Document Turkse wapens bezorgt Koenders hoofdpijn

Nu Omtzigt en Knops over de documenten naar buiten treden, wordt het voor Koenders (foto) lastig om, net als op 13 oktober, te zeggen dat hij van niks weet.Beeld anp

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt kan deze dagen op stevige belangstelling rekenen in de Turkse media. Hij is in het bezit van geheime bewijsstukken over Turkse wapenleveranties aan jihadisten in Syrië.

Omtzigt en zijn fractiegenoot Raymond Knops positioneren zich al langer als activistische critici van president Erdogan, vervolgstappen in Turkse EU-toetreding en de mensenrechten in het land. Maar met de documentenkwestie heeft minister van buitenlandse zaken Bert Koenders er een probleem bij in het hoofdpijndossier Turkije.

De zaak begon te spelen onder Koenders' voorganger Timmermans. Op 17 oktober bevroeg Omtzigt hem over uitspraken van de Turkse oppositieleider Kilicdaroglu. Die zou een proces-verbaal en getuigenverklaringen hebben ingezien over een wapentransport van de Turkse inlichtingendienst.

Wapens
Op 1 januari 2014 reden drie vrachtwagens van een nauw met de Turkse regering verbonden hulporganisatie in Zuid-Turkije richting de Syrische grens. Iets buiten Adana, de stad die Nederland met de Patriotmissie beschermt, hielden gendarmes en een officier van justitie ze staande. In de laadruimtes troffen zij wapens aan. De wetshandhavers werden vervolgens snel van de zaak afgehaald en beschuldigd van het illegaal doorzoeken van de vrachtwagens. Die zouden van de geheime dienst zijn en niet gehinderd mogen worden.

Volgens de Turkse oppositie bewijst de vondst dat Erdogan wapens levert aan Al-Qaida in Syrië. De autoriteiten in Ankara wijzen dit van de hand. De officier van justitie in Adana zou banden hebben met de invloedrijke geestelijke Gülen, een tegenstander van Erdogan. Het zou gaan om vuil spel om een politieke tegenstander zwart te maken.

Na zijn Kamervragen in oktober kreeg ook Omtzigt de documenten uit Adana in handen. Hij oordeelde direct dat dit werk voor de Nederlandse inlichtingendiensten is. Op 4 november had hij een gesprek met minister van veiligheid en justitie Opstelten en de nationaal coördinator terrorisme en veiligheid. Toen overhandigde hij hen de stukken. Weer twee weken later, op 13 november, beantwoordde de nieuwe minister Bert Koenders de Kamervragen. Er is Nederland niets bekend over Turkse steun aan extremisten in Syrië, zo schreef hij.

Pijnlijke aangelegenheid
Vorige week werd Koenders door CDA-Kamerlid Raymond Knops herinnerd aan het gesprek tussen Omtzigt en Opstelten. Koenders bekende dat hij bij zijn beantwoording niet op de hoogte was van de documenten, en beloofde er op terug te komen.

Die reactie wordt een pijnlijke aangelegenheid. Ten eerste moet Koenders uitleggen waarom Opstelten hem niet over de documenten vertelde. Maar nog gevoeliger is dat de Turkse regering de documenten inmiddels tot staatsgeheim heeft verklaard. Twitter sluit accounts waarop ze verspreid worden, want anders blokkeert de Turkse regering de dienst. Maar nu Omtzigt en Knops over de documenten naar buiten treden, wordt het voor Koenders lastig om, net als op 13 oktober, te zeggen dat hij van niks weet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden