Docu: Als de laatste christen het licht uit doet

Beeld uit de documentaire. Beeld
Beeld uit de documentaire.

Nederland is mondiaal koploper in ontkerkelijking. Ons land zou zelfs een 'experiment voor de vernietiging van het christendom' zijn. Wat als straks de laatste kerk sluit?

Robin de Wever

De documentaire 'Het Laatste Avondmaal' verbeeldt het einde van ons christendom. Het is 2040; dominee Jan Pieter Maalderink vertelt zijn laatste twee gemeenteleden dat de kerk ophoudt te bestaan. De driehonderd zitplaatsen worden al jaren niet meer gebruikt.

Een karikatuur, natuurlijk. Maar toch: de protestantse gemeente Den Haag kondigde gisteren aan drie kerken te sluiten. Voor 2014 komen er daar nog vier bij. En ideologisch gezien worden onze kerken ruïnes, voorspelde de voorname Amerikaanse baptist Albert Mohler deze week. Vrijzinnigheid richt het Nederlandse christendom volgens hem ten gronde.

'Het Laatste Avondmaal' is een afstudeerproject van drie studenten communicatie. Robert-Jan Zwart, Thijs Driessen en Esther Raaijmakers schetsen een donkere toekomst. Hun documentaire brengt misschien weinig nieuwe informatie, maar maakt ontkerkelijking bijzonder tastbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden