Documentaire 'Sacro GRA' wint Gouden Leeuw voor beste film

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR

De documentaire 'Sacro GRA' van de Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi heeft zaterdag de Gouden Leeuw voor beste film op het Filmfestival van Venetië gewonnen. Dit jaar dongen voor het eerst twee documentaires mee naar de Gouden Leeuw.

'Sacro GRA' gaat over mensen die wonen langs de rondweg van Rome, de Grande Raccordo Anulare (GRA). Regisseur Rosi volgde twee jaar het leven van onder anderen een botanist, een aan lager wal geraakte intellectueel en zijn dochter, prostituees, ambulancebroeders en een visser. De regisseur draagt de prijs op aan deze mensen die hem een kijkje in hun leven gunden.

De jury onder leiding van de Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci reikte de Zilveren Leeuw uit aan de Griekse regisseur Alexandros Avranas voor zijn film 'Miss Violence'. Het is een film over een familie waarin de vader zijn kinderen tot prostitutie aanzet om geld te verdienen. De film begint met een meisje dat zich op haar 11de verjaardag van het leven berooft. Themis Panou, die de rol van de vader speelt, kreeg de onderscheiding voor beste acteur.

De Italiaanse Elena Cotta werd als beste actrice uitverkoren. Zij speelt in de film 'Via Castellana Bandiera' van regisseur Emma Dante, over vrouwelijke chauffeurs op Sicilië. De grote prijs van de jury ging naar de film 'Jiaoyou' van de Taiwanese regisseur Tsai Ming-liang.

Het Filmfestival van Venetië is met zeventig jaar het oudste ter wereld, maar staat onder druk. Het Filmfestival van Toronto dat een week later begon, kreeg interessantere premières dan Venetië. Maar Venetië neemt meer risico's en kiest niet voor de grote namen, is de verdediging van directeur Alberto Barbera.

Dat klopt in dit geval. Onder anderen actrice Scarlett Johansson en acteur Nicolas Cage gingen zonder prijzen naar huis.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden