Dode walvis verspreidt ondraaglijke stank

DEN HELDER - De stank was bijna ondraaglijk. Maar ondanks dat had de vinvis, die gisterochtend ten oosten van Den Helder op het strand werd gesleept, veel bekijks.

Van een onzer verslaggeefsters

Het dode zoogdier was dinsdag gesignaleerd voor de kust van Egmond. Na onderhandelingen met Fort Kijkduin in Den Helder werd besloten de walvis die kant op te slepen om zijn karkas na ontleding tentoon te stellen in het zee-acquarium van het fort.

Een sleepboot uit Rotterdam transporteerde de vinvis heel langzaam aan een touw naar Den Helder. Rond half vier gisterochtend kon hij - daarbij bijgeschenen door koplampen van auto's die speciaal daarvoor op het strand waren gestationeerd - naar de kant worden gesleept.

Volwassen

Het zoogdier is 23 meter lang en is aan wal in tweeën gedeeld om het verslepen van het dier te vergemakkelijken. Dat was nodig, omdat hij dreigde door de vloed mee in zee te worden genomen. Het gaat om een volwassen walvis, rond de 20 jaar oud. “Zoals je kunt ruiken, heeft de vinvis waarschijnlijk een paar weken in het water gelegen voordat de kustwacht hem opmerkte”, zegt Frank Wulffele van Fort Kijkduin. “Hij was al ontploft door rotting, maar ligt niet aan diggelen.”

Wulffele heeft dinsdagnacht niet geslapen, omdat er van alles viel te regelen. Toestemming van de gemeente van Den Helder en Rijkswaterstaat was nodig om het dode zoogdier aan land te brengen, het transport moest worden gecoördineerd en vrijwilligers moesten worden opgetrommeld om het dier te gaan ontleden.

De ontleding zal waarschijnlijk een dag of twee duren. Het skelet wordt ontdaan van vleesrechten, waarna het in een 'biotex-bad' wordt schoongemaakt. Daarna zal het door middel van een conserveermiddel worden klaargemaakt voor de tentoonstelling.

Messen

Anne Louwerse helpt bij de ontleding van de vinvis. “Die stank went na een tijdje”, zegt ze. “Je moet wel uitkijken dat je niet uitglijdt, vooral met die messen in je hand. We snijden eerst grote repen af, die bijna niet zijn te tillen. Het moeilijkste karwei komt na de schoonmaak. Dan moet dat karkas weer aan elkaar worden gepuzzeld.”

Fort Kijkduin was niet de enige geïnteresseerde in de vinvis. Ook het zee-acquarium van Bergen aan zee zat op het zoogdier te azen. De vondst is een zeldzaamheid, omdat dit type walvis normaal gesproken niet in de Noordzee leeft. Veertig jaar geleden werd voor het laatst een vinvis in de Noordzee aangetroffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden