Dochter vindt uitgezette vader in ziekenhuis Kaboel

Tamana vertelde dat haar vader direct na aankomst op het vliegveld is ingestort en in een soort shocktoestand verkeert en haar ook niet herkent. Beeld Still van Tamana.
Tamana vertelde dat haar vader direct na aankomst op het vliegveld is ingestort en in een soort shocktoestand verkeert en haar ook niet herkent.Beeld Still van Tamana.

Sinds zijn uitzetting naar Afghanistan, begin januari, was Feda Amiri (54) spoorloos. Maar nu heeft zijn dochter Tamana hem gevonden: hij ligt in een ziekenhuis in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Zijn 23-jarige dochter was naar het land afgereisd omdat er sinds de uitzetting niets meer van haar vader vernomen was.

Nico de Fijter

Het is onduidelijk wat er precies met Feda Amiri is gebeurd. Het lijkt erop dat hij heel kort na aankomst in Afghanistan zonder papieren in het ziekenhuis is beland.

Trouw-columniste en kunstenares Tinkebell reisde een paar dagen geleden naar Afghanistan om de dochter van Amiri bij te staan. Zaterdag ontmoette ze haar. "Tamana vertelde dat haar vader direct na aankomst op het vliegveld is ingestort en in een soort shocktoestand verkeert en haar ook niet herkent." Dat zou verklaren waarom hij niets meer van zich liet horen. Tamana vond haar vader omdat iemand hem herkende van de foto die ze bij zich had, vertelde ze aan Tinkebell.

Nederlandse standpunt
Feda Amiri is een zogenoemde 1F'er. Voor zijn vlucht naar Nederland werkte hij in het toen nog communistische Afghanistan voor de veiligheidsdienst KhAD. Van elke Afghaan die tussen 1978 en 1992 bij die dienst werkte en de functie van onderofficier of hoger heeft bekleed, bestaan ernstige vermoedens dat hij of zij zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden. Althans: dat is sinds 2000 het Nederlandse standpunt. En wie schuldig is aan oorlogsmisdaden heeft geen recht op asiel, zegt artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag.

Het Nederlandse 1F-beleid staat al jaren ter discussie, maar tot enige verandering heeft dat niet geleid. De kritiek richt zich vooral op het feit dat de bewijslast tegen de 1F'ers wordt omgekeerd: als je je niet schuldig hebt gemaakt aan oorlogsmisdaden, bewijs het dan maar.

Of Amiri daadwerkelijk oorlogsmisdaden heeft begaan, is niet vastgesteld. Maar toen hij zich - nadat hij in eerste instantie een verblijfsvergunning had gekregen, net als de rest van zijn gezin - in 2004 tot Nederlander wilde laten naturaliseren, werd hem het 1F-etiket opgeplakt. Pogingen van Amiri om zijn onschuld te bewijzen, liepen op niets uit.

Geen indicenten
Omdat terugkeer naar het land van herkomst in de meeste gevallen te gevaarlijk is, mogen Afghaanse 1F'ers veelal toch in Nederland blijven. Dat gold begin dit jaar niet meer voor Amiri. Zijn vrouw en kinderen mogen wel in Nederland blijven.

De ChristenUnie wil nu van staatssecretaris Teeven (VVD, veiligheid en justitie) weten wat er precies is gebeurd rondom de uitzetting van Amiri. Volgens de marechaussee - die uitzetvluchten begeleidt - hebben zich tijdens de uitzetting van Amiri geen incidenten voorgedaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden