Dode Zeerollen naar Drents Museum in Assen

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Het Drents Museum in Assen zal in 2013 delen van de beroemde Dode Zeerollen tentoonstellen. Hiermee geeft het museum uitvoering aan het beleid om zich te profileren met internationale archeologie. De Dode Zeerollen werden tussen 1947 en 1956 ontdekt in grotten bij de nederzetting Qumran. Ze bestaan uit zo'n 900 documenten, daterend van circa 250 vóór Chr. tot ongeveer 50 na Chr.

Vorige week tekende het museum een overeenkomst met de Israël Antiquities Authority (IAA). "Het was niet eenvoudig om de rollen naar Nederland te krijgen", zegt dr. Mladen Popovi¿, directeur van het Qumran-instituut en universitair docent Oude Testament en het vroege Jodendom aan de Rijksuniverseit Groningen. Samen met het Drents Museum is hij twee jaar bezig geweest om de uitleen voor elkaar te krijgen. "We zijn gewoon heel vasthoudend geweest, we geven niet zomaar op natuurlijk."

Dat de Dode Zeerollen naar Nederland komen is uniek. Popovi¿: "We krijgen materiaal dat nog nooit ergens is tentoongesteld." Een tentoonstelling in Parijs twee jaar geleden bevatte minder manuscripten.

De tentoonstelling geeft informatie over de geschiedenis en de cultuur van de periode waarin het christendom gevormd werden. Naast de manuscripten worden objecten getoond uit het oude Judea, de nederzetting van Qumran en Jeruzalem.

Popovi¿ merkt dat er in Nederland veel interesse is voor het onderwerp. "Er is belangstelling voor in alle lagen van de samenleving." De rollen zijn bijzonder waardevol omdat het de oudste teksten zijn die van de Bijbel bekend zijn. Bovendien bevatten de rollen voorheen onbekende teksten, die zorgden voor een "dynamischer en creatiever" beeld van het jodendom.

In het televisieprogramma 'Nieuwsuur' leek Uzi Dahari, directeur van het IAA, vorige week bang te zijn dat Nederland zich met het eigendom van de rollen zou gaan bemoeien. Het eigendomsrecht van de Dode Zeerollen wordt door zowel Israël, Palestina als Jordanië geclaimd. Popovi¿: "We hebben het IAA de garantie gegeven dat de rollen precies zo terugkomen als wij ze gekregen hebben. Als buitenstaanders houden we ons niet bezig met de vraag wiens eigendom de rollen zijn."

Het mooie van de geschiedenis achter de Dode Zeerollen, zegt Popovi¿, is dat die politieke en religieuze verschillen overstijgt. "We willen de context van de Dode Zeerollen in beeld brengen én laten zien dat joden, moslims en christenen een gedeelde traditie hebben."

Vanaf deze week is in de Nieuwe Kerk in Amsterdam ook één Dode Zeerol te zien, op de expositie 'Jodendom'. Deze rol komt uit het Israel Museum in Jeruzalem.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden