Docenten dreigen opnieuw te gaan staken

Basisschoolleraren legden in juni en oktober uit protest het werk neer.Beeld ANP

Het basisonderwijs doet vandaag een ultieme poging miljoenen extra los te peuteren bij de nieuwe onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie). 

In concertzaal AFAS Live in Amsterdam komen vijfhonderd leerkrachten, schoolleiders en bestuurders hun vragen stellen of zorgen uiten. Slob komt naar Amsterdam op uitnodiging van het PO-front, de gelegenheidscoalitie van actiegroep PO in Actie, vakbonden, werkgevers en schoolleiders.

Hoge werkdruk

“We willen aan de nieuwe minister laten horen wat er speelt”, zegt leerkracht Thijs Roovers, voorman van PO in Actie. “We hebben het idee dat hij de problemen nog niet ten volle onderkent.” Om de massa op te warmen worden die problemen - hoge werkdruk, laag salaris en een oplopend lerarentekort - al een aantal dagen op Twitter gedeeld onder de hashtags #AskArie en #lerarentekortisnu.

“We willen de minister ook de kans geven te vertellen wat hij van plan is”, zegt Roovers. In het regeerakkoord is, na een landelijke stakingsdag in oktober, 270 miljoen euro uitgetrokken om de salarissen van leraren te verhogen en 430 miljoen voor verlaging van de werkdruk. Dat succes heeft de rest van het onderwijs ook in beweging gebracht. De afgelopen weken werden VO in Actie, MBO in Actie en WO in Actie opgericht. De leerkrachten in het voortgezet onderwijs overhandigden gisteren een manifest aan de Tweede Kamer waarin ze pleiten voor minder lesuren en maatregelen tegen het lerarentekort.

Succes of niet, de basisschoolleraren zijn nog niet tevreden. Het regeerakkoord belooft minder dan de 1,4 miljard die leraren eisen en daarbij steekt het dat het grootste deel van de pot met geld voor werkdrukverlaging pas over vier jaar beschikbaar komt. Maar, zei minister Slob eerder al, meer geld is er simpelweg niet te verdelen.

Goede relatie

De minister begeeft zich in het hol van de leeuw vandaag. Maar wat voor Slob prettig is: zijn verstandhouding met het onderwijsveld is - nog - best goed. Niet in de laatste plaats omdat hij zelf elf jaar lang leraar maatschappijleer en geschiedenis is geweest. De relatie tussen voormalig staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker en de leerkrachten was stroever.

“Hij heeft in ieder geval gevoel voor het onderwijs”, zegt schoolleider Mieke Duvalois over Slob. Duvalois wil de minister er vandaag van doordringen dat het huidige bod onvoldoende is. “Ik wil heel duidelijk zeggen dat de maat echt vol is.” Het extra geld uit het regeerakkoord moet van haar naar meer handen in klas en school: “Conciërges en onderwijsassistenten die de leraar ondersteunen.”

De kans dat de minister binnen nu en een week tegemoet komt aan de eisen van het PO-front is klein. In de week van 5 december, als de Tweede Kamer de onderwijsbegroting bespreekt, verloopt het ultimatum van de vakbonden. De verwachting is dat die dan een landelijke staking aankondigen voor 12 december. Veel scholen gaan dan opnieuw dicht.

Lees ook: Regeerakkoord stelt leraren en scholen niet gerust

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden