Review

Doch permitteer mij te blijven treuren om de oude Philip

Er zijn thrillerauteurs die bijna elk jaar een boek afleveren met meestal dezelfde hoofdpersoon en uiteraard geschreven in dezelfde stijl. Vaste lezers weten wat ze aan zulke figuren hebben, het heeft geen zin er telkens een recensie aan te wijden, een tip is voldoende. Van Jonathan Kellerman is 'Bloedband' uitgekomen. Zoals altijd vakwerk, zoals altijd met kinderpsycholoog Alex Delaware in de hoofdrol, die zich uiteraard met beschadigde kinderen bezighoudt.

Martha Lawrence heeft zich in de steeds meer rijzende stroom van New Age-literatuur geworpen, succes gewaarborgd. Haar Elisabeth Chase helpt de politie als helderziende, vandaar dat haar boeken de dierenriem als uitgangspunt en titel hebben. Ditmaal is 'Het Teken van de Steenbok' aan de beurt. Ik ben meestal allergisch voor dat soort gemauw, maar Lawrence brengt het met de nodige ironie, dus het heeft me weinig gestoord. Haar plots zijn aardig.

En dan een geval apart. Philip Kerr. Ach heden, wat heb ik van die man gehouden toen hij met zijn boeken over een cynische Duitse privé-detective in de Hitlertijd nog het smalle maar juiste pad bewandelde. Maar sindsdien schrijft hij dikke pillen in allerhande genres zonder het hemd van zijn gatje te lichten, de geest is eruit. 'Het Vijfjaren Plan' is een soort financiële thriller; een gevangene die zich heeft laten omkopen om een straf uit te zitten voor een ander, hij fröbelt in die vijf jaar een plan uit dat hem stinkend rijk moet maken. Hij doet maar. . . doch permitteer mij te blijven treuren om de oude Adam, alias Philip.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden