Documenten over situatie ProRail online gezet

Staatssecretaris Wilma Mansveld. Beeld ANP
Staatssecretaris Wilma Mansveld.Beeld ANP

De Telegraaf heeft vannacht verschillende documenten online gezet over ProRail. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu was eerder door de Tweede Kamer verzocht de documenten te leveren, maar Mansveld weigerde dit.

Redactie

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de problemen bij ProRail. Mansveld moet uitleggen hoe zij de problemen bij de spoorbeheerder wil oplossen. Prorail kampt met tekorten en kostenoverschrijdingen. Een deel van de oppositie vraagt zich af of Mansveld de problemen wel kan oplossen. De SP liet eerder weten dat de staatssecretaris beter kan opstappen, terwijl de PVV dreigt met een motie van wantrouwen als Mansveld niet met de juiste antwoorden komt.

De Kamer wilde voorafgaand aan het debat alle beschikbare stukken hebben, maar Mansveld weigerde die te geven omdat de Kamer alles al zou hebben gehad. De Telegraaf maakte de stukken vannacht alsnog openbaar. Er zou volgens de krant sprake zijn van financiële wanorde en mogelijk zelfs fraude.

ProRail meldde recentelijk dat het een financieel gat heeft van bijna een half miljard euro voor de projecten van 2018-2028. Ook bleek de verbouwing van Utrecht CS 53 miljoen duurder uit te vallen.

Mansveld liet gisteren weten dat er geen signalen van financiële chaos bij ProRail zijn. President-commissaris Hans Alders van ProRail vindt dat er de afgelopen tijd een 'volkomen overtrokken' beeld is geschetst van de problemen bij het staatsbedrijf. Volgens hem is het financiële gat het gevolg van het feit dat de overheid geen of onvolledige prijscompensatie geeft en omdat ProRail van dezelfde overheid moet bezuinigen. Hij roept de overheid op voor deze problemen samen met ProRail een oplossing te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden