Documentaire als voorproef van musical over Mandela

22.50 uur, Nederland 2

De documentaire ‘Over Mandela’ van Mélinde Kassens, die de NOS vanavond uitzendt, volgt het leven van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela. Het uitgangspunt van de documentaire is de musical ‘Amandla! Mandela’. Kassens volgt de makers, onder wie Kenneth Herdigein, die Nelson Mandela speelt, in hun zoektocht naar de oorsprong van Mandela’s kracht. Kenneth Herdigein bezoekt onder andere de geboortegrond van Mandela en de cel op Robbeneiland waar Mandela 27 jaar gevangen heeft gezeten. „Het bewonderenswaardige van Nelson Mandela is dat hij in staat was aan het grote geheel te denken en zijn ideaal nooit te verloochenen. En ik denk dat ik meer bij het slag mensen hoor dat uit eigenbelang al lang mijn ideaal verloochend zou hebben, of bijgesteld. Mandela was compromisloos." Mandela's kleinzoon, de 35-jarige Mandla Mandela, zit voor het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) in het parlement. Hij praat in de documentaire uitgebreid over zijn grootvader.

De essentie van Mandela's charisma is terug te voeren op zijn eigen cultuur, de Xhosa-cultuur. Daar leerde hij een filosofie van inleving en vergeving kennen die de inspiratie vormde voor zijn politieke loopbaan. Mandla Mandela: „Het is een cultuur die generaties lang is overgedragen van vader op zoon. Mijn grootvader groeide op met deze nederige achtergrond. Hij had zitting in de Bunga, de vergadering voor dorpsoudsten. Daar leerde hij zijn diplomatieke vaardigheden."

Het verslag van de reis naar Zuid-Afrika en de voorbereidingen voor de musical, worden in de documentaire gelardeerd met historische beelden. Theater en recente geschiedenis komen zo samen. Mélinde Kassens put haar inspiratie vooral uit Mandela's strijd voor de vrijheid, die de kern is van de musical die op vrijdag 24 oktober zijn wereldpremière beleeft in Carré.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden