Dochter van topvader is zijn grote inspiratiebron

BAM presenteerde deze week weer goede cijfers, maar met het aantal vrouwen in Neêrlands grootste bouwbedrijf is het minder gunstig gesteld. Van de topposities wordt maar 3 procent door een vrouw ingenomen. Gelukkig is daar bestuursvoorzitter Joop van Oosten (62), vader van twee capabele dochters. „Steeds meer mannen bij BAM maken zich druk over het gebrek aan vrouwen in de top”, zei Van Oosten in april in deze krant. „Vooral mannen met oudere dochters. Die vroegen zich ineens af: waarom zou mijn dochter zo’n baan niet kunnen krijgen?”

Zo kunnen generaties in gezinnen hun weerslag hebben op die in een bedrijf. De oudste werknemers kennen hun kinderen en vragen zich af hoe zij het in hún positie zouden doen. En dan blijkt dat de bedrijfscultuur niet is ingericht op de kwaliteiten van de kinderen. Verandering is geboden om ook het jonge talent weer binnen te halen.

Het zijn eerder de babyboomers die in een bedrijf uitzien naar verandering, dan de jonge veertigers. Aart Bontekoning is een van de belangrijkste generatiedeskundigen in Nederland. Hij ziet in ondernemingen dat de oudere bestuurders een voortrekkersrol spelen. De veertigers, die net zijn toegetreden tot de top, zijn veel minder vernieuwend. Zij nemen minder risico, wegen alles af en staan liever tussen de mensen dan erboven. Een kwestie van leeftijd, maar ook wel van esprit de corps. De babyboomers zijn uitgesprokener dan de generatie X onder hen.

Oudere bestuurders zouden zich hiervan goed bewust moeten zijn. Zij hebben de verantwoordelijkheid om binnen hun onderneming het lef te tonen dat hun jongere collega’s (nog) niet kunnen opbrengen. Met de uittocht van de babyboomers zal een hele nieuwe werknemerspopulatie ontstaan: meer vrouwen op topposities, meer allochtonen, meer arbeidsgehandicapten. Ze zijn allemaal nodig om de open gevallen plaatsen op te vullen. Voor dit bonte gezelschap moet een nieuwe bedrijfscultuur geschapen worden. Wajongers kunnen bijvoorbeeld pas goed functioneren als zij begeleid worden en er oog is voor hun beperkingen, bleek deze week uit onderzoek. Collega’s zullen zich moeten aanpassen en begrip moeten tonen.

Hetzelfde geldt voor onze collega’s van buitenlandse afkomst. Mensen zullen pas in goed vertrouwen kunnen samenwerken als zij elkaars cultuur en achtergrond een beetje kennen. Maar dat betekent dus wel dat zij méér belangstelling moeten tonen, breder algemeen ontwikkeld moeten zijn. Arjan Erkel zei gisteren in deze krant dat diversiteit in de moderne werkomgeving meer inspanning van collega’s vraagt. Een sfeer van ’ons kent ons’ is niet langer vanzelfsprekend.

Steeds vaker kiezen werkgevers ervoor Wajongers aan te nemen vanuit een christelijke geloofsovertuiging of vanuit het oogpunt van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Mooier is het nog als bestuurders er vanuit hun persoonlijke ervaring van overtuigd raken dat nieuwe groepen kansen moeten krijgen.

Dat de dochters van Joop van Oosten zijn inspiratiebron waren voor diversiteitsbeleid, leidde ongetwijfeld mede tot het succes ervan. BAM won er aanmoedigingprijs De Gouden Baksteen mee. Ben je op je oude dag ineens vernieuwend leider.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden