Dode vogels waterland inderdaad besmet met H5N8

De dode watervogels die in Monnickendam zijn gevonden, zijn besmet met vogelgriep van het type H5N8. Het vermoeden bestond al dat de futen en eenden deze besmettelijke vorm onder de leden hadden, vandaar dat staatssecretaris Martijn van Dam van economische zaken woensdag besloot tot een landelijke ophok- en afschermplicht. Alle vogels die commercieel gehouden worden, moeten de komende tijd binnenblijven. Nederland telt volgens de pluimveesector zo'n negen miljoen vrije-uitloopkippen.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft gisteren tientallen dode vogels geruimd in Waterland. Rijkswaterstaat ruimde dode vogels bij het Markermeer en Wolderwijd en hielp met helikopters de omvang van de vogelsterfte in kaart te brengen. De organisaties roepen mensen op meldingen te blijven doen, maar de dode dieren niet aan te raken.

Alle dode vogels worden door de Voedsel- en Warenautoriteit onderzocht om vast te stellen of het om vogelgriep gaat. De staatssecretaris heeft aan het Erasmus Medisch Centrum gevraagd om een aantal specifieke soorten levende wilde watervogels actief te monitoren. Dit kan extra informatie opleveren over de verspreiding van het H5N8 virus in de wilde watervogelpopulatie.

In Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland is ook bij wilde vogels vogelgriep van het type H5N8 aangetroffen. Vogelgriep kan niet alleen via wilde vogels, maar ook via besmet pluimvee of transportmiddelen Nederland binnenkomen.

In november vorig jaar werd voor het laatste een voor dieren dodelijke variant van vogelgriep vastgesteld op een kippenboerderij in Hekendorp en later dook de ziekte ook op in Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude. De griep is toen waarschijnlijk overgebracht door wilde eenden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden