Docusoap Jamie's keukenklasje

Hij wordt op handen gedragen. Niet alleen aan de andere kant van het Kanaal, maar ook in Nederland. Hij was de kok die van lekker koken weer een normale bezigheid maakte, simpelweg omdat hij allergisch is voor culinaire aanstellerij. Een verademing dus voor keukenkneuzen.

Jamie Oliver schreef als 'The Naked Chef' vier kookboeken vol, maar werd vooral bekend vanwege zijn leuke tv-programma's. Hij is zo'n kok die zelf dol is op lekker eten, die graag met z'n vingers in het eten zit, niet lullig doet over een snufje meer of minder en die er lol in heeft om zijn liefde over te brengen. Eentje die dolenthousiast kan worden van een mooie tournedos of een glimmende verse vis. Een kruising tussen Joop Braakhekke en Pierre Wind, maar dan Engelstalig en een beetje lispelend.

Heel Europa houdt van Jamie. Omdat hij zo gewoon is, ook nu hij met zijn kunstje bakken met geld binnensleept. En het moet gezegd: hij is op z'n zachtst gezegd aimabel. Niet te stuiten ook. Vanavond is te zien hoe hij zich met hart en ziel inzet voor zijn restaurant Fifteen in de Londense volkswijk East End. Niet zomaar een eethuis waar de Londense postmoderne chic zich graag etaleert, maar een idealistisch project, zo blijkt. Oliver nam een extra hypotheek op zijn huis, verkocht zijn ziel aan de bank en zette een opleiding voor kansarme jongeren op. In 'Jamie's Kitchen', de docusoap die de komende vijf weken te volgen is op Yorin, is te zien wat Jamie met Fifteen voor ogen heeft.

Vijftien dropouts worden op de Chef School van Jamie Oliver klaargestoomd tot chefkok. Uiteindelijk moeten ze zo voldoende bagage krijgen om later hun eigen zaak te beginnen. Veel culinair begrip blijken de leerling-koks niet te hebben. En van discipline, toch een belangrijke eigenschap in een stressbaan tussen vleesmessen en pannen kokend water, hebben de meeste nog nooit gehoord. De docenten die de leerlingen begeleiden moeten alle zeilen bijzetten om de vijftien op koers te houden. Jamie, de celebrity chef, rijdt af en aan naar de Chef School voor de nodige peptalks. Ruzies met zijn vrouw, die met hun pasgeboren baby thuis achterblijft, neemt hij op de koop toe.

Wat 'Jamie's Kitchen' vooral laat zien is hoe de idealen van Oliver botsen met de tergende desinteresse van de pubers. Er zijn volksstammen die voor veel geld gerust een uurtje les van de jonge topkok zouden willen hebben, maar de meeste van zijn leerlingen vinden dat hij zeurt. De kok laat zich er niet door van de wijs brengen. Voor Oliver is zijn project een persoonlijke inhaalslag. Hij ging zelf van school zonder de benodigde papieren en wil met zijn project in elk geval dit selecte groepje daarvan weerhouden. Maar de vijftien uitverkorenen van Oliver spijbelen, zijn ongeïnteresseerd en houden zich niet aan de afspraken.

Als hij op huisbezoek is geweest bij een van zijn onwillige pupillen, laat Oliver zich in de auto even gaan. Hij had een waslijst aan redenen verwacht waarom de jongen niet meer kwam. Uiteindelijk kwam er met moeite een uit: geen zin. ,,He's being a fucking baby'', roept Jamie Oliver. Voor straf krijgt de groep studenten nachtcorvee in een bakkerij. Waar de beroemde kok zelf een broodje meebakt.

Met de vier maanden durende stoomcursus koken loopt het ook al niet zo lekker. Bij de eerste examens gaan aardappelen tot moes, komen de grapefruitpartjes beroerd van het mes en mislukken er links en rechts aardig wat gerechten. Elf van de vijftien zakken voor hun proef. Maar Jamie Oliver is niet te stuiten en blijft optimistisch. Ze móeten het gaan halen, zijn reputatie staat immers op het spel.

'Jamie's Kitchen' is leuk om naar te kijken. Het gaat nauwelijks over koken, maar wel over sociale problemen die niet per definitie Engels zijn en die zich, zo blijkt, niet door een 28-jarige vrolijke topkok laten oplossen. Maar dat hij het wel probeert, is op z'n minst prijzenswaardig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden