Docenten Minerva beslissen over lot student

Zijn docenten zullen bepalen of Bas Scheffers student mag blijven aan de Groninger kunstacademie Minerva. De directie heeft dit besloten naar aanleiding van de rel die is ontstaan over een schilderij van Scheffers, waarop een masturberende docent staat afgebeeld.

“Volgende week gaan we samen met de docenten onderzoeken of Scheffers nog wel te begeleiden is”, aldus directeur A. Kee van Academie Minerva. “Blijkbaar heeft het daar de afgelopen jaren aan geschort.” Van de bijeenkomst hangt af of Scheffers' werk alsnog wordt beoordeeld en of hij over kan gaan naar het derde jaar.

De directie had de student vooraf gewaarschuwd het gewraakte naaktschilderij niet te tonen tijdens de jaarlijkse beoordeling van zijn werk. De in een compromitterende situatie afgebeelde docent, die inmiddels een advocaat heeft ingeschakeld, had aangegeven daar grote bezwaren tegen te hebben. Scheffers (22) beriep zich echter op zijn artistieke vrijheid en zei niet de bedoeling te hebben gehad om te kwetsen.

Directeur Kee: “Het is het meest pijnlijk voor de docent, die dit absoluut niet gewild heeft. Ook voor Scheffers is het vervelend, want zijn studie wordt zo niet bespoedigd. De academie heeft er absoluut geen behoefte aan verwikkeld te zijn in dit soort disputen. Nu ontstaat het beeld dat hier de artistieke vrijheid wordt beknot. In werkelijkheid gaat het om respect voor mensen.”

Scheffers vindt dat hij met de vertoning van zijn werk in een besloten werkbespreking het portretrecht niet heeft geschonden. Hij vindt de druk die de directie op hem heeft uitgeoefend uiterst kwalijk.

“De directeuren hebben meermalen tegen mij gezegd dat, als ik het schilderij zou tonen, ik met onmiddellijke ingang van school zou worden gestuurd. Een week voor de bespreking kreeg ik van de directie een brief waarin staat dat ik me in dat geval in geen enkel gebouw van de school meer zou mogen vertonen.”

De advocaat van de betrokken docent dreigde gisteren in een brief aan de student met een gerechtelijk verbod op verdere openbaarmaking van het schilderij. Scheffers zou uit “eigenbelang” en om “puur subjectieve redenen” hebben gehandeld. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden