Update

Dode bij treinongeluk België

Schellebelle, bij punt (A).Beeld Google Maps

De provincie Oost-Vlaanderen heeft zaterdagmiddag een uitspraak van gouverneur Jan Briers herroepen dat er bij het treinongeluk in Schellebelle twee doden zijn gevallen. De persdienst van de provincie liet in een persbericht weten dat er één dode is en dat er 17 gewonden zijn. 3 gewonden verkeren in een kritieke toestand. Briers had eerder 14 gewonden gemeld.

Het is nog niet duidelijk waardoor de slachtoffers zijn gestorven of gewond geraakt. Het staat dus niet vast dat zij het slachtoffer van giftige dampen zijn. Allen zijn omwonenden van het spoor.

De autoriteiten evacueerden alle bewoners van de huizen in een straal van 500 meter rond de plaats van het ongeluk. Zij werden opgevangen in het naburige Melle. Van de huizen in een straal van 500 tot 1000 meter moesten de bewoners hun ramen en deuren gesloten houden. Volgens Briers komen de slachtoffers uit die zone.

Zaterdagochtend ontploften enkele wagons, nadat zes van de 13 wagons van de goederentrein waren ontspoord. In de wagons zat de giftige stof acrylnitryl. De trein kwam uit Nederland en had een Nederlandse machinist.

De trein was op weg van Nederland naar Gent-Zeehaven en ontspoorde rond 2 uur. De oorzaak van het ongeval met de trein, die door een Nederlandse machinist werd bestuurd, is niet bekend. Van de 13 wagons ontspoorden er zes. Dat gebeurde waarschijnlijk bij een wissel. Drie van de wagons waren geladen met het licht ontvlambare acrylnitryl en vlogen in brand. Door het ongeval ontstond een grote vuurzee en kwam de giftige stof cyanide vrij.

Giftige stoffen
Uit de wagons lekte de giftige stof cyanide, maar niemand kwam daarmee in aanraking. De Belgische autoriteiten verzamelde wel zogeheten cyanokits voor het geval mensen vergiftigd zouden raken en een snelle behandeling nodig hadden.

Of de giftige dampen de oorzaak zijn van het overlijden moet nog worden onderzocht. De toxiciteit van het water in de omgeving is in ieder geval erg hoog. Terwijl de normale waarden schommelen rond 0,5 meet men in Wetteren nu een waarde van 30.

Op internet waren beelden te zien van de vuurzee die door meerdere brandweerkorpsen werd bestreden. De brandweer had het vuur na enige uren onder controle.

De autoriteiten lieten de huizen in een straal van 500 meter rond het ongeval evacueren. In een grotere straal moesten bewoners hun ramen en deuren gesloten houden. Twee buurtbewoners die in shock waren, zijn naar een ziekenhuis in Gent overgebracht. Meteen na de ontsporing en ontploffing werd een provinciaal rampenplan van kracht.

Oorzaak
'Het is bij een wissel verkeerd gelopen, maar waar het fout ging, moet nog worden onderzocht. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat de Nederlandse machinist die de Duitse goederentrein bestuurde, geen fout treft', zegt gouverneur Jan Briers. Over de oorzaak van het ongeval wil de woordvoerder van Infrabel, Frédéric Petit, geen uitspraken doen. Infrabel vermoedt dat er nog de hele week hinder zal zijn. Er worden onder meer vervangde bussen ingezet.

Grensstreek loopt geen gevaar na treinbrand
Zeeuws-Vlaanderen zal geen last hebben van de treinbrand in België, waarbij zaterdag de kankerverwekkende stof cyanide vrijkwam. De wind draait zaterdagavond naar het zuiden, in de richting van Nederland, maar de brand is dan waarschijnlijk uit. Bovendien voorkomt de brandweer met waterkanonnen dat de gevaarlijke stoffen zich verspreiden. Dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland laten weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden