Dode in Frankfurt

Transformatie, bestaat er iets griezeligers dan dat? Een mens die in een weerwolf verandert, of een vampier, of mijn moeder die in de rode weerschijn van de gloeiende kolenkachel de gedaante van een heks aannam. Het laatste was een droom uit mijn kinderjaren, en die droom heeft me nooit meer verlaten.

Jekyll and Hyde.

Iemand die niet degene is die hij voorgeeft te zijn. Of langzaam in een ander wezen transformeert. Jack Torrance in 'The Shining'. Dit moet de basis van horror zijn.

Tot mijn engste bioscoopervaringen behoort het zien van 'The Exorcist' in de jaren zeventig. Ik was een tiener en alleen. Verhalen over flauwvallende of vluchtende mensen in Amerikaanse cinema's waren de film vooruitgesneld, toen hij in een Enschedees theater in première ging. Er viel niemand flauw en niemand verliet voortijdig de zaal en ook raakte niemand bezeten, zoals ook al vanuit Amerika was gerapporteerd. Enschede was niet dat hysterische Amerika. Maar ik heb nachten amper geslapen.

'The Exorcist', het verhaal over de duiveluitdrijving bij een jong Amerikaans meisje, werd een klassieker in zijn genre. Ik geloof niet dat ik me destijds realiseerde dat de film was gestoeld op een waargebeurd verhaal.

Deze week berichtten Duitse media over een bizarre zaak in een kamer van het Intercontinental Hotel in Frankfurt, waar een vrouw van 41 was omgekomen na een duiveluitdrijving. De zaak had onmiddellijk mijn aandacht. De Frankfurter Allgemeine Zeitung kwam gisteren met enkele huiveringwekkende details.

Men had vijf Zuid-Koreanen gearresteerd, onder wie de 15-jarige zoon van de omgekomen vrouw. Andere gearresteerden waren een vrouw van 44, haar kinderen - een zoon van 21 en een dochter van 19 - en nog een jongen van 15. Ze waren zes weken geleden naar Duitsland gekomen en woonden in een vrijstaand huis in Sulzbach, buiten het centrum. In de garage van dat huis vond de politie nog een gewonde vrouw; ze was uitgedroogd en onderkoeld. Men kon niet zeggen of ook op haar een duiveluitdrijving was toegepast.

De vrouw in de hotelkamer was minstens twee uur achtereen gemarteld. De daders hadden haar op het bed vastgebonden en herhaaldelijk op haar borst en buik ingeslagen. Sectie wees uit dat de vrouw was gestikt. Haar lichaam was bezaaid met bloeduitstortingen en uit haar mond stak een ijzeren kleerhanger. Men meende kennelijk dat de demon zich in haar buik bevond.

De daders hebben zelf na hun daad een geestelijke van de Evangelisch-Koreaanse Zion-gemeente gebeld, in een voorstad van Frankfurt. Die meldde uiteindelijk de dode bij de hotelreceptie.

Genoeg gehuiverd? Dan volgt nog een detail. In het huis in Sulzbach, waarvan de rolluiken altijd dicht bleven, hebben ook nog negen Koreaanse mannen gewoond. Over hen berichtten de buren dat ze elke nacht heel luid schreeuwden in de kelder. 'Het zou er spoken.'

De krant citeert nog een exorcisme-deskundige die zegt dat in Duitsland dagelijks vijf of zes (geweldloze) uitdrijvingen plaatsvinden.

En ik ben weer helemaal in Enschede.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden