Docente weigert mannen de hand en moet thuisblijven

utrecht – Een docente aan het Vader Rijn College in Utrecht is gevraagd de komende tijd thuis te blijven, omdat ze weigert mannen een hand te geven.

De islamitische vrouw wilde na de zomervakantie plotseling geen hand meer geven aan mannen. Voorheen had ze daar geen problemen mee. De directie van de openbare school vindt het niet gepast dat docenten een politieke of godsdienstige stelling innemen in het openbare domein. „Juist omdat een openbare school een terrein van lieve vrede moet zijn, als het gaat om godsdienst en politiek”, zegt directeur Bart Engbers.

Daarnaast heeft een docent een voorbeeldfunctie. „Je wilt vermijden dat jongeren leren geen hand te geven”, aldus Engbers. De school legt de zaak voor aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB), maar zegt ook dat ze de uitspraak van de commissie niet hoeft te volgen.

In een vergelijkbare zaak in maart dit jaar oordeelde de commissie dat er voldoende andere manieren zijn om mannen te begroeten. Toen weigerde een mbo-opleiding een islamitische studente die onderwijsassistente wilde worden. Ook zij wilde mannen niet de hand schudden.

Volgens de CGB maakte deze school zich schuldig aan discriminatie: door uit te gaan van de normen en waarden van een meerderheid, wordt een vrouw uit een minderheidsgroep uitgesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden