjorth Rosenveldt: De Test vert. Geri de Boer

De Bezige Bij; 432 blz. 19.95

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden