Dode Zee leeft wel degelijk, al is het in bescheiden vorm

Zo zout dat je er moeiteloos op blijft drijven en zo 'dood' dat geen vis erin kan leven: tot voor kort kon deze reisgidsomschrijving van de Dode Zee best door de beugel. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit beeld niet langer klopt. De Dode Zee leeft wel degelijk, al is het leven in bescheiden vorm.

Onderzoekers van de Israëlische Ben-Goerion Universiteit van Negev slaagden erin, gestoken in duikpakken, dwars door het uitzonderlijk zoute water heen, de bodem van de zee te bereiken. Daar ontdekten zij enorme stenen kraters met steile wanden waaruit zoet water omhoog borrelt en spuit.

Een vermoeden van het bestaan van deze kraters hadden ze al, maar nu konden de onderzoekers ze met eigen ogen zien en op film vastleggen (YouTube: 'Take a Dive Into the Dead Sea'). Op hun excursie onder water zagen de duikers dat sommige kraters wel vijftien meter breed en twintig meter diep zijn.

Vissen vonden ze niet in de buurt van deze zoetwaterfonteinen, maar wel een rijkdom aan - minuscuul - leven. Ze ontdekten dat zich nabij de kraters heel veel microben ophouden. "Tapijten van micro-organismen bedekken grote delen van de zeebodem en bevatten een aanzienlijke rijkdom aan soorten", zegt Danny Ionescu na zijn duik naar de zeebodem. Hij is onderzoeker van het Duitse Max Planck instituut voor mariene microbiologie, dat samenwerkte met de Israëlische onderzoekers tijdens de recente expeditie.

Het onderzoek naar de Dode Zee is belangrijk, omdat de zee in rap tempo aan het verdwijnen is. De waterspiegel daalt met gemiddeld een meter per jaar.

Het vierhonderd meter onder de zeespiegel gelegen zoutste waterbassin ter wereld, tevens het laagste punt van de aarde, wordt begrensd door Israël, Jordanië en de Palestijnse Westbank (Westelijke Jordaanoever). De bewoners van deze gebieden onttrekken allemaal water aan de rivier de Jordaan voor drinkwaterdoeleinden. Daarmee putten ze echter tegelijkertijd de belangrijkste bron uit, van waaruit de Dode Zee zijn vers watertoevoer ontvangt.

Door een meetsysteem te ontwerpen voor de zoetwaterfonteinen op de bodem van de Dode Zee, kunnen de onderzoekers nu accurater vaststellen hoeveel water er werkelijk de Dode Zee binnenkomt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden