Zeeland

Dode en meerdere gewonden door windhoos in Zierikzee, hulpdiensten rukken uit

Een windhoos trekt langs het strand bij Ameland.  Beeld ANP
Een windhoos trekt langs het strand bij Ameland.Beeld ANP

Een windhoos die over Zierikzee is getrokken, heeft maandag een leven geëist. Ongeveer tien mensen zijn gewond geraakt, meldt de Veiligheidsregio Zeeland. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt.

Redactie Trouw

De mini-tornado heeft een ravage aangericht. Door de wind zijn van meerdere panden de daken afgewaaid. Dat gebeurde onder meer aan de Calandweg, waar het dak van een heel rijtje huizen werd losgerukt en op de weg neerkwam. Op straat liggen omgewaaide bomen, kapotte dakpannen en glas van gebarsten ruiten. De lokale woningcorporatie laat weten dat tien tot twintig huurhuizen in Zierikzee tijdelijk onbewoonbaar zijn.

De politie roept bewoners op om binnen te blijven. Mogelijk zijn er nog meer buien op komst. Ook verstuurde de politie een NLAlert, meldt PZC. Daarin vraagt de politie mensen om niet naar het rampgebied te komen, omdat dit de hulpdiensten zou belemmeren.

Beschadigde huurwoningen

Tien tot twintig huurwoningen in Zierikzee zijn dusdanig beschadigd geraakt door de windhoos, dat ze tijdelijk onbewoonbaar zijn. Directeur Marco van der Wel van woningcorporatie Zeeuwland laat dat weten. De gemeente Schouwen-Duiveland regelt opvang voor de bewoners.

Tornado's komen vaker voor in Nederland

Volgens Weeronline komen jaarlijks in ons land een tot drie tornado's voor. Enkele bijzondere zware exemplaren trokken in 1967 over Nederland. Daarbij vielen zeven doden en tientallen gewonden.

Hoewel het in Zierikzee volgens Weeronline slechts een zwakke tornado betreft, wordt er flink wat schade gemeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden