Dode haan terug naar zijn Limburgse roots

Henri de Fromantiou? Geen bekende naam in de schilderkunst, in ieder geval niet buiten Limburg. Toch was De Fromantiou geen onverdienstelijke kunstschilder in de zeventiende eeuw. Maar er waren in de Gouden Eeuw zoveel goede en ook betere schilders, dat hij daardoor waarschijnlijk nooit echt is komen bovendrijven. Er zijn ook maar veertig schilderijen van hem bekend, vooral jacht- en bloemstillevens.

Henri de Fromantiou (Maastricht, 1633/1634-Potsdam, 1700) had beslist talent. Al op jonge leeftijd kreeg hij opdrachten van het Hollandse Hof in Den Haag. Daar trok hij de aandacht van Frederik Wilhelm I de Grote, keurvorst van Brandenburg in het huidige oosten van Duitsland. Als hofschilder van de keurvorst voerde De Fromantiou diplomatieke missies uit. Ook restaureerde en verzamelde hij schilderijen voor de vorst. Daarmee is hij een van de weinige kunstenaars met Limburgse roots die in de zeventiende eeuw internationaal aan de weg timmerde.

Deze kunstenaar mag natuurlijk niet ontbreken in de collectie Limburgse kunstgeschiedenis van het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Het museum had al twee schilderijen van hem, allebei gemaakt toen de schilder net in dienst was van de keurvorst. Daar is nu dit jachtstilleven bij gekomen. Directeur Stijn Huijts kocht het bij veilinghuis Lempertz in Berlijn. De datering van het schilderij is (nog) niet bekend, maar waarschijnlijk is het een laat werk, omdat het zo lekker los is geschilderd vergeleken bij de twee andere werken. Let vooral op de donzige veren van de haan en het fluwelen velletje van de haas. Een haan op een jachtstilleven is natuurlijk wel een beetje vreemd, maar misschien had de schilder geen fazant of eend bij de hand.

'Stilleven met dode haan en haas' is vanaf december in het museum te zien. Deze aanwinst zou zomaar tot een herwaardering kunnen leiden van deze vergeten kunstenaar. Ook de overzichtstentoonstelling die het Bonnefantenmuseum in 2015 wijdt aan Henri de Fromantiou en zijn omgeving, kan daaraan bijdragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden