LiveblogOorlog in Oekraïne

Dode en drie gewonden bij nieuwe grote luchtaanval op Oekraïense hoofdstad Kyiv

Twee mannen inspecteren hun kantoor in Kiev nadat het getroffen werd door een Russische drone-aanval. Beeld AP
Twee mannen inspecteren hun kantoor in Kiev nadat het getroffen werd door een Russische drone-aanval.Beeld AP
Live
 1. 03:54

  Opnieuw grote luchtaanval op Oekraïense hoofdstad Kyiv

  Voor de derde keer binnen 24 uur heeft Rusland de Oekraïense hoofdstad Kyiv bestookt met luchtaanvallen. Daarbij zijn volgens burgemeester Vitali Klitsjko een dode en drie gewonden gevallen.

  In verschillende wijken in de stad loeiden de sirenes van het luchtalarm. "Een massale aanval!", zo schreef de burgemeester op de Telegram-berichtenapp. "Verlaat je schuilplaatsen niet."

  Hoewel het luchtverdedigingssysteem zeker 20 aanvallen met drones wist af te slaan, werden verschillende gebouwen in de hoofdstad getroffen door vallend puin, waaronder in de historische wijken Podil en Pecherskyi. Daarbij werd ook een flatgebouw geraakt, waarna brand uitbrak. De twee bovenste verdiepingen van het gebouw zijn verwoest en reddingswerkers zoeken naar mogelijke slachtoffers onder het puin.

  Klitsjko zei dat ten minste één persoon was overleden, één in het ziekenhuis was opgenomen en nog twee anderen gewond waren geraakt.

  De aanvallen van dinsdag waren alweer de 17de luchtaanval van Rusland op de hoofdstad deze maand. (Redactie)

 2. 21:09 Gisteren

  Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

  Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

  De goedkeuring van de strafmaatregelen volgt op de Oekraïense aantijging dat Iraanse Shahed-drones zijn gebruikt bij de grootste droneaanval op de hoofdstad sinds het begin van de invasie vorig jaar februari. De Oekraïense sancties moeten, samen met de acties van de "hele beschaafde wereld", leiden tot het volledige isolement van Iran, aldus het parlement.

  Het pakket omvat een handelsverbod voor militaire goederen en goederen voor mogelijk militair gebruik aan Iran en het opschorten van economische en financiële verplichtingen.

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had vorige week nog rechtstreeks een beroep gedaan op de Iraniërs met de vraag: "Waarom willen jullie medeplichtig zijn aan Russische terreur?"

  Zijn adviseur meldt dat Kyiv doelwit is geworden van tientallen Shahed-drones en noemt Iran een terroristisch regime. "Teheran is een belangrijke bondgenoot van Moskou geworden in deze oorlog, door doelbewust wapens te leveren voor aanvallen op steden." (ANP)

 3. 11:07 Gisteren

  Burgemeester Kyiv: explosies in centrum, inwoners moeten schuilen

  De burgemeester van Kyiv, Vitali Klitsjko, meldt maandagochtend dat in het centrum explosies zijn gehoord. Hij roept inwoners op te schuilen. Het komt bijna niet voor dat het centrale deel van de Oekraïense hoofdstad overdag wordt aangevallen.

  Een journalist van persbureau AFP zegt zeker tien explosies te hebben gehoord. Ook in de nacht van zondag op maandag vonden aanvallen op Kyiv plaats. Het bestuur van de stad had het toen over de vijftiende luchtaanval sinds begin mei. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.

   In de nacht van zondag op maandag haalde de Oekraïense luchtafweer meer dan veertig Russische drones en raketten op koers naar Kiev uit de lucht. Volgens de legereenheid in de stad ging het om Iraanse Shahed-drones en kruisraketten.

  Eerder in de nacht meldden de autoriteiten in Kyiv dat er explosies plaatsvonden in verschillende delen van de stad, onder meer in de historische wijk Podil waar door vallende brokstukken een huis werd beschadigd. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen bij de aanvallen.(ANP)

 4. 03:51 Gisteren

  Kyiv voor tweede nacht op rij bestookt

  Voor de tweede nacht op rij is de Oekraïense hoofdstad Kyiv bestookt met Russische aanvallen. In verschillende wijken van de stad waren maandagochtend volgens burgemeester Vitali Klitschko explosies te horen, waaronder in de historische wijk Podil.

  "Er is een raket neergehaald in de buurt van Kyiv", zei Klitschko op het berichtenkanaal van Telegram. "Onze luchtverdediging werkt!" Volgens het Oekraïense leger ging het om een combinatie van raketten en drones. De luchtverdediging zou er zo'n 40 onschadelijk hebben gemaakt, zo meldt Reuters.

  Ook een nacht eerder was de stad het belangrijkste doelwit van Russische aanvallen. Volgens de Oekraïense luchtmacht stuurde Rusland in één nacht in totaal veertig drones op Kyiv af, verspreid over twee golven en sprak toen al van "de grootste aanval sinds het begin van de Russische invasie". Bij die aanval vielen twee doden en drie gewonden.

  Vooralsnog is er bij deze aanval alleen sprake van schade aan gebouwen, er zouden geen nieuwe slachtoffers zijn gevallen.

  Rusland heeft de aanvallen op de Oekraïense hoofdstad flink opgevoerd. De aanval van vannacht was alweer de 15de deze maand op Kyiv. (Redactie)

 5. 04:41 Eergisteren

  Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kiev

  Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

  Een 41-jarige man kwam om toen vallende brokstukken van drones op een tankstation neerkwamen, zegt burgemeester Vitali Klitsjko. Op andere plekken in de stad brak brand uit in gebouwen door vallend drone-puin. Klitsjko waarschuwt voor een nieuwe golf van drones die op Kyiv afkomen en raadt inwoners aan de schuilkelders niet te verlaten.

  In grote delen van Oekraïne loeide eerder in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. Getuigen meldden aan internationaal persbureau Reuters verschillende ontploffingen te hebben gehoord nadat het luchtalarm was afgegaan in een groot deel van het land. Volgens de Oekraïense strijdkrachten was in de afgelopen nacht met 54 drones de grootste aanval met drones sinds de Russische inval in het land in februari vorig jaar begon. Van die drones zijn er volgens Kiev 52 vernietigd.

 6. 00:24 Eergisteren

  Zelensky kondigt meer sancties aan en bedankt westerse bondgenoten

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap vanuit Kyiv Duitsland, Finland, Canada en IJsland bedankt voor hun meest recente wapenleveringen. De steun zal bijdragen aan een betere luchtverdediging en de algemene defensiecapaciteit tegen de Russische terreur versterken, zei hij.

  Zelensky kondigde tegelijkertijd nog hardere sancties aan tegen Rusland. Zo voegde hij 220 bedrijven en 51 personen toe aan de lijst van "degenen die werken voor terreur". In de meeste gevallen gaat het om wapenfirma's die banden hebben met Russische bedrijven, aldus Zelensky. Ze opereren niet allemaal op Russisch grondgebied, maar ze zullen wel allemaal onder internationale druk komen te staan, klonk het.

  Tot slot bedankte de Oekraïense president ook nog Japan, dat deze week eveneens een nieuw pakket sancties tegen Rusland uitvaardigde. (Belga)

 7. 00:18 Eergisteren

  Rusland zegt Britse raketten te hebben onderschept

  De Russische luchtverdediging heeft twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat zegt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.

  Rusland zei eerder deze maand de Britse levering van langeafstandskruisraketten aan Oekraïne als een "extreem vijandige" daad te beschouwen. De schenking zou volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou leiden tot "een ernstige escalatie van de situatie". Rusland verzekerde met een "adequate" reactie te komen.

  De door de Britten geleverde raketten van het type Storm Shadow kunnen doelen tot een afstand van ruim 250 kilometer raken. De al lang door Oekraïne gewenste wapens kunnen een rol spelen in het tegenoffensief van Kyiv. Mychajlo Podoljak, de adviseur van president Volodymyr Zelensky, zei eerder deze week dat dit tegenoffensief inmiddels is begonnen.

  Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft het land in de afgelopen 24 uur ook onder meer negentien HIMARS-raketten en twaalf drones onderschept.

  Russische media melden bovendien dat installaties van oliepijpleidingen in de regio Pskov, in het westen van Rusland, zijn geraakt door een serie droneaanvallen. Daarbij zou een administratief gebouw zijn ontploft. Ook in de grensregio Belgorod zouden zaterdag opnieuw meerdere aanvallen zijn geweest. Moskou beschuldigt Kyiv ervan achter de aanvallen te zitten. Oekraïne heeft nog niet gereageerd. (ANP)

 8. 14:19 27-5-2023

  Oekraïense militairen starten training met tanks VS in Duitsland

  Een eerste groep van vierhonderd Oekraïense militairen is in Duitsland begonnen met training voor de inzet van Amerikaanse M1 Abrams-tanks. Vrijdag zijn de trainingen begonnen op twee Amerikaanse bases in het noordoosten van Beieren.

  The New York Times berichtte dat het Pentagon spreekt van tweehonderd man die wapeninstructies krijgen en tweehonderd man die worden getraind om de tanks van brandstof te voorzien en te onderhouden. De VS hebben 31 M1 Abrams-tanks aan Oekraïne beloofd en het zou nog zeker tien tot twaalf weken duren voor die beschikbaar en inzetbaar zijn. (ANP)

 9. 11:03 27-5-2023

  Honderden Duitsers moeten snel Rusland uit

  Honderden Duitsers die in Rusland werken in bijvoorbeeld culturele instellingen, diplomatieke vestigingen of het onderwijs moeten vanaf begin juni het land uit. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung op basis van een rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Rusland heeft volgens het rapport in april een maximum gesteld op het aantal Duitsers dat in het land mag werken.

  Dat was toen een reactie op de uitzetting van een aantal Russen door Duitsland. Het Kremlin zou in april te kennen hebben gegeven dat de Duitsers uiterlijk begin juni hun biezen zouden moeten pakken. Vooral de Duitse school in Moskou en het Goethe Instituut in die stad zouden zwaar worden getroffen door het vertrek van zo veel medewerkers. (ANP)

 10. 10:22 27-5-2023

  Oekraïne wil van Duitsland Taurus-kruisraketten

  Oekraïne heeft in de afgelopen dagen Duitsland gevraagd om de levering van Taurus-kruisraketten, zegt een Duitse defensiewoordvoerster. Ze zei niet om hoeveel raketten is gevraagd en het is niet bekend of de Bondsrepubliek bereid is ze te leveren.

  De Taurus-kruisraket is een Duits-Zweeds wapen dat een bereik heeft van 500 kilometer. De raket kost rond de 950.000 euro. Het zou de Oekraïners in staat zou stellen de Russische militaire infrastructuur ver achter de frontlijn te treffen, stelt een CDU-lid van de Bondsdag, gepensioneerd kolonel Roderich Kiesewetter. De christendemocraat Kiesewetter is groot voorstander van wapenleveranties aan Oekraïne. (ANP)

 11. 02:17 27-5-2023

  Biden "uiterst negatief" over Russische kernwapens in Belarus

  De Amerikaanse president Joe Biden reageerde "uiterst negatief" toen hij hoorde dat Rusland is begonnen met het verplaatsen van kernwapens naar Belarus. Dat vertelde Biden vrijdagavond tijdens een persmoment in Washington.

  Eerder op de dag verklaarde het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) dat de actie van Rusland niet betekent dat de nucleaire dreiging verhoogd is. De denktank wees erop dat Rusland nu ook al in staat is om verschillende doelen te raken. Daarvoor was het niet nodig om de wapens naar Belarus te verhuizen.

  Volgens het ISW is het voornamelijk een manier om Belarus verder in te lijven in de Russische invloedssfeer. Daarnaast stelt het ISW dat het sowieso onwaarschijnlijk is dat Rusland kernwapens zal inzetten tegen Oekraïne of andere doelen.

  Donderdag veroordeelde de Japanse kabinetschef Hirokazu Matsuno het verplaatsen van de kernwapens al. "Als het enige land dat tijdens een conflict is aangevallen met kernwapens, zal Japan nooit Ruslands dreiging met kernwapens accepteren, laat staan het gebruik ervan", aldus Matsuno. (ANP)

 12. 19:57 26-5-2023

  Duitsland beschermt NAVO-top Litouwen met Patriot-raketafweer

  Duitsland verplaatst zijn Patriot-raketafweersysteem dat momenteel in Slowakije is gestationeerd naar Litouwen om de NAVO-top in juli in Vilnius te beschermen. Op de top wordt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky verwacht.

  Na de inval door Rusland raakten Finland en Zweden overtuigd zich bij de NAVO aan te sluiten. De Finnen zijn inmiddels lid. De Zweden hopen rond de top te kunnen toetreden. De NAVO-leden Hongarije en Turkije liggen om uiteenlopende redenen nog dwars.

  Vilnius ligt vlak bij de grens met Belarus, een trouw bondgenoot van Rusland. (ANP)

 13. 18:04 26-5-2023

  President Brazilië belt Poetin en wil bemiddelen

  De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft vrijdag met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over Oekraïne gesproken en herhaald dat Brazilië bereid is te bemiddelen. Hij wil met beide partijen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in gesprek gaan.

  Lula da Silva dankte Poetin voor de uitnodiging naar een internationaal economisch forum in Sint-Petersburg te komen, maar hij heeft geantwoord dat hij momenteel niet in staat is Rusland te bezoeken.

  Lula da Silva beschouwt zijn beleid en land als neutraal in de al sinds 2014 woedende strijd tussen Kyiv en Moskou en wijt de oorlog niet exclusief aan Rusland. Hij staat kritisch tegenover de VS en de wapenleveranties aan de oorlogvoerende landen. Lula heeft eerder al gezegd naar een coalitie voor vrede te zoeken.

  China's speciale gezant Li Hui sprak vrijdag met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Lavrov dankte zijn gast voor de "evenwichtige rol" die China inneemt en hoopt dat dit positief zal uitwerken. Li Hui was vorige week in onder meer de Oekraïense hoofdstad Kiev. (ANP)

 14. 13:49 26-5-2023

  Drones neergestort in Zuid-Russische stad Krasnodar

  Twee drones hebben schade aan gebouwen aangericht in de Zuid-Russische stad Krasnodar, zo’n 290 kilometer van de Oekraïense grens. Er vielen geen gewonden, aldus lokale autoriteiten. Het is niet duidelijk of de drones door de Russen zijn neergehaald.

  De laatste tijd worden Russische grenssteden met regelmaat onder vuur genomen. Eerder deze week staken twee Russische oppositiegroepen de Oekraïense grens bij Belgorod over. Het waren de meest omvangrijke gevechten op Russisch grondgebied sinds de Russische invasie van Oekraïne. Rusland beschuldigde Oekraïne van de inval, Kyiv ontkende.

  Een van de betrokken groepen, het Russisch Vrijwilligerskorps, zei van plan te zijn binnenkort meer aanvallen op Rusland te lanceren. "De grens is vrij lang. Er zal weer een plek zijn waar het heet wordt", zei commandant van de groep Denis Kapoestin. (ANP)

 15. 13:17 26-5-2023

  Oekraïne: slachtoffers na Russische aanval op medische kliniek

  Rusland heeft een medische kliniek in de Oekraïense stad Dnipro aangevallen, meldt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Daarbij zijn volgens hem minstens een dode en vijftien gewonden gevallen.

  "Russische terroristen bevestigen nogmaals hun status van strijders tegen alles wat humaan en eerlijk is", schrijft Zelensky op Telegram. Bij het bericht is een video toegevoegd waarin een zwaar beschadigd gebouw te zien is. Het reddingswerk is volgens de president bezig.

  De Oekraïense autoriteiten maakten eerder op vrijdag bekend dat de luchtverdediging tien raketten en meer dan twintig drones van Rusland had neergehaald. Rusland had 's nachts aanvallen uitgevoerd op onder meer Kyiv en Dnipro. (ANP)

 16. 04:45 26-5-2023

  Ook Japan breidt sancties Rusland uit

  Japan gaat de tegoeden bevriezen van 78 groepen en 17 individuen, onder wie legerofficieren, in Rusland. Ook stopt het land met de export naar 80 Russische instellingen zoals laboratoria die banden hebben met het Russische leger. Dat heeft de Japanse kabinetschef Hirokazu Matsuno vrijdag bekendgemaakt.

  De sancties vloeien voort uit de top van de G7 afgelopen weekend, waar wereldleiders extra hulp aan Oekraïne aanboden en meer maatregelen aankondigden tegen Rusland. Op de top, die werd gehouden in het Japanse Hiroshima, was ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky twee dagen aanwezig.

  Japanners zullen ook geen bouwwerkzaamheden en ingenieurstaken meer mogen uitvoeren voor Rusland, een maatregel waarover het ministerie van handel volgens een verklaring later meer bekend zal maken.

  In zijn aankondiging veroordeelde Matsuno ook de verplaatsing van Russische kernwapens naar Belarus. Rusland is daar volgens de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko donderdag mee begonnen. Als het enige land dat tijdens een conflict is aangevallen met kernwapens, zal Japan nooit Ruslands dreiging met kernwapens accepteren, laat staan het gebruik ervan, aldus de kabinetschef. (ANP)

 17. 00:10 26-5-2023

  Ollongren wil in zomer F-16-trainingen Oekraïeners starten

  Nederland werkt samen met Denemarken en de Verenigde Staten om nog deze zomer te beginnen met F-16-trainingen voor Oekraïense vliegers. Dat zegt defensieminister Kajsa Ollongren na een overleg met de Oekraïne Defensie Contactgroep, landen die Oekraïne met onder meer militair materieel steunen.

  Ollongren is blij met de steun voor het trainen van Oekraïners, laat ze op Twitter weten. Nederland gaat die trainingen leiden samen met Denemarken. Er wordt al lang gesproken over F-16-trainingen voor Oekraïense vliegers. Over de precieze invulling ervan wordt nog overlegd in de contactgroep, zei Ollongrens Amerikaanse collega Lloyd Austin eerder.

  Aanvankelijk zullen hooguit enkele tientallen Oekraïense vliegers worden getraind, zegt generaal van de Koninklijke Luchtmacht Onno Eichelsheim donderdagavond bij Op1. Daarna worden het er geleidelijk meer.

  Wanneer de trainingen precies zullen beginnen, is nog niet duidelijk volgens de generaal. Omdat er nog zoveel bewegende delen zijn voordat je deze stap kan zetten. Zo moet er nog veel worden afgestemd met bondgenoten en is ondersteuning uit de industrie nodig.

  Vooralsnog is Denemarken de eerste plek, zegt Eichelsheim over de locatie waar de F-16-piloten zullen worden getraind. Hij weet niet of dat ook in Nederland zal gebeuren.

  Een woordvoerder van Ollongren laat weten dat de afspraken nog niet vastliggen. Zelfs het besluit om met de trainingen te gaan beginnen zou nog niet definitief zijn, al is dat nadrukkelijk wel de bedoeling. (ANP)

 18. 18:06 25-5-2023

  Rusland begonnen met verplaatsing kernwapens naar Belarus

  Rusland is begonnen met de verplaatsing van sommige tactische kernwapens naar Belarus. Dat heeft de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko gezegd, meldt het Russische staatspersbureau Tass. De samenwerking werd twee maanden geleden aangekondigd en werd donderdag geformaliseerd.

  De Russische president Vladimir Poetin zei bij de aankondiging eind maart dat de opslag in Belarus op 1 juli gereed zou zijn. Hij verklaarde ook dat Belarus geen controle krijgt over de nucleaire wapens. Belarus zei de kernwapens te gaan huisvesten omdat het zichzelf daarmee wil beschermen tegen het Westen.

  Het is voor het eerst sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie dat Moskou nucleaire wapens buiten Rusland plaatst. Poetin ziet de beleidswijziging ondanks internationale zorgen niet als een probleem, omdat Rusland niet het enige land zal zijn met kernwapens buiten zijn landsgrenzen. Zo liggen bijvoorbeeld Amerikaanse kernwapens in Nederland en België opgeslagen. (ANP)

 19. 15:34 25-5-2023

  Moskou eist uitleg ambassadeurs om onderzoek sabotage Nord Stream

  Rusland heeft de ambassadeurs van Denemarken, Duitsland en Zweden ter verantwoording geroepen. Het Kremlin klaagt over het uitblijven van resultaten van hun onderzoeken naar de sabotage van gaspijpleidingen op de bodem van de Oostzee. In september vorig jaar werd de Nord Stream-leiding voor de export van Russisch gas naar West-Europa gesaboteerd. Het Kremlin spreekt van terroristische aanslagen.

  Rusland klaagt dat de onderzoeken ‘die naar verluidt door de autoriteiten van de drie landen worden gedaan’ helemaal niets over de zaak hebben opgehelderd. Daarnaast klaagt Moskou dat de drie niet willen samenwerken met Rusland om de zaak te onderzoeken. Op een herhaald verzoek van het Kremlin van 6 mei om samen met de Russische autoriteiten en de getroffen onderneming Gazprom samen diepgravend onderzoek te doen, is volgens Moskou niet eens geantwoord.

  De drie ambassadeurs zou zijn verteld dat Moskou twijfelt aan de bedoelingen van Denemarken, Duitsland en Zweden. Ze zouden tijd willen rekken en ‘met dubieuze lekken naar de pers’ verwarring willen zaaien om de daders buiten beeld te houden.

  Eind september waren er explosies bij de twee pijpleidingen op de zeebodem niet ver van het Deense eiland Bornholm. De materiële en de milieuschade zijn volgens waarnemers enorm en de reparatie zou zeker een half miljard dollar gaan kosten. Washington heeft lange tijd tegen de pijpleidingen geageerd, omdat het Kremlin er Europese landen mee onder druk zou kunnen zetten. Van het gas dat EU-landen in 2021 importeerden, kwam circa 45 procent uit Rusland. (ANP)

 20. 14:31 25-5-2023

  Kiev: Tegenoffensief is al dagen bezig

  Het langverwachte Oekraïense tegenoffensief in de strijd tegen de Russen is volgens Kiev begonnen. Mychailo Podoljak, de adviseur van president Volodymyr Zelensky, zegt dat het zelfs al dagen bezig is. Hij benadrukt in een interview met de Italiaanse televisie dat het offensief niet ‘een losse gebeurtenis’ is, maar dat het gaat om tientallen verschillende acties.

  “Dit is een intensieve oorlog langs een frontlijn van 1500 kilometer”, zei Podoljak. Hij zegt dat militairen bezig zijn met operaties in verschillende richtingen om de Russische bezetting te beëindigen.

  Oekraïne heeft er geen geheim van gemaakt dat het voorbereidingen trof voor een offensief, maar laat weinig los over hoe en waar de aanval zou worden ingezet. De verwachtingen zijn internationaal hooggespannen, maar Zelensky zei twee weken geleden dat zijn strijdkrachten nog meer tijd nodig hadden om zich voor te bereiden.

  De adviseur van Zelensky meldde verder dat Oekraïne niet uit is op Russische grondgebied en dat Kiev dus niets te maken heeft met de onrust in Belgorod van afgelopen week. Wel laat het geweld daar volgens Podoljak zien dat Moskou niet eens in staat is om zijn eigen land te verdedigen. “Dit zal leiden tot het einde van Poetin.” (ANP)

 21. 13:10 25-5-2023

  EU heeft al ruim 200 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren

  De Europese Unie heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne beslag gelegd op ruim 200 miljard euro aan tegoeden van de Russische centrale bank. Dat komt naar voren uit de meest recente cijfers. Daarin zijn ook bevroren tegoeden ter waarde van ruim 24 miljard euro van bijna 1500 Russische privépersonen, bedrijven, bewegingen en organisaties meegenomen.

  Dat laatste bedrag had hoger kunnen zijn, maar de EU heeft moeite met het vinden en bevriezen van deze Russische tegoeden. Het landenblok heeft geprobeerd om het ontduiken van EU-sancties richting Rusland en Russen strafbaar te stellen, waardoor het bevriezen van tegoeden makkelijker zou worden. Daarvoor moet de lijst van strafbare feiten, waar onder meer witwassen van geld en corruptie op staan, worden uitgebreid.

  De sancties van de EU hebben ook de export van honderden soorten goederen en technologieën beperkt, wat een belangrijke inkomstenbron is voor Rusland. Lidstaten onderzoeken nu nog manieren waarop het losgeweekte geld ingezet kan worden ten behoeve van de wederopbouw van Oekraïne. Tot die mogelijkheden behoort het beleggen van dit geld, waarna de opbrengsten gebruikt kunnen worden.

  De EU en haar bondgenoten hebben herhaaldelijk aangegeven dat Rusland moet betalen voor de schade die het land in Oekraïne heeft aangericht. Die oproep klonk vorige week opnieuw tijdens de G7-top in Japan, waar zeven rijke industrielanden en de EU bijeenkwamen. (ANP/Bloomberg)

 22. 09:49 25-5-2023

  Rusland meldt voorkomen aanslagen op kernenergievoorziening

  De Russische inlichtingendienst FSB heeft naar eigen zeggen begin deze maand terroristische aanslagen voorkomen op hoogspanningskabels en -masten van twee kerncentrales in het westen van het land. Volgens de FSB wilde de Oekraïense geheime dienst met behulp van speciaal getrainde saboteurs meer dan dertig masten uitschakelen. Die zorgen voor stroom bij kernenergiecentrales in de regio's van Sint-Petersburg en van Kaliningrad.

  De Oekraïners zouden de aanslagen hebben willen plegen op de Dag van de Overwinning (9 mei). Het had Rusland in verlegenheid moeten brengen en grote economische schade moeten veroorzaken, schrijft persbureau RIA-Novosti. Eén mast in de provincie Leningrad (regio Sint-Petersburg) is beschadigd door een explosie. Er zijn twee verdachte Oekraïners aangehouden, volgens RIA-Novosti. Eén van hen heeft ook de Russische nationaliteit. De FSB zoekt in deze zaak onder anderen naar de verdachte Kisjtsjak Joeri die actief zou zijn onder de bijnaam 'South Coast' en die zich nu in België zou ophouden. (ANP)

 23. 09:47 25-5-2023

  Wagner begint met terugtrekking uit Bachmoet

  De Russische Wagner Groep is volgens leider Jevgeni Prigozjin begonnen met de terugtrekking uit het Oost-Oekraïense Bachmoet. Prigozjin had al aangekondigd dat hij de stad wil overdragen aan de Russische strijdkrachten, nadat hij stelde de stad te hebben ingenomen. De komende week zouden de huurlingen zich daarom stapsgewijs terugtrekken.

  Zaterdag verklaarde Prigozjin na een maandenlange strijd Bachmoet eindelijk volledig in handen te hebben. Daarom zou het werk erop zitten voor Wagner, dat het voortouw nam bij de belegering. Kiev ontkent de inname en zegt dat Oekraïense militairen nog altijd aanwezig zijn in een klein gedeelte in het westen van de stad.

  Bachmoet is de langste en bloedigste slag in de oorlog in Oekraïne. Prigozjin meldde zelf woensdag dat zijn huurlingenleger daar 10.000 gerekruteerde gevangenen heeft verloren. Ook veel reguliere soldaten zijn gesneuveld, maar over hen hij noemde geen specifiek dodental. Prigozjin verwijt Moskou de vele doden omdat zijn troepen niet genoeg steun en munitie hebben gekregen van de krijgsmacht. (ANP/Reuters)

 24. 06:02 25-5-2023

  Oekraïne: ‘massale droneaanval’ op Kiev afgeslagen

  Het militaire bestuur in Kiev heeft donderdag gezegd dat de luchtverdediging in de hoofdstad een nieuwe 'massale' Russische droneaanval op de stad heeft afgeslagen.

  "Rusland viel Kiev opnieuw vanuit de lucht aan", schreef het hoofd van de civiele en militaire adminstratie van Kiev, Sergei Popko, op Telegram. Hij voegde eraan toe dat het luchtalarm in de stad meer dan drie uur had geduurd.

  De vorige luchtaanval op de stad was pas vier dagen geleden, aldus Popko. Deze maand werden al twaalf Russische aanvallen op de hoofdstad geteld.

  Ook op andere plaatsen in Oekraïne, waaronder Charkiv en Tsjernivtsi, klonk afgelopen nacht het luchtalarm. (Belga/Redactie)

 25. 20:07 24-5-2023

  Russische opstandelingen: binnenkort meer invallen in Rusland

  Het Russisch Vrijwilligerskorps (RVC) zegt dat het binnenkort meer invallen op Russisch grensgebied zal uitvoeren. De Russische militanten die voor Oekraïne en tegen de Russische president Vladimir Poetin vechten, eisten eerder de verantwoordelijkheid op voor het geweld begin deze week in de Russische grensregio Belgorod.

  "Ik denk dat je ons weer aan die kant zal zien", zei commandant Denis Kapustin aan de Oekraïense kant van de grens. Hij vertelde tegen verslaggevers geen plannen te kunnen delen. "Ik kan niet eens de richting onthullen. De grens is vrij lang. Er zal weer een plek zijn waar het heet wordt."

  Moskou beschuldigt Oekraïense nationalisten ervan achter de aanval in Belgorod te zitten, volgens Kiev gaat het om Russische staatsburgers en is Oekraïne zelf niet betrokken. De Russische autoriteiten zeiden dinsdag de aanvallers te hebben verjaagd naar Oekraïne of te hebben gedood. (ANP)

 26. 18:58 24-5-2023

  Navo-chef: Verschillende meningen over toetreding Oekraïne

  Secretaris-generaal van de Navo Jens Stoltenberg heeft erkend dat er verschillen zijn tussen de bondgenoten over mogelijke stappen richting de toetreding van Oekraïne tot de westerse militaire alliantie. "Ik geef toe dat er in het bondgenootschap verschillende opvattingen bestaan over de kwestie", zei hij woensdag.

  Hij herhaalde ook dat beslissingen in de Navo worden genomen in consensus. Dat betekent dat stappen om Oekraïne toe te laten alleen kunnen worden genomen als niemand bezwaar maakt.

  Stoltenbergs opmerkingen drukten de hoop op een concreter perspectief richting Navo-lidmaatschap voor Oekraïne de kop in.

  Volgens informatie van het Duitse nieuwsagentschap DPA hebben lidstaten zoals de Verenigde Staten en Duitsland achter gesloten deuren duidelijk gemaakt dat ze geen toezeggingen zullen doen die substantieel verder gaan dan de verklaring uit 2008. Toen waren de toenmalige staatshoofden en regeringsleiders het eens dat Oekraïne en Georgië lid zullen worden, maar ze hebben daarvoor toen geen concrete timing gegeven.

  Stoltenberg zei dat het overleg over hoe om te gaan met de toetredingsambities van Oekraïne nog gaande is. Niemand kan vandaag precies zeggen wat de uiteindelijke beslissing op de Navo-top zal zijn. De top vindt plaats op 11 en 12 juli in de Litouwse hoofdstad Vilnius. (Belga)

 27. 17:37 24-5-2023

  Finland ziet grootste aantal Russische migranten in drie decennia

  In het jaar van de Russische invasie in Oekraïne is een recordaantal Russen naar Finland verhuisd. De Russische immigranten waren vorig jaar de grootste groep nieuwkomers in het Noord-Europese land.

  Ruim 6000 Russen verkasten in 2022 permanent naar het buurland, dat door de Russische agressie lid is geworden van de Navo. Dat is verreweg het hoogste aantal in drie decennia. Sinds het begin van de jaren negentig, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, was de jaarlijkse migratie van Rusland naar Finland onder de 3100 mensen gebleven.

  Veel Russen zijn asielzoekers, aldus Finse autoriteiten. Ook gaat het om Russische werknemers van Finse bedrijven die Rusland verlieten en hun personeel verzochten mee te komen. (ANP)

 28. 15:46 24-5-2023

  Britten: Aantal Russische deserteurs aanzienlijk gestegen

  Het aantal Russische deserteurs in de oorlog tegen Oekraïne is de laatste maanden aanzienlijk toegenomen. Dat meldt het Britse ministerie van defensie. Uit onderzoek van onafhankelijke Russische journalisten blijkt dat de rechtbanken er dit jaar al 1.053 gevallen van desertie hebben behandeld, meer dan in heel 2022.

  "Het Russische leger heeft sinds het begin van de operaties in Oekraïne moeite gehad om discipline in zijn eigen rangen af te dwingen, maar deze problemen zijn hoogstwaarschijnlijk verergerd sinds de gedwongen mobilisatie van reservisten in oktober 2022", zegt het ministerie.

  Omwille van de ‘patriottistische geestdrift’ in de rest van het leger, zou Rusland graag een voorbeeld maken van elke deserteur. Toch blijkt uit rechtbankverslagen dat de meeste deserteurs voorwaardelijke straffen krijgen, zodat ze opnieuw in de oorlog kunnen worden ingezet. (Belga)

 29. 15:40 24-5-2023

  Russische premier in Peking: banden met China beter dan ooit

  De Russische premier Michail Misjoestin heeft tijdens een bezoek aan Peking meerdere overeenkomsten getekend en hoog opgegeven over de onderlinge betrekkingen. "De relatie tussen Rusland en China is tegenwoordig beter dan ooit", verklaarde Misjoestin, de hoogste Russische functionaris die China bezoekt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.

  De Rus sprak tijdens het meerdaagse bezoek met zijn ambtsgenoot Li Qiang en president Xi Jinping. Die zei volgens staatsmedia dat China en Rusland hun economische banden nog verder moeten aanhalen en internationaal beter kunnen samenwerken. De landen hebben tijdens het bezoek van Misjoestin deals gesloten over handel en samenwerking op het gebied van sport.

  Xi pleitte tijdens het bezoek voor intensievere samenwerking tussen Rusland en China binnen multinationale organisaties. Hij noemde als voorbeelden onder meer de Verenigde Naties, de G20 en de Shanghai-samenwerkingsorganisatie. De Chinese leider zei ook dat China en Rusland elkaar kunnen blijven ondersteunen als hun ‘essentiële belangen’ op het spel staan. (ANP)

 30. 15:26 24-5-2023

  Kremlin beschuldigt aanvallers Belgorod van gebruik westers wapentuig

  Het Kremlin zegt dat pro-Oekraïense aanvallers in de Russische regio Belgorod gebruik hebben gemaakt van westers wapentuig. Die claim is niet onafhankelijk te verifiëren.

  Russische staatsmedia deelden beelden van onder meer kapotte Humvees, afkomstig uit de Verenigde Staten, in Rusland. De VS hebben ruim 2000 Humvees naar Oekraïne gestuurd. 

  Het Amerikaanse ministerie van defensie is sceptisch over de echtheid van de berichtgeving, aldus een woordvoerder. Hij herhaalde ook dat de VS vinden dat het aan Kiev is om te bepalen hoe de oorlog wordt gevoerd. (ANP)

 31. 15:15 24-5-2023

  Wagnerbaas: 1 op de 5 gerekruteerde gevangenen omgekomen

  De Wagner Groep heeft naar eigen zeggen zware verliezen geleden tijdens de strijd in Oekraïne. Van de 50.000 gerekruteerde gevangenen zijn er ongeveer 10.000 omgekomen, aldus Wagner-chef Jevgeni Prigozjin. Hij zegt dat van de andere soldaten uit zijn huurlingenleger ook zo’n 20 procent is gesneuveld, maar noemde geen specifiek aantal.

  Zowel de Russische krijgsmacht als Wagner doet zelden uitspraken over het aantal slachtoffers tijdens de oorlog. De laatste keer dat Rusland zelf iets zei over het dodental was in september. Toen ging het om 6000 doden. Westerse schattingen gaan uit van ongeveer 150.000 doden en gewonden onder Russische militairen, net zoveel als aan Oekraïense zijde.

  Prigozjin ging vorig jaar de gevangenissen in Rusland langs om troepen te werven voor zijn huurlingenleger. Hij beloofde ze een goed salaris en dat ze vrij zouden zijn als ze de oorlog zouden overleven en terugkeren in Rusland. Westerse analisten gaan ervan uit dat de gerekruteerde gevangenen in de vuurlinie worden ingezet en veel van hen daarom sneuvelen. (ANP)

  Lees ook: Na talloze tirades wordt Wagnerbaas Prigozjin nu zélf beschuldigd van verraad

 32. 11:53 24-5-2023

  Na anderhalve week trainen gaan deze Oekraïners naar het front: ‘De helft leeft over twee maanden niet meer’

  Op een geheime plek in Duitsland krijgen onervaren Oekraïners training van militairen uit verschillende Europese landen. Ook Nederland is met zestig trainers aanwezig. Trouw liep een dag mee. Lees hier de reportage.

 33. 11:52 24-5-2023

  In Goeljaj-Pole wachten ze strijdlustig op het tegenoffensief. ‘Niemand zal ons tot slaaf maken’

  In de regio Zaporizja, in het zuiden van Oekraïne, wachten de bewoners ongeduldig op het tegenoffensief van het leger. ‘Dit is ons land en onze geschiedenis. Niemand zal ons tot slaaf maken’, aldus de nakomelingen van de anarchistische boerenleider Nestor Machno. Lees hier hun verhaal. 

 34. 18:02 23-5-2023

  Amerikaanse journalist zeker drie maanden langer in Russische cel

  Een rechtbank in Moskou heeft beslist dat het voorarrest van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich met drie maanden moet worden verlengd. Onderzoekers van de Russische inlichtingendienst FSB hadden daar om gevraagd. Dat meldt het Russische persagentschap RIA.

  De 31-jarige journalist van The Wall Street Journal werd op 29 maart opgepakt op verdenking van spionage. Aanvankelijk zou hij tot 29 mei in voorarrest zitten, maar dat wordt nu op last van de FSB, de opvolger van de inlichtingendienst KGB, verlengd tot 30 augustus. Als de journalist, wiens ouders ooit vanuit Rusland naar de VS zijn geëmigreerd, uiteindelijk veroordeeld zou worden, riskeert hij tot twintig jaar cel.

  In een reactie op de verlenging van het arrest heeft het Witte Huis opnieuw opgeroepen tot een "onmiddellijke vrijlating" van de journalist. "Hij zou helemaal niet vastgehouden moeten worden. Journalistiek is geen misdaad", zei de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, John Kirby. "Wij blijven heel, heel hard werken om hem thuis bij zijn familie te krijgen."

  De Verenigde Staten hebben altijd volgehouden dat Gershkovich onterecht is gearresteerd. De Amerikaanse president Joe Biden noemde zijn aanhouding eerder "totaal illegaal". (ANP)

  AFP
 35. 16:44 23-5-2023

  EU leverde Oekraïne bijna kwart van beloofde artilleriemunitie

  EU-landen hebben aan Oekraïne nu bijna een kwart van de artilleriemunitie geleverd die ze beloofd hadden vóór volgend voorjaar te sturen. Er zijn 220.000 granaten en 1300 raketten geleverd, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

  Oekraïne heeft een schreeuwend tekort aan granaten voor de Nederlandse pantserhouwitsers en ander zwaar geschut. De EU-landen hebben afgesproken de munitie die ze nog op voorraad hebben naar Oekraïne te sturen. Daarnaast proberen lidstaten gezamenlijk extra granaten in te slaan bij de wapenindustrie.

  De leveringen uit de bestaande arsenalen schoten de afgelopen weken maar niet op, maar dat is veranderd. "De cijfers zijn een stuk beter dan tien dagen geleden", zei Borrell na overleg met de defensieministers van de EU-landen. Hij rekent erop het doel van 1 miljoen granaten te halen.

  De Russische invasie is uitgemond in een uitputtingsslag. Daarbij is Rusland met zijn restante munitie en mensen in het voordeel. Oekraïne probeert slimmer en zuiniger te werk te gaan, maar jaagt er toch meer granaten en raketten doorheen dan zijn bondgenoten tot dusver konden aanvoeren.

  "De komende dagen, weken en maanden worden beslissend voor de oorlog in Oekraïne", denkt Borrell. Oekraïne maakt aanstalten om een tegenoffensief te beginnen in de hoop de Russische invasietroepen terug te dringen. (ANP)

  AP
 36. 10:23 23-5-2023

  Gevechten in Bachmoet gaan onverminderd door, meldt Oekraïne

  Het Oekraïense leger zegt nog altijd door te vechten in Bachmoet, de Oost-Oekraïense stad die de Russen volledig zeggen te hebben veroverd. Kievs onderminister van Defensie Hanna Maljar zegt dat de Oekraïners nog een deel aan de zuidwestelijke rand van de stad in handen hebben.

  De Russen meldden zaterdag dat ze na maanden zware gevechten Bachmoet volledig in handen hadden. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei daarop dat de stad "alleen nog in onze harten" is, omdat Rusland zoveel vernietigd heeft. Snel daarna ontkende Kievs dat de strijd voorbij was. De gevechten zouden nog steeds doorgaan, maar zijn wel minder intensief in de stad zelf, aldus Maljar.

  De onderminister schrijft op Telegram dat Oekraïne terreinwinst boekt in de gebieden rondom Bachmoet. De Russische Wagner-baas Jevgeni Prigozjin, die met zijn huurlingenleger een belangrijke rol speelt bij de gevechten om de stad, zei de afgelopen weken ook meerdere keren dat het Russische leger zich terugtrok aan de flanken van de stad. (ANP)

  AFP
 37. 08:24 23-5-2023

  Gouverneur: nog altijd geweld in het Russische Belgorod

  De veiligheidsdiensten en de krijgsmacht zijn in de Russische oblast Belgorod nog altijd bezig met hun "antiterreuroperatie". Gouverneur Nastojasjtsji Gladkov zegt op Telegram dat er nog altijd woningen ontruimd worden en de bewoners voorlopig niet naar huis kunnen.

  Eerder in de nacht van maandag op dinsdag stelde Gladkov dat in het district Grajvoron beschietingen waren geweest en dat er met drones explosieven zijn gegooid. Hij sprak van schade aan een woning en een overheidsgebouw. De gouverneur zegt dat er bij gevechten geen burgers om het leven zijn gekomen. Wel zou een vrouw zijn overleden tijdens een evacuatie.

  Belgorod grenst aan Oekraïne. Zowel de Russische regering in Moskou als de gouverneur stelt dat Oekraïne achter de aanvallen zit. Dat land ontkent betrokkenheid en zegt dat de aanvallen het werk zijn van Russische opstandelingen van het Vrijheid van Rusland-legioen en het Russisch Vrijwilligerskorps. (ANP)

  ANP / EPA
 38. 16:02 22-5-2023

  Onrust en gevechten in Russische grensregio Belgorod

  Het Kremlin beweert dat een "sabotagegroep" van het Oekraïense leger de grens met Rusland is overgestoken en verantwoordelijk is voor onrust in de regio Belgorod. Ook de gouverneur van de Russische grensregio spreekt van een "Oekraïense sabotage- en verkenningsgroep." De Oekraïense autoriteiten ontkennen dit. In een video wordt de  aanval opgeëist door het Russische Vrijwilligerskorps, dat aan de kant van Oekraïne vecht.

  Volgens een Telegramkanaal van de Russische veiligheidsdiensten wordt gevochten op zeker drie plekken langs de route die Belgorod verbindt met Oekraïne. De Russische televisiezender RT meldt dat boven het stadje Graivoron rook hangt en dat er wordt geschoten. (ANP/Redactie)

 39. 13:36 22-5-2023

  Hoekstra: F-16-training voor Oekraïners zal snel beginnen

  Het opleiden van Oekraïense gevechtspiloten om met F-16's te vliegen zal heel binnenkort beginnen, verwacht buitenlandminister Wopke Hoekstra. Een datum of termijn wil hij nog niet noemen, bij aankomst voor overleg met zijn EU-collega's in Brussel. Maar eerdere besluiten over militaire steun werden doorgaans ook "heel snel" uitgevoerd, brengt hij in herinnering.

  Afgelopen weekend stemden de Verenigde Staten, waar de F-16's worden gemaakt, in met de F-16-training voor Oekraïners. Die vragen al maanden om de modernere westerse gevechtsvliegtuigen om de slag om het luchtruim niet te verliezen, maar de VS voelden er tot voor kort niets voor. Ook al pleitten enkele bondgenoten waaronder Nederland ervoor om vast met de opleiding te beginnen.

  De pilotentraining vindt plaats in Europa, zeggen de VS, maar Hoekstra wil niet zeggen of dat in Nederland zal zijn. Nederland trekt samen op met onder meer Denemarken, Noorwegen en België en de minister wil de samenwerking niet met voorbarige mededelingen verstoren. Hoekstra wil ook niet kwijt of bijvoorbeeld Nederlandse F-16's of instructeurs worden ingezet.

  Hoekstra gaat "niet uitdrukken in dagen, weken of maanden" wanneer de eerste Oekraïense piloten kunnen beginnen. "Maar het is elke keer zo geweest dat, nadat we op een principebesluit waren geland, dat we dan ook meestal heel snel invulling hebben gegeven aan de operationele kant." Dat ging eerder ook zo met de levering van bijvoorbeeld zwaar geschut als de pantserhouwitsers. "En terecht, want elke dag, elk uur is er een."

  Die eerdere besluiten werden steevast lang voorgekookt en de voorbereidingen waren vaak al gaande. (ANP)

 40. 11:29 22-5-2023

  Wagner wil Bachmoet na ‘inname’ overdragen aan Russisch leger

  Wagner-baas Jevgeni Prigozjin meldt op Telegram dat hij tussen 25 mei en 1 juni de controle over Bachmoet stapsgewijs wil overdragen aan het Russische leger. Zondag beweerde Prigozjin de felbevochten stad in het oosten van Oekraïne helemaal in handen te hebben.

  Prigozjin, die de Sovjet-naam Artemovsk gebruikt om naar het Oekraïense Bachmoet te verwijzen, zegt dat Wagner een verdedigingslinie heeft opgezet ten westen van de stad, om die te beschermen tegen aanvallen van Kiev. Daarmee zit het werk van de huurlingengroep er volgens hem op. Prigozjin houdt wel een slag om de arm door te stellen dat de groepering "nog duizenden generaals heeft, in het geval dat het ministerie van Defensie niet genoeg personeel zou vinden".

  De Oekraïense viceminister van Defensie, Hanna Maliar, weerlegt de claim dat Wagner de hele stad in handen heeft. Zij stelt dat Kiev nog "een kleine houvast" heeft in Bachmoet zelf. Rondom de stad zouden Oekraïense soldaten volgens haar zelfs nog vooruitgang boeken, al geeft ze toe dat de intensiteit van dat offensief is afgenomen. (ANP)

 41. 06:08 22-5-2023

  Lula boos over missen ontmoeting met Zelensky op G7

  De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft zondag gezegd dat hij "boos" was omdat hij en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky elkaar niet hebben ontmoet tijdens de G7-bijeenkomst in Hiroshima.

  Zelensky, die op de top nieuwe diplomatieke steun en toezeggingen voor meer militaire hulp kreeg, wilde een een-op-eenontmoeting met Lula. De Braziliaanse president geldt in internationale kringen als een leider die zich te zacht opstelt tegen Rusland.

  Volgens beide presidenten kwam het niet tot een ontmoeting omdat hun agenda's dat niet toelieten. "We zouden zondagmiddag om kwart over drie een ontmoeting hebben", aldus Lula. "We kregen iets daarvoor het bericht dat Zelensky vertraagd was. Toen heb ik de president van Vietnam ontvangen. Toen die was vertrokken, verscheen Zelensky niet meer. Hij zal vast een andere verplichting hebben gehad. Hij is een volwassen kerel, hij weet wat hij doet."

  Lula zei verder dat hij Zelensky graag wil spreken, maar dat noch de Oekraïense president, noch diens Russische ambtgenoot Vladimir Poetin het over vrede willen hebben. "Ik herhaal nog maar eens: ik probeer met een groep landen, waaronder China, India, Indonesië en andere landen, een collectief te vormen dat zich sterk maakt voor vrede. De wereld heeft vrede nodig en geen oorlog, om verder te groeien en de welvaart ook naar andere groepen te brengen, mensen die honger lijden." (ANP/Redactie)

 42. 03:40 22-5-2023

  Russische ambassadeur in VS: levering F-16's brengt ook rol Navo aan de orde

  De levering van F-16's door het Westen betekent dat ook de betrokkenheid van de Navo bij de oorlog in Oekraïne aan de orde komt. Dat heeft de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten Anatoly Antonov maandag gezegd.

  "Er is geen infrastructuur voor het gebruik van F-16's in Oekraïne en ook het benodigde aantal piloten en onderhoudspersoneel is er niet", aldus Antonov op het Telegram-kanaal van de ambassade. "Wat zal er gebeuren als de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen opstijgen vanaf Navo-luchtmachtbases, gecontroleerd door buitenlandse 'vrijwilligers'?"

  De Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdag dat de VS Oekraïense piloten willen trainen om de F-16's te kunnen vliegen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky verzekerde Biden dat de vliegtuigen niet gebruikt zullen worden boven Rusland.

  Antonov schreef ook dat luchtaanvallen van Oekraïne op de Krim zullen worden beschouwd als een aanval op Rusland. "Het is belangrijk dat de VS zich volledig bewust zijn van het Russische antwoord", aldus de ambassadeur.

  Oekraïne heeft de aanvallen op Russische doelen op de Krim recent opgevoerd. Rusland annexeerde het schiereiland in 2014. (Reuters)

 43. 10:49 21-5-2023

  Is Bachmoet nu gevallen?

  Het nieuws over de volledige Russische inname van Bachmoet werd zaterdag naar buiten gebracht door Jevgeni Prigozjin, de leider van de Wagner-huurlingengroep die het voortouw had bij de verovering van de stad. In een video zei hij: “Vandaag om 12 uur ’s middags is Bachmoet volledig ingenomen. We hebben de hele stad veroverd, van huis tot huis.” Hij meldde ook dat Wagner de stad op 25 mei over zal dragen aan het Russische leger.

  Oekraïense zegslieden weerspraken de bewering van de notoir onbetrouwbare Prigozjin onmiddellijk. Een militaire woordvoerder stelde dat er nog steeds Oekraïense militairen in de stad aanwezig waren. Ook de onderminister voor defensie zei dat er nog hevig gevochten werd. “De situatie is kritiek”, voegde ze wel toe.

  Vanuit Japan, waar hij aanwezig is bij de G7-top leek de Oekraïense president Zelensky zondagochtend de val van de stad toch te bevestigen. Op de vraag of Bachmoet nog in Oekraïense handen was, zei hij: “Ik denk het niet.” Om te vervolgen: “Maar je moet begrijpen dat er niets meer is. (...) Vandaag is de stad alleen nog in onze harten.” Een woordvoerder meldde later dat de president verkeerd zou zijn geciteerd – hij zou juist antwoord hebben gegeven op de bewering ‘De Russen zeggen dat ze Bachmoet hebben veroverd’.

  Dat weerhield de Russische president Vladimir Poetin er zondagochtend niet van de Wagner-huurlingen en het Russische leger te feliciteren met de ‘bevrijding’ van Bachmoet. Alle militairen die zich hebben onderscheiden in de strijd beloofde hij een medaille.

 44. 10:35 21-5-2023

  Woordvoerder: Zelensky heeft val Bachmoet niet bevestigd

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de val van Bachmoet niet bevestigd, meldt zijn woordvoerder. De verduidelijking komt nadat Zelensky werd gevraagd naar Bachmoet en de president leek te bevestigen dat de stad volledig in Russische handen is gevallen.

  "Ik denk het niet", zei Zelensky toen een journalist hem vroeg naar de Oekraïense controle over de stad. Ook zei de verslaggever dat "de Russen zeggen dat ze Bachmoet hebben ingenomen". Zelensky zou op die laatste uitspraak hebben gereageerd, aldus de zegsman kort na de uitspraken van de president.

  Over Bachmoet zei Zelensky verder dat daar niks meer is. "Vandaag is Bachmoet alleen in onze harten", vertelde hij. De president sprak van een "tragedie". De verlaten stad in het oosten van Oekraïne, waar voor de Russische invasie ongeveer 70.000 mensen woonden, ligt in puin door de hevige, bloedige strijd die er al maanden plaatsvindt.

  Het Russische huurlingenleger Wagner Groep, dat een belangrijke rol speelt bij de strijd om Bachmoet, verklaarde zaterdagmiddag dat de stad volledig in Russische handen is gevallen. De inname werd daarna snel ontkend door de Oekraïense autoriteiten. Later verklaarde ook het Russische ministerie van Defensie dat Bachmoet compleet was ingenomen.

  Zelensky is in de Japanse stad Hiroshima, de locatie van de G7-top. (ANP / Reuters)

 45. 09:00 21-5-2023

  Zelensky lijkt verlies Bachmoet te bevestigen

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky lijkt het verlies van de stad Bachmoet te bevestigen. Toen hem werd gevraagd of de stad nog onder Oekraïense controle staat, antwoordde hij te denken dat dit niet het geval is.

  "Ik denk het niet", zei Zelensky in de Japanse stad Hiroshima, de locatie van de G7-top. "Je moet begrijpen dat daar niks is. Vandaag is Bachmoet alleen in onze harten." De stad in het oosten van Oekraïne ligt in puin door de hevige, bloedige strijd die er al maanden plaatsvindt.

  Het Russische huurlingenleger Wagner Groep, dat een belangrijke rol speelt bij de strijd om Bachmoet, verklaarde zaterdagmiddag dat de stad volledig in Russische handen is. De inname werd daarna snel ontkend door de Oekraïense autoriteiten. Later verklaarde ook het Russische ministerie van Defensie dat Bachmoet compleet was ingenomen. (ANP/RTR)

 46. 02:10 21-5-2023

  Moskou: verovering Bachmoet is voltooid

  De stad Bachmoet in het oosten van Oekraïne is volgens het Russische ministerie van Defensie volledig in handen van de Russische troepen. Moskou bevestigt hiermee een bericht van Jevgeni Prigozjin, de baas van het Russische huurlingenleger Wagner. De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn militairen en het huurlingenleger gefeliciteerd met de inname van Bachmoet.

  Van Oekraïense zijde is er nog geen bevestiging. In de namiddag ontkende Kiev de berichtgeving van Wagner, maar verklaarde wel dat de toestand "kritiek" was voor de Oekraïners.

  Indien de stad wel daadwerkelijk in Russische handen is gevallen, opent zich de route naar de grote steden Slovjansk en Kramatorsk voor de Russen. Dat zou Moskou dichter bij een volledige verovering van de Donetsk-regio brengen. (Redactie)

 47. 00:21 21-5-2023

  Witte Huis: Biden en Zelensky ontmoeten elkaar zondag op G7

  De Amerikaanse president Joe Biden ontmoet zondag zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky in de marge van de top van de G7 in Hiroshima. Een Amerikaanse official bevestigde zaterdag eerdere berichten dat de twee elkaar zouden spreken.

  Biden komt zondag ook bijeen met de leiders van Zuid-Korea en gastland Japan. De landen zullen het ook weer hebben over de "economische dwang" van China waar de G7 zaterdag al voor waarschuwde. Met die dwang wordt bedoeld dat landen soms een onmisbare positie innemen in bepaalde economische processen en die macht gebruiken om politieke invloed uit te oefenen.

  Zelensky kwam zaterdag al in Hiroshima aan. Hij sprak er met onder anderen de Britse premier Rishi Sunak, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Indiase premier Narendra Modi, die de Russische inval niet heeft veroordeeld. (ANP)

 48. 20:22 20-5-2023

  Strafhof: arrestatiebevel Rusland tegen aanklager onacceptabel

  Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is "diep bezorgd" over het arrestatiebevel dat Rusland heeft uitgevaardigd tegen de hoofdaanklager en rechters van het hof. De leiding van strafhof betreurt deze "intimidatie en onacceptabele pogingen" om het werk van het ICC te ondermijnen, staat in een verklaring die zaterdag is uitgegeven.

  De Britse aanklager Karim Khan stond in maart aan de basis van het arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin vanwege oorlogsmisdaden die gepleegd zouden zijn in Oekraïne. De beschuldigingen aan het adres van onder anderen Poetin betreffen deportaties van kinderen uit door Rusland bezette gebieden in Oekraïne. Het Kremlin reageerde eerder al woedend op de "illegale" besluiten van het ICC. Moskou ontkent dat er misdaden zijn gepleegd.

  Het strafhof zegt zich door de "ongegronde dwangmaatregelen" van Rusland niet te laten afschrikken. "Het hof zal onverschrokken zijn mandaat uitvoeren." (ANP)

 49. 15:10 20-5-2023

  Wagner claimt volledige controle over Bachmoet, Oekraïne ontkent

  De baas van het Russische huurlingenleger Wagner Groep, Jevgeni Prigozjin, claimt de volledige controle over de Oekraïense stad Bachmoet. Oekraïne ontkent dat de huursoldaten de plaats nu volledig in handen hebben en zegt dat de gevechten doorgaan. De informatie van Prigozjin is niet onafhankelijk bevestigd.

  Zijn uitlatingen komen na een periode van tegenstrijdige berichtgeving over de herovering van plekken in Bachmoet door Oekraïne. Zowel Oekraïne als Prigozjin zei eerder deze maand dat Oekraïense troepen in Bachmoet terreinwinst hadden geboekt, maar Rusland ontkende.

  Het plan van Wagner is om Bachmoet, gelegen in de oostelijke regio Donetsk, vanaf 25 mei over te dragen aan het Russische leger en om vervolgens zelf bij te komen van de gevechten. Dat heeft Prigozjin verklaard in een video waarin ook soldaten met Russische vlaggen te zien zijn.

  Prigozjin dreigde begin deze maand nog zijn huursoldaten uit Bachmoet terug te trekken omdat Rusland hen te weinig munitie zou leveren, na eerdere publiekelijke botsingen met Moskou. Zijn Wagner Groep speelt een belangrijke rol in de maandenlange strijd om Bachmoet. (ANP)

 50. 12:27 20-5-2023

  Rusland: Westen neemt enorm risico als Oekraïne F-16's krijgt

  Het Westen neemt een "enorm risico" als er inderdaad F-16's naar Oekraïne gaan. Dat heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Groesjko gezegd tegen staatspersbureau TASS. Volgens Groesjko laat het Westen de spanning hiermee opnieuw verder oplopen.

  De onderminister reageerde desgevraagd op het nieuws dat de Verenigde Staten bereid zijn om F-16's beschikbaar te stellen voor Oekraïne om te trainen. Of er daadwerkelijk straaljagers gedoneerd worden, is nog onduidelijk, maar het lijkt wel die kant op te gaan. "Dat brengt voor hen enorme risico's met zich mee", zei Groesjko volgens TASS. "In elk geval zal hiermee rekening worden gehouden in al onze plannen en we beschikken over alle nodige middelen om onze doelen te bereiken."

  Nederland is een van de landen die genoemd wordt als mogelijke leverancier van de gevechtsvliegtuigen. Minister van Defensie Kajsa Ollongren zei met "onze naaste bondgenoten" Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk te werken aan de invulling van de plannen voor het trainingsprogramma. (ANP)

 51. 09:46 20-5-2023

  Zelensky aangekomen in Japan voor gesprek met G7

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is aangekomen in Japan. Zelensky gaat langs bij de vergadering van de G7, een samenwerkingsverband van zeven invloedrijke industrielanden en de Europese Unie. Hij schrijft op Twitter dat hij daar "belangrijke ontmoetingen met partners en vrienden van Oekraïne" zal hebben. Het gerucht ging al langer dat hij erbij zou zijn, al bleef enige tijd onduidelijk op welke dag hij zou komen.

  "Vrede zal vandaag een stap dichterbij komen", twitterde de president kort na zijn landing. Enige uren eerder kwamen de Verenigde Staten met nieuws over gevechtsvliegtuigen waar hij al lang om vroeg. De Amerikaanse president Joe Biden zei toe te staan dat Oekraïners mogen trainen in de F-16. Zelensky noemde dat eerder een "historisch besluit". Hiermee komt de daadwerkelijke levering van de vliegtuigen namelijk een belangrijke stap dichterbij. (ANP)

 52. 07:11 20-5-2023

  Diplomatieke bron: president Zelensky zaterdag al op top G7

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky schuift niet zondag, maar zaterdag al aan bij de G7-top in het Japanse Hiroshima. Dat bevestigt een diplomatieke bron aan persbureau AFP. Volgens deze persoon vliegt Zelensky met een Frans vliegtuig naar Japan en landt hij daar zaterdagmiddag (lokale tijd).

  Zelensky zal met de aanwezige wereldleiders praten over de situatie in Oekraïne, en heeft ook een-op-een-gesprekken met president Joe Biden van de Verenigde Staten, premier Fumio Kishida van Japan en de Franse president Emmanuel Macron.

  Eerder gaf Zelensky's presidentieel adviseur Andrej Jermak al aan dat de Oekraïense president het met zijn Amerikaanse ambtgenoot wilde hebben over de zogenoemde straaljagercoalitie van landen die bereid zijn Oekraïense piloten te trainen in gevechtsvliegtuigen, waaronder F-16's. Biden liet de G7-leiders eerder tijdens de top weten dat de VS een dergelijke inspanning steunen.

  De Amerikaanse deelname aan de mogelijke trainingen betekent echter niet dat de VS al besloten hebben gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te leveren. Voor de levering is Amerikaanse toestemming nodig, omdat de F-16's in de VS worden geproduceerd. Zelensky hoopt de levering op korte termijn veilig te kunnen stellen en zal daarover in gesprek gaan met Biden.

  (ANP)

 53. 04:42 20-5-2023

  Politico: Biden zegt 375 miljoen dollar toe voor hulp aan Oekraïne

  De Amerikaanse president Joe Biden maakt tijdens de G7-top dit weekend bekend dat de VS een militair hulppakket van 375 miljoen dollar (346 miljoen euro) gaan leveren aan Oekraïne. Dat meldt nieuwssite Politico op basis van drie Amerikaanse en een Oekraïense bron.

  Biden zou de aankondiging doen na zijn ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die zondag verwacht wordt op de top in het Japanse Hiroshima.

  Het hulppakket zal bestaan uit onder meer gepantserde wagens, antitankwapens en artilleriegranaten. Dat is materieel dat de VS eerder ook al heeft geleverd aan Oekraïne. (ANP)

 54. 04:22 20-5-2023

  Vallend puin en brand bij luchtaanval op Kiev

  De Oekraïense hoofdstad Kiev is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw het doelwit geworden van een Russische luchtaanval. De autoriteiten maken melding van neervallend puin in drie wijken en een brand op het dak van een residentieel gebouw.

  "Brand op een gebouw van negen verdiepingen in een van de residentiële complexen van het district Dniprovskyi", schreef burgemeester van Kiev Vitali Klitsjko op Telegram. Er is nog geen informatie beschikbaar over eventuele slachtoffers, voegde hij eraan toe.

  De brand ontstond door "neervallend puin", aldus het hoofd van de civiele en militaire administratie van Kiev, Serhiy Popko. Hij riep de inwoners op om beschutting te zoeken.

  Ook in verschillende straten in de disctricten Darnytskyi en Solomyanskyi viel puin naar beneden, aldus Popko. Berichten over eventuele slachtoffers worden nog geverifiëerd.

  Het Oekraïense leger waarschuwde om 00.45 uur (23.45 uur Nederlandse tijd) dat Shahed-drones onderweg waren naar de regio van Kiev. Er werden explosies gemeld door de autoriteiten, net als in de regio's Tsjerniguev en Marioepol.

  Het leger meldt dat het Oekraïense luchtafweersysteem actief is in Kiev en Tsjerniguev. (Belga)

 55. 03:47 20-5-2023

  'Oekraïne boekt opnieuw terreinwinst bij Bachmoet'

  Oekraïne heeft naar eigen zeggen vrijdag opnieuw terreinwinst geboekt bij tegenaanvallen rond de felbevochten oostelijke stad Bachmoet. Ook donderdag kon het Oekraïense leger al verder oprukken richting de stad.

  "De vijand zet zijn aanvallen binnen de stad voort", aldus Sergej Cherevati, het hoofd van de oostelijke strijdkrachten op de staatstelevisie.

  De Oekraïense troepen zetten ondertussen druk op de Russische soldaten buiten de stad en blijven daar oprukken. "De situatie in Bachmoet is moeilijk maar onder controle", aldus Cherevaty. "We kunnen de intenties van de vijand zien en erop anticiperen, ons erop voorbereiden."

  De Russische troepen proberen de strategische stad Bachmoet al maanden in te nemen, maar lijken het momentum te verliezen. Ze controleren grote delen van de bijna volledig vernielde stad, maar de Oekraïense troepen rukten de afgelopen dagen op vanuit het noorden en het oosten om de Russen te omsingelen.

  Moskou verplaatste duizenden troepen naar Bachmoet ter versterking, aldus de Oekraïense viceminister van Defensie Hanna Maliar. "De vijand kan niet winnen met kwaliteit, dus hij probeert met kwantiteit", schreef ze in een Facebookbericht. "Russische troepen blijven aanvallen, met verliezen tot gevolg die in verhouding veel groter zijn dan onze verliezen." (Belga)

  ANP / EPA - Oekraïense militairen van de 24ste 'Koning Danylo'-brigade maken een BM-21 meervoudige raketlanceerinstallatie (MLRS) gereed aan het front bij Bachmoet.
 56. 01:33 20-5-2023

  Militair die Pentagon-documenten lekte blijft vastzitten tot proces

  De 21-jarige Amerikaanse militair die ervan wordt verdacht geheime militaire documenten te hebben gelekt, blijft voorlopig vastzitten. Jack Teixeira, een techspecialist van de Amerikaanse luchtmacht, hoopte onder huisarrest zijn proces te kunnen afwachten, maar een rechter heeft besloten dat hij dat in de cel moet doen.

  Teixeira zou duizenden documenten van het Pentagon openbaar hebben gemaakt in een chatgroep. De informatie zou gaan over de oorlog in Oekraïne, maar ook over allerlei andere zaken, zoals de staat van de legers van bondgenoten van de VS. Het wordt gezien als het grootste Amerikaanse lek in jaren.

  Teixeira zit vast in een cel in Boston en is aangeklaagd voor het overtreden van de spionagewet. Hij zou informatie zonder toestemming hebben meegenomen, gekopieerd en verspreid. Teixeira kan vijftien jaar celstraf krijgen. (ANP)

  via REUTERS - De Amerikaanse militair Jack Teixeira, die ervan wordt verdacht duizenden geheime documenten te hebben gelekt.
 57. 00:53 20-5-2023

  Explosies op luchthaven Marioepol

  De luchthaven van de door Russische troepen bezette Oekraïense havenstad Marioepol in het zuidoosten van Rusland is vrijdagavond getroffen door een reeks explosies. Dat meldt het Russische staatspersagentschap Tass op basis van informatie van de lokale autoriteiten.

  Op sociale media zijn videobeelden te zien van explosies met onbekende oorzaak. Het Russische en het Oekraïense leger hebben nog geen commentaar gegeven op de explosies.

  Russische troepen hebben de havenstad aan de Zee van Azov in het voorjaar na maandenlange gevechten ingenomen. Bij die gevechten werden grote delen van de stad vernield. (Belga)

 58. 22:15 19-5-2023

  VS steunen gezamenlijke F-16-trainingen voor Oekraïners

  President Joe Biden heeft G7-leiders laten weten dat de VS een gezamenlijke inspanning met bondgenoten en partners zouden steunen om Oekraïense piloten te trainen in het gebruik van gevechtsvliegtuigen, waaronder F-16's. Dat bevestigt het Witte Huis, nadat eerder berichten van die strekking in Amerikaanse media waren verschenen.

  De training zal naar verwachting volledig in Europa plaatsvinden. Wel zal Amerikaans personeel samen met bondgenoten in Europa aan de training deelnemen. De verwachting is dat die enkele maanden in beslag zal nemen.

  Toestemming nodig

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die de G7-top in Japan zal bijwonen, noemde de beslissing op Twitter "historisch". Zelensky heeft er bij zijn westerse bondgenoten herhaaldelijk op aangedrongen gevechtsvliegtuigen te leveren. Voor de levering is Amerikaanse toestemming nodig, omdat de F-16's in de VS worden geproduceerd.

  De Amerikaanse deelname aan de mogelijke trainingen betekent echter niet dat de VS al besloten hebben gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te leveren. "Terwijl de training de komende maanden plaatsvindt, beslist de coalitie van landen die aan deze inspanning deelnemen of we daadwerkelijk vliegtuigen zullen leveren, hoeveel we zullen leveren en wie ze zal leveren", zei een regeringsfunctionaris tegen CNN.

  Trainingen

  In maart ontvingen de VS twee Oekraïense piloten op een militaire basis in Tucson, in de zuidelijke staat Arizona, om hun vaardigheden te evalueren met behulp van vluchtsimulatoren en om te beoordelen hoeveel tijd ze nodig zouden hebben om te leren vliegen met verschillende Amerikaanse militaire vliegtuigen, waaronder F-16's. Het Amerikaanse Congres heeft in de begroting van 2023 geld gereserveerd voor dergelijke trainingen.

  Dinsdag liet de Britse premier Rishi Sunak weten dat hij met premier Mark Rutte een akkoord had bereikt om het voortouw te nemen in een internationale straaljagercoalitie voor Oekraïne. "Van training tot het verkrijgen van F-16’s", aldus Sunaks woordvoerder. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra ontkende dat een dag later en zei dat Nederland nog niet zover is. Ook Denemarken kondigde na de steunverklaring van Biden direct aan dat het wil beginnen met de training van Oekraïense piloten. (ANP)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden