Doctor Death na acht jaar vrij

(Novum/AP) - De Amerikaanse gepensioneerde patholoog Jack Kevorkian, beter bekend als Dr. Death, is vrijdag na acht jaar vrijgelaten uit de gevangenis in Michigan. Kevorkian beweert honderdertig mensen te hebben geholpen een eind aan hun leven te maken. Hij vindt nog steeds dat mensen het recht moeten hebben een eind aan hun leven te maken.

Gedurende de jaren '90 tartte de nu 79-jarige Kevorkian de autoriteiten zijn activiteiten als euthanasiearts te legaliseren of hem aan te pakken. "Denk je dat ik me aan de wet ga houden. Ben je gek", zei hij in 1998 kort voordat hij werd aangeklaagd en vervolgens veroordeeld voor het toedienen van een dodelijke injectie aan de 52-jarige Thomas Youk, die leed aan de spierziekte ALS, ook bekend als de ziekte van Lou Gehrig. Hij kreeg 10 tot 25 jaar, maar verdiende strafvermindering met goed gedrag.

Zijn vrijlating is een van de hoogtepunten van zijn leven, zei Kevorkian toen hij de gevangenis verliet in gezelschap van zijn raadsman en een journalist. Vrienden zeiden dat hij van plan is in te trekken bij vrienden in de buurt van Detroit en zich te wijden aan zijn kunstzinnige en muzikale liefhebberijen, die hij in de gevangenis heeft moeten missen.

Kevorkian heeft beloofd nooit meer iemand te helpen bij zelfdoding, maar zijn ideeën over euthanasie zijn in het geheel niet veranderd, zei zijn assistente Ruth Holmes. "Dit moet worden behandeld als een fundamenteel mensenrecht en een zaak tussen de patiënt, zijn dokter, zijn familie en zijn God", zei zij. Kevorkian zelf zei onlangs in een interview dat hij nog steeds van mening is dat mensen euthanasie moeten kunnen plegen. "Ik ga eraan werken om het gelegaliseerd te krijgen. Maar ik zal daarbij niet de wet overtreden."

De afdeling Michigan van de anti-euthanasievereniging Right to Life zei Kevorkians woorden niet te vertrouwen. Hij heeft ook zulke valse beloften gedaan voorafgaand aan een reeks sterfgevallen, waarvan de laatste tot zijn veroordeling leidde, zei de groep in een verklaring.

Kevorkians vrijlating is voorwaardelijk. Als hij zich de komende twee jaar schuldig maakt aan hulp bij zelfdoding moet hij terug naar de gevangenis. Het is hem ook verboden zorg te verlenen aan mensen boven de 62 of mensen met een handicap. Hij mag lezingen houden over hulp bij zelfdoding, maar mag mensen niet laten zien hoe ze een machine moeten maken die hij ooit heeft ontworpen om patiënten in staat te stellen zichzelf een dodelijke injectie toe te dienen.

Kevorkian had weinig bij zich toen hij de gevangenis verliet. "Het is vreemd, maar vorige maand heeft iemand een manuscript dat hij aan het schrijven was en spullen van hem gestolen", zei zijn advocaat Mayer Morganroth. Hij zei te verwachten dat die op eBay te koop worden aangeboden. Voordat Kevorkian de gevangenis verliet verdrongen de andere gedetineerden zich om een glimp van 'Dr. Death' op te vangen, terwijl buiten de gevangenis een leger van journalisten en cameraploegen op hem stonden te wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden