Docentenbijbel wijst de weg naar de grote thema's

Afgunst, vriendschap, erotiek, vrijheid en hoop zijn thema's die vaak op school aan de orde kunnen komen. Voor docenten is er nu de Leraren Bijbel.

De Leraren Bijbel is een speciale uitgave van de Nieuwe Bijbelvertaling, die kan helpen teksten te vinden om deze onderwerpen met hun leerlingen te bespreken.

Neem vriendschap. Een vriendschap door 'dik en dun' is bijvoorbeeld die tussen Ruth en haar schoonmoeder Naomi. Wanneer Ruth van haar man Boaz een kind krijgt, lijkt het wel alsof ook Naomi heeft gebaard. (Ruth 4:15).

Of erotiek. "Voor erotiek moet je het Hooglied lezen", weet de Leraren Bijbel. 'Laat hij mij kussen', zo begint dat lied, met een hoog poëtisch gehalte. "Je borsten zijn als kalfjes, als de tweeling van een gazelle, die tussen de lelies weidt." (Hooglied 4:5).

Behalve zulke verwijzingen naar bijbelgedeelten (ook over andere thema's, zoals rouw, zonde en vrijheid), geeft deze docentenbijbel ook een overzicht van feesten en gewoonten in jodendom en islam en van de christelijke feesten en hun oorsprong. Acht kaarten kunnen helpen bij lessen geschiedenis, godsdienst of maatschappijleer, bijvoorbeeld die van het Nabije Oosten in de tijd van het Oude Testament, of van Jeruzalem in de tijd van Jezus.

De Leraren Bijbel is een uitgave van de Besturenraad (de koepel van christelijke schoolbesturen) en de NBG-Uitgeverij. In een inleiding geeft de Besturenraad enkele 'bijbelse noties' die docenten tot nadenken kunnen stemmen over hun beroep.

De leraar als leider, die naar, beschermer, richtingwijzer, steuntje in de rug? Ook daarbij zijn passende bijbelteksten te vinden, waarnaar de docentenbijbel verwijst.

Tot slot attenderen de auteurs de docenten erop dat het belangrijk is aan welk type leraar leerlingen goede herinneringen hebben.

"Meestal betreft dat een leerkracht die zich als mens op een authentieke en gedreven manier voor leerlingen heeft ingezet. Indringend is de vraag hoe jij als leraar zou willen dat leerlingen zich jou later herinneren...."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden