Weblog

Doctorandus in de formulierologie

De lijsttrekkers van de Europese Klokkenluiderspartij: Joeri Wiersma (l) en Engel Vrouwe (r). Beeld
De lijsttrekkers van de Europese Klokkenluiderspartij: Joeri Wiersma (l) en Engel Vrouwe (r).

De laatste blog-dag, met als slot het verslag van een ervaring die mij weer deed beseffen waarom ik me kandidaat stel voor het Europese Parlement. Vandaag namelijk weinig campagne gevoerd, maar gewoon mijn werk als psychotherapeut gedaan. En toen wist ik weer waarvoor ik het deed.

De laatste jaren heb ik steeds meer cliënten in mijn praktijk gezien die qua aanleg eigenlijk niets mankeren, maar gek zijn geworden, of beter is ‘gek zijn gemaakt’ door de enorme hoeveelheid aan procedures en daarop betrekking hebbende formulieren. Want in Nederland en Europa mag er niets meer zonder formulieren. Alleen de Rijn stroomt nog naar de Noordzee zonder dat daar een vergunning en formulier voor nodig is. Maar dat zal binnenkort ook wel veranderen. Voor alles heb je een vergunning nodig en heb je dus de Overheid nodig. Ik merk dat de mensen hun spontanïteit kwijt zijn geraakt en zich bij alles afvragen ‘of het wel mag’. Angstige mensen, want als je iets zonder formulier doet of het verkeerd invult krijg je geen vergunning of heb je fraude of valsheid in geschrift gepleegd met kans of een boete of gevangenisstraf.

De bedoeling van al die procedures en formulieren is de burger beter te kunnen bedienen. Ons Sofi-nummer heet tegenwoordig BSN burgerservicenummer. De praktijk is net andersom. Waar de burger gek wordt van de formulieren wentelt de bureaucraat zich van genot een slag in de rondte omdat alles zo lekker juridisch klopt en de burger helemaal gevangen kan worden in het papier. Daar worden mensen nou zo ziek van. Een meningsverschil of misverstand kan met een simpel gesprek door de telefoon uit de wereld geholpen worden. Maar het gebeurt niet. Ja, de ambtenaar moet toch zijn werk houden. Natuurlijk, en ik als psychotherapeut ook. Hoe gekker de maatschappij, hoe meer omzet wij hebben. Wij psychotherapeuten en ambtenaren voelen elkaar aan en weten wat onze belangen zijn. En met een groot Europa wordt het voor ons alleen nog maar meer kassa en de burger betaalt de rekening in alle opzichten.

Maar toch vreet er iets aan me. Ik heb een identiteitsprobleem. Ben ik nou Doctorandus in de Psychologie of Doctorandus in de Formulierologie. Ik weet het niet meer. Daarom ben ik KLOKKENLUIDER geworden. Dat weet ik wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden