Documentairemakers ageren tegen omroepwerkgevers

AMSTERDAM - Hun salarissen zijn beroerd, hun werkomstandigheden belabberd. De Nederlandse documentairemakers zijn het meer dan zat en maken samen een vuist in de nieuw opgerichte sectie documentaire van het Dutch Directors Guild.

In een gisteren gepubliceerd manifest eisen ruim 50 Nederlandse documentairefilmers, onder wie Peter Delpeut, Mart Dominicus, Heddy Honigmann, Jos de Putter, Digna Sinke en Barbara den Uyl, een 'cultuuromslag' in het denken van hun opdrachtgevers, de omroepbazen. Het is 'hoogstnoodzakelijk' dat er een 'herformulering' komt van het beroep van documentaire-regisseur - taakomschrijving, arbeidsvoorwaarden en honorering incluis.

In het vlugschrift wijzen de filmers erop dat projecten, zowel in creatief als in economisch opzicht, altijd bij hen beginnen. Aan de salariëring is dat niet te merken, zegt Niek Koppen, een van de ondertekenaars van het pamflet. Zelf baarde hij het afgelopen jaar opzien met zijn documentaire 'De keuken van Kok', waarin hij van binnenuit verslag deed van de verkiezingscampagne van de PvdA.

Koppen: “Wij vallen buiten alle regelingen van de omroep. In de praktijk betekent dat dat ik op een draaidag minder verdien dan de cameraman of de geluidstechnicus. Hooguit krijg je 500 gulden. Dat vind ik echt onredelijk. De productie leunt toch voor een heel belangrijk deel op de creativiteit en verantwoordelijkheid van de regisseur. En nou ben ik nog een slecht voorbeeld, want ik krijg relatief redelijk betaald. Veel van mijn collega's krijgen maar 320 gulden per dag. Onze budgetten zijn echt niet te vergelijken met die van speelfilms.”

En daar moeten de documentairemakers ook nog eens alles van bekostigen, zo luidt een van hun grieven, dus ook hun voorbereidingen, voorproductiewerk én het risico dat een project niet doorgaat of dat de maker ziek wordt. Bovendien zijn de honoraria erop gebaseerd dat de regisseur twaalf maanden per jaar werkt. “Terwijl je in de praktijk maar één film maakt en daarvoor tachtig dagen aan het werk bent”, aldus Koppen. “Ik zelf ben al vanaf 1 november werkloos.”

Volgens de Amsterdamse filmer zit de frustratie behoorlijk diep. “Het uiterste actiemiddel zou zijn dat we gezamenlijk zeggen dat we onder deze condities niet meer werken. Daar is al serieus over gesproken. Maar het is natuurlijk de vraag of je dan al je collega's meekrijgt. We moeten ook ergens van eten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden