Dochters ING krimpen in tot loket

ING gaat zijn binnenlands bedrijf ingrijpend reorganiseren. De bankverzekeraar wil van zijn dochters, zoals de Postbank en Nationale Nederlanden voornamelijk verkooporganisaties maken. Zaken als administratie en productontwikkeling, waarvoor zij voorheen zelf verantwoordelijk waren, worden straks losgekoppeld en samengebracht in aparte bv's.

De komende weken moeten ondernemingsraden van dochters als Nationale Nederlanden, Postbank, ING Bank en RSV en de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de ING Groep hun advies geven over de plannen van het concern.

,,Het zal ingrijpend zijn, maar we kunnen nog niet overzien hoeveel banen het gaat kosten. We gaan ervan uit dat het netjes, op zijn ING's, zal gebeuren'', zegt Martin Hermanns, voorzitter van de COR. Binnen een termijn van twee tot drie jaar wil ING onder meer betalingsverkeer, in Nederland en België, centraliseren binnen één bedrijf, en de administratie van levens- en schadeverzekeringen concentreren onder één dak. ,,Het is een kwestie van centralisatie. De backoffice-activiteiten worden losgeknipt van de commerciële activiteiten. Er zal gedwongen winkelnering plaatsvinden.''

Hermanns verwijst naar de zeven verschillende hypotheeklabels, die ieder een eigen organisatie hebben. ,,Door het samenvoegen van de administratieve systemen kan er efficiënter worden gewerkt. Op termijn gaat dat 500 van de 1500 banen kosten. Er wordt alvast rekening gehouden met veranderende marktomstandigheden in de toekomst, na de hausse van de afgelopen jaren.''

Per saldo betekent dat dat bijvoorbeeld Nationale Nederlanden en RSV straks onder meer hun administratie en productontwikkeling uit handen geven aan een nieuw op te richten bedrijf, waarvan zij die specifieke diensten vervolgens op contractbasis weer afnemen.

RSV en Nationale Nederlanden worden dan vooral activiteiten die zich puur bezighouden met klanten, verkoop en marketing. Ook dochters als Postbank en ING Bank ontkomen niet aan deze maatregelen.

Hermanns; ,,ING heeft ook besloten om één personeels-bv op te richten voor al haar medewerkers. Nu kent het Nederlands bedrijf 27 verschillende juridische eenheden in Nederland die mensen in die dienst hebben. Die administratieve rompslomp komt straks in één hand.''

De voorstellen zijn een logisch vervolg op de uitspraken van de ING-top, tijdens de presentatie van halfjaarcijfers in augustus. ,,We leggen de lat hoger'', verklaarde bestuursvoorzitter Kist toen. De groei van de operationele winst moet de komende jaren omhoog naar 12 procent (was 10 procent), zonder het effect van overnames. Hoe? Onder meer door betere samenwerking tussen de verschillende dochters. Synergie is niet langer vrijwillig, maar wordt verplicht, zei Kist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden