Dochterlief is opeens heel erg Oranjefan geworden

Een meisje (10) wil vanavond dolgraag naar Nederland-Duitsland kijken. Mag dat? Is de wedstrijd een brakke schooldag waard?

Met verbijstering staarde een moeder zaterdagavond naar haar tienjarige dochter. Die stond niet een béétje te schreeuwen voor het televisiescherm, ze ging helemaal uit haar dak. "Kom op jongens, voetballen verdorie, nee, aaargh!" Ook 'Hup Holland Hup' zong het meisje uit volle borst.

Kinderen blijven je verbazen, bedenkt deze moeder zich. Een Oranjefan had zich in haar dochter niet eerder geopenbaard. Voor voetbal leek überhaupt geen plaats in haar wereld: paarden ja, ballet ja, voetbal huh?

Maar nu blijkt het meisje zo met Oranje begaan, dat ze het wedstrijdschema bestudeerde en dus ook ontdekte dat Nederland vanavond om kwart voor negen tegen Duitsland speelt. "Mam", vraagt ze. "Mag ik kijken? Alsjebliéééft?!"

Normaal gaat het meisje om half negen naar bed. Vanavond ook, als het aan haar moeder ligt. Van haar vader mag ze wel opblijven. "Eén nachtje weinig slapen, is dat nou zo erg?"

Frans Haarbos, directeur van basisschool De Regenboog in Goirle, ziet het meisje al voor zich: futloos, gapend, bleek. Op rekenen en spelling kan zij zich zo natuurlijk niet concentreren. Terwijl dat wél is wat ze morgen hoort te doen.

De Regenboogschool staat vlakbij de Irenestraat, de meest Oranje straat van Nederland. Complete huizen zijn er verpakt in oranje plastic, de bewoners léven het EK. Dikke kans dat hun kinderen vanavond wel naar de wedstrijd kijken. Dat moeten die ouders zelf weten, zegt Haarbos. "Het is hun verantwoordelijkheid." Maar zijn persoonlijke mening luidt: kinderen moeten gewoon op tijd naar bed.

Ook Martin Bootsma, groep 8-leerkracht aan de A. Bekemaschool in Duivendrecht, wil ouders de les niet lezen. Maar hij vraagt zich wel af: "Wat is er nu zo bijzonder aan dit kampioenschap?" Dat wordt, overal en door iedereen, wel heel erg groot gemaakt, vindt hij. "Ik krijg lespakketten over voetbal, moet de klas oranje maken, onder schooltijd naar wedstrijden kijken." Daar past hij voor: "Ik ben bezig met pruiken, revoluties, guillotines, Napoleon. Dat vind ik veel interessanter."

Bootsma herinnert zich nog hoe hij in juli 1969, als 4-jarige, door zijn ouders uit bed werd gehaald om de eerste stappen van Neil Armstrong op de maan te aanschouwen. "Dát was een belangrijk moment." Dat kun je toch niet zeggen van de poulewedstrijd van vanavond?

Kijk, zegt Bootsma: als Oranje nu in de finale komt... Dan zou hij zich al ietsie pietsie beter kunnen voorstellen dat ouders hun kinderen de broodnodige slaap laten missen.

Sommige van zijn leerlingen mogen naar alle EK-wedstrijden kijken: ook naar Kroatië-Ierland en Polen-Rusland. De volgende dag heeft Bootsma slaperige schimmen in zijn klas. Voor morgen waarschuwt hij alvast: "Wij beginnen om half negen. Wie te laat komt, wordt genoteerd."

Reageren? Zelf een opvoedvraag insturen? Mail iris.pronk@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden