Docteur Mabuse zit nu ook vast

De Franse justitie heeft in een poging een nieuw, omvangrijk dopingnetwerk op te rollen twee vermeende sleutelfiguren in voorlopige hechtenis genomen. De advocaat Bertrand Lavelot en de paardenfokker Bernard Sainz worden ervan verdacht aan sporters (met name beroepswielrenners) verboden stimulerende middelen te hebben verkocht.

Lavelot en Sainz, die in sportkringen de weinig vlijende bijnaam Docteur Mabuse (van misbruiken) draagt, werden met nog dertien anderen verhoord. Die groep, waaronder zich ook de coureurs Frank Vandenbroucke, diens vriend en ploeggenoot Gaumont, Ledanois en de broer van Richard Virenque bevonden, zijn inmiddels vrij gelaten.

In België ontstond zaterdag heftige commotie, omdat de kranten Het Volk, L'Equipe en Gazzetta dello Sport berichtten dat Vandenbroucke, na Eddy Merckx de golden wonderboy van het cyclisme bij de zuiderburen, had toegegeven voor Parijs-Roubaix doping te hebben gebruikt. Vader Vandenbroucke sprak dat later tegen. Junior is ondergedoken in Frankrijk, maar zal begin deze week op een persconferentie zijn lezing van de affaire geven.

Vandenbroucke predikt dan onschuld. Gaumont, bij wie hij op de koffie was toen de politie aanbelde, is net als Ledanois en oud-renner Peyramaure wel in staat van beschuldiging gesteld. Zij worden gezien als klanten van Lavelot, die een merkwaardige dubbelrol schijnt te spelen. Enerzijds is de 42-jarige Parijzenaar advocaat van een groot aantal Franse wielrenners, aan de andere kant kennelijk ook hun apotheek. Op zijn kantoor en bij hem thuis werden spuiten, handleidingen, verboden middelen en een financiële administratie aangetroffen. De echtgenote van Lavelot beheert een apotheek. Toen de politie zijn woning binnenviel, verbleef daar 'toevallig' de broer (en tevens manager) van Virenque. ,,Ik was op het verkeerde tijdstip aanwezig op de verkeerde plek'', sprak hij droog.

Lavelot behartigde de afgelopen zomer ook de belangen van TVM-ploegleider Cees Priem, verzorger Jan Moors en arts Michailov, toen die tijdens de Tour de France in voorlopige hechtenis werden genomen. Priem hoorde op van diens arrestatie. ,,Ik kan niet geloven dat Lavelot iets verkeerds heeft gedaan'', reageerde de Zeeuw.

Bernard Sainz, alias docteur Mabuse, werd om ongeveer dezelfde reden als Lavelot achter de tralies gezet. De advocaat van Sainz kent zijn cliënt onder een andere bijnaam: de homeopaat. Op verzoek van renners zou hij van dat pad zijn afgeweken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden