Opvoedvraag

Dochter van drie eet goed, maar wel heel erg langzaam

Beeld Fadi Nadrous

Mijn dochter van net drie jaar eet over het algemeen goed, maar doet er enorm lang over, mailt een moeder. "De eerste hap kan wel vijf tot tien minuten in beslag nemen. Ook de crèche vindt haar een langzame eter."

Vaak zit het meisje gewoon te babbelen, maar ze verzint ook allerlei trucs om het eten te onderbreken. Dan moet ze naar de wc, zegt moeder, terwijl ze helemaal niet hoeft. "Of ze doet alsof ze heel moe is. Dan laat ze haar ogen dichtvallen en reageert niet op verzoeken om verder te eten. Als ze het dan eindelijk op heeft, blijkt ze wel voldoende energie te hebben om circusje te spelen."

Het is niet echt een probleem, beseft moeder, want uiteindelijk eet ze alles netjes op. "Het is ook grappig dat ze zo creatief is in het eindeloos rekken. Maar 's ochtends is er vaak niet eindeloos veel tijd, dat kan voor ons frustrerend zijn." 

De ouders hebben al van alles geprobeerd: een beloning beloven, boos worden, zeggen dat ze het eten zelf opeten. Soms heeft dat succes, soms niet. Moeder: "Als ik echt zeker wil weten dat ze haar eten binnen een bepaalde tijd op heeft, lees ik een verhaal voor. Maar het lijkt me beter dat ze haar bord leeg eet, zonder vermaak."

Juist te snel

Veel mensen eten juist te snel, en daardoor ook al snel te veel, zegt Jessica Gubbels, onderzoeker en docent bij de vakgroep gezondheidsbevordering van de Universiteit Maastricht. "Pas na twintig minuten kan een lichaam aangeven dat het vol zit, veel mensen hebben dan al te veel gegeten."

Het is goed om met aandacht te eten, om te proeven wat je eet, dan kan je lichaam zelf signaleren dat het verzadigd is, zegt ze. "Als je niet leert luisteren, ga je later al gauw overeten."

Dat geldt al voor jonge kinderen, weet Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan de Wageningen Universiteit. Hij verwijst naar een recente studie in Singapore, waarbij de eetsnelheid van bijna vierhonderd vier- en vijfjarigen werd gemeten door middel van observatie. De onderzoekers telden hoe vaak ze hapten, kauwden en slikten. Hoe langzamer jonge kinderen eten, des te lager hun gewicht, is de uitkomst. 

Snelle eters kregen 75 procent meer voedselenergie binnen, hadden een verhoogd vetpercentage en meer last van vetzucht. De Graaf: "Het is heel onhandig als je haast hebt en naar school moet, maar als ik deze moeder was, zou ik mijn zegeningen tellen."

Peuterversie van de smartphone

Jessica Gubbels doet onderzoek naar de invloed van ouders op het eetgedrag en de ontwikkeling van jonge kinderen. Haar vakgroep zoekt tegelijk naar mogelijkheden om gezonde gewoontes aan te leren.

Een verhaaltje tijdens het eten lijkt hoe dan ook geen goed idee. Dat is de peuterversie van de tablet of smartphone aan tafel, zegt Gubbels. "Voor je het weet, zit je voor de tv te eten." Samen aan tafel, zonder afleiding, leidt volgens haar tot het gezondste eetpatroon.

Eetstijlen kunnen nogal verschillen, merkt ze thuis, waar dagelijks vier jonge kinderen aanschuiven: "Bij de een is het hap slik weg, terwijl een ander alles langdurig rondschuift op zijn bord." Ouders moeten niet te veel verwachten van een driejarige", vindt ze. "Die kan echt nog niet een hele maaltijd braaf zitten en eten."

De beste strategie is volgens om structuur en regelmaat te bieden: nu is het tijd om te eten en over een half uur zijn we klaar. Dan gaat het bord weg, of het nou leeg is of niet. "Het handigste is om daar 's avonds mee te beginnen, of in ieder geval de maaltijd te nemen met de minste tijdsdruk. Desnoods haal je de maaltijd nog wat naar voren, zodat het kind niet te moe is."

Doe niet te veel op een bord, tipt ze. "Een kindermaag is gauw gevuld, het meisje moet niet opzien tegen een berg die ze nooit op krijgt." Volgens Gubbels is de vuistregel: de ouders kiezen wat en wanneer en het kind bepaalt de hoeveelheid.

Binnen die grenzen moeten ze alleen nog goed gedrag belonen. "Het is niet erg als het bord niet helemaal leeg is: benadruk liever dat alle doperwtjes op zijn." En ga vooral niet achteraf compenseren met een extra koekje, zegt de onderzoeker. "Ouders zijn vaak bang dat een kind niet voldoende voedsel binnen krijgt, maar er zijn genoeg andere kansen op een dag. Een peuter zal zichzelf nooit uithongeren."

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden